NP Campagne Magazine 143 Websitegeel

Ik weet wat ik wil (en nu?)

Wat fijn! Uit alle opleidingen die er zijn, heb jij er één gevonden waar je blij van wordt. Hopelijk ben je zo enthousiast dat je het liefst vandaag al wil beginnen. Maar eerst moet je nog een aantal dingen weten en regelen.

Heb je vragen over je studiekeuze?

Meld je aan voor de opleiding

Nog even als laatste check:

  • Heb je je voldoende verdiept in de opleiding en de informatie op de website bekeken?
  • Heb je de opleiding bezocht tijdens een Open Dag en/of een meeloopdag? Of ga je dat binnenkort nog doen?
  • Ben je helemaal blij met je keuze?

Dan is het tijd voor de laatste stap: jezelf aanmelden voor de opleiding! Doe dit op tijd – hoe eerder hoe beter.

Nadat je je hebt aangemeld krijg je van de opleiding een uitnodiging voor een leuke kennismakingsbijeenkomst Je leert de opleiding en je medestudenten beter kennen, en wij leren jou kennen.

Toelatingseisen

Niet iedereen kan zomaar elke mbo-opleiding doen. Voor een opleiding heb je een bepaalde vooropleiding nodig. Dit is voor elk opleidingsniveau anders.


Naast de wettelijke toelatingseisen mogen sommige opleidingen ook nog extra toelatingseisen stellen. Deze extra eisen zijn nodig om het beroep goed te kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan creatieve beroepen of lichamelijk zware beroepen. Deze opleidingen hebben meestal ook een andere aanmeldprocedure, omdat ze bijvoorbeeld een loting hebben, of een auditie of selectie.

Studiekosten

Studeren kost geld. Vanaf je 18e jaar moet je bijvoorbeeld lesgeld betalen. Ook heb je boeken en werkkleding nodig, en bij de meeste opleiding moet je een laptop aanschaffen. We hebben de mogelijke studiekosten voor je op een rij gezet. Dan weet je alvast waar je aan toe bent. 


Wij vinden dat iedereen moet kunnen studeren. Maar niet iedereen heeft voldoende geld om dit te betalen. Gelukkig zijn er verschillende fondsen die jou of jouw ouders/verzorgers financieel kunnen ondersteunen.

Een stageplek of werkplek

Misschien wel het leukste onderdeel van je opleiding is werken in de praktijk. Zo doe je werkervaring op, leer je een beroep in de praktijk kennen én ontdek je waar jij goed in bent. Bij een BOL-opleiding loop je stages (dit heet ook wel beroepspraktijkvorming of BPV). Doe je een BBL-opleiding, dan heb je een werkplek bij een bedrijf waar je ook in dienst bent.

Veel plezier en succes met je opleiding bij Noorderpoort!