Skip to ContentSkip to Navigation
Home Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over studeren bij Noorderpoort. Kun je geen passend antwoord vinden op je vraag of staat je vraag er niet tussen?
Mail dan studieadvies@noorderpoort.nl of bel ons op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur via 0800 - 66 77 885 (gratis). Via WhatsApp zijn wij te bereiken op 06 - 25 68 19 18.

Aanmelden en toelatingsprocedure

1. Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?
Kies je opleiding op onze website en klik op de aanmeldknop. Het invullen van het digitaal  aanmeldformulier neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

2. Wanneer moet ik mij aanmelden?
Voor een opleiding die in september start, moet je je vóór 1 april aanmelden. Als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet en de opleiding kent geen aangepast toelatingsbeleid (auditie, selectie, numerus fixus of aanvullende toelatingseisen), dan ben je zeker van een plek.  

Je kunt je ook na 1 april aanmelden, maar dan heb je niet automatisch recht op een plek binnen de opleiding. Het is dus verstandig om je voor 1 april aan te melden. 

Als je in februari wil beginnen met een opleiding, meld je dan aan voor de Kerstvakantie. 

3. Kan ik mij aanmelden voor meerdere opleidingen?
Als je je aanmeldt voor een opleiding met een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure, dan is het verstandig om je ook nog voor een andere opleiding aan te melden. Er is namelijk een kans dat je voor de numerus fixus-opleiding wordt uitgeloot, of dat je niet door de auditie-/selectieprocedure komt.  

Of jouw opleiding een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure heeft, kun je lezen bij de opleiding onder "Wat zijn de toelatingseisen?".  Een volledig overzicht kun je ook hier vinden.  

Als je nog niet goed weet voor welke tweede opleiding je je wilt aanmelden, dan kun je contact opnemen met Studie & Advies, 0800 - 66 77 885, studieadvies@noorderpoort.nl. We helpen je graag bij het maken van je keuze.  

4. Is mijn digitaal aanmeldingsformulier ontvangen?
Nadat je het aanmeldingsformulier digitaal hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een bevestiging in je mailbox. Heb je deze niet ontvangen en zit de bevestiging ook niet in jouw spambox, neem dan contact op met de frontoffice van jouw locatie of met Studie & Advies, 0800 - 66 77 885, studieadvies@noorderpoort.nl.

5. Hoe kan ik mijn aanmelding annuleren?
Dit kan bij de frontoffice van de locatie waar jij je hebt aangemeld.  

6. Hoe ziet de toelatingsprocedure van Noorderpoort eruit?  
Als je je digitaal aangemeld hebt voor je opleiding, doorloop je daarna nog een aantal stappen voordat je daadwerkelijk met je opleiding kunt beginnen. Op de pagina 'Aanmelden en kennismaken' hebben we alle stappen beschreven. 

Wil je de precieze toelatingsprocedure voor jouw opleiding weten? Lees dan de informatie onder "Hoe werkt de toelatingsprocedure?" die bij elke opleiding staat. Zo weet je waar je aan toe bent.  

Lees meer over hoe het mbo werkt  

Welkomstactiviteit

1. Ben ik verplicht deel te nemen aan de welkomstactiviteit?
Tijdens de welkomstactiviteit willen we jou alvast laten kennismaken met de opleiding en het beroep. Je kunt dan ervaren of het voldoet aan jouw verwachtingen. Tegelijkertijd willen wij als Noorderpoort met jou als toekomstige student kennismaken. Wij vinden het belangrijk om jou goed te informeren voordat je aan de opleiding begint. Deelname aan de welkomstactiviteit is dus verplicht. 

Als je je voor meerdere opleidingen tegelijk hebt aangemeld, moet je ook meerdere welkomstactiviteiten bijwonen. 

2. Ik ben uitgenodigd voor een welkomstactiviteit, maar ik kan niet
Als je je met een geldige reden afmeldt voor de welkomstactiviteit, dan wordt je uitgenodigd voor een nieuwe welkomstactiviteit. 

Als het een welkomstactiviteit is voor een opleiding met een auditie- of selectieprocedure en je had géén geldige reden om afwezig te zijn, dan vervalt je recht op plaatsing voor de opleiding. Je kunt deze opleiding dan niet meer doen. 

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure 

Toelatingseisen

1. Wat zijn de wettelijke toelatingseisen? 
De toelatingseisen voor mbo-opleidingen zijn wettelijk vastgelegd. Bij elke opleiding beschrijven we de exacte toelatingseisen en eventuele aanvullende eisen onder "Wat zijn de toelatingseisen?". Enkele opleidingen kennen bijzondere toelatingseisen en -procedures. 

2. Ik voldoe niet aan de wettelijke toelatingseisen, wat nu?
Het kan voorkomen dat tijdens de welkomstactiviteit is gebleken dat je als aankomend student toch niet helemaal voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen van de opleiding. Je kunt dan deelnemen aan de toelatingsprocedure voor wettelijk niet toelaatbare studenten. Tijdens een uitgebreid onderzoek beoordeelt de toelatingscommissie jouw kans op succes voor de opleiding. De commissie besluit of jij wel of niet aan de opleiding kunt beginnen. In de brochure 'wettelijk niet toelaatbaar' wordt de toelatingsprocedure beschreven.  

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure 

Auditie en selectie

1. Welke opleidingen kennen een auditie- of selectieprocedure?
Sommige opleidingen mogen van de minister een auditie- of selectieprocedure voeren. Als een opleiding een auditie- of selectieprocedure heeft, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder "Hoe werkt de toelatingsprocedure?". Een volledig overzicht kun je ook hier vinden.  

2. Welke aanvullende eisen stellen opleidingen met een auditie- of selectieprocedure?
Deze eisen zijn per opleiding verschillend. Op onze website kun je bij jouw opleiding zien of er aanvullende eisen zijn. En zo ja, welke criteria gehanteerd worden. 

3. Word ik altijd toegelaten tot een opleiding met een auditie- of selectieprocedure?
Nee, je wordt niet vanzelfsprekend toegelaten tot een opleiding die zo'n procedure heeft. Deze opleidingen mogen van de minister extra eisen aan de studenten stellen. Deze extra eisen zijn nodig om de opleiding te kunnen volgen en af te ronden. Als je niet aan die eisen voldoen, kun je de opleiding ook niet starten. 

Er is dus een kans dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding. Daarom adviseren we je om je ook voor een tweede opleiding zónder aanvullende eisen aan te melden. Dan weet je zeker dat je het aankomende studiejaar kunt starten met een opleiding.   

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure 

Numerus fixus

1. Wat betekent 'numerus fixus'
Als een opleiding een numerus fixus heeft, dan kan die opleiding maar een beperkt aantal studenten toelaten. Noorderpoort heeft voor een aantal opleidingen een numerus fixus ingesteld, omdat er voor die opleidingen niet genoeg stageplaatsen of banen zijn.

2. Welke opleidingen hebben een numerus fixus?
Als een opleiding een numerus fixus heeft, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder "Wat zijn de toelatingseisen?". Een volledig overzicht kun je ook hier vinden. 

3. Word ik altijd toegelaten tot een opleiding met numerus fixus?
Nee, je wordt niet vanzelfsprekend toegelaten tot een opleiding met een numerus fixus. Er is bij zo'n opleiding namelijk maar beperkt plek. Onder alle aanmeldingen die aan alle toelatingseisen voldoen, wordt eerlijk geloot wie de opleiding mag volgen.  Binnen vijf werkdagen na 1 april (de uiterste aanmelddatum) krijg je de uitslag. 

Er is dus een kans dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding. Daarom adviseren we je om je ook voor een tweede opleiding zónder numerus fixus aan te melden. Dan weet je zeker dat je het aankomende studiejaar kunt starten met een opleiding.   

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure 

Extra begeleiding

Ik heb extra begeleiding nodig tijdens mijn studie, hoe maak ik dat kenbaar?
Heb je tijdens je opleiding extra begeleiding nodig, omdat je bijvoorbeeld dyslexie, een handicap of een chronische ziekte hebt, dan kunnen wij jou helpen.

Als je je voor een opleiding aanmeldt, vink dan op het digitaal aanmeldformulier het vakje 'extra ondersteuning' aan. In een persoonlijk gesprek na de welkomstactiviteit bespreken we jouw wensen en onze mogelijkheden voor extra begeleiding. We bieden passend onderwijs aan. Daarvoor hebben we verschillende vormen van extra begeleiding.

Lees meer over extra begeleiding en advies

VOG (verklaring omtrent het gedrag)

1. Wat is een VOG?
Als je tijdens je opleiding stage gaat lopen of je start met je nieuwe baan, dan kan je werkgever om een VOG vragen. Dit is een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’. Het is een verklaring die aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

2. Heb ik een VOG nodig om mij aan te melden voor een opleiding?
Op het moment dat je je aanmeldt voor een opleiding bij Noorderpoort, hoef je geen VOG te hebben. Maar werkgevers in sommige bedrijfstakken kunnen wel om een VOG vragen op het moment dat je stage gaat lopen of gaat solliciteren naar een BBL-werkplek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kinderopvang, defensie, beveiliging, luchtvaart, zorg, en bank- en verzekeringswezen. Als je aan die werkgever geen VOG kunt laten zien, dan kun je er niet stagelopen of werken. 

Bedenk daarom, voordat je je aanmeldt voor een opleiding, of je een VOG nodig hebt en of je deze ook kunt krijgt. Het zou jammer zijn als je je opleiding niet kunt afmaken.  

Als je een VOG nodig hebt om stage te kunnen lopen, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder de het kopje "Wat zijn de toelatingseisen?"  

3. Waar vraag ik een VOG aan?
In sommige sectoren moet je een VOG hebben voordat je met je stageperiode begint. Deze VOG mag niet ouder zijn dan twee maanden. Als je werkgever om een VOG vraagt, dan moet je deze aanvragen. Dat doe je via de gemeente waar je staat ingeschreven. Als het stagebedrijf de VOG voor jou aanvraagt, dan doe je het online via www.justis.nl. Hiervoor heb je een DigiD-inlog nodig.

Na de aanvraag wordt bekeken of jij geen strafblad hebt. Dit onderzoek kan even duren.

Als blijkt dat je geen strafblad hebt, dan krijg je de VOG vaak binnen twee weken in huis.

Heb je wel een strafblad, dan wordt bepaald of je wel of geen VOG kunt krijgen. Binnen acht weken hoor je de uitkomst. Alleen jij krijgt te weten of je wel of geen VOG ontvangt.   

4. Wanneer krijg ik wel of geen VOG?
Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. 

Als je wel een strafblad hebt, dan telt het volgende mee om te kijken of je wel of geen VOG krijgt:  

 • het soort werk dat je gaat doen 
 • je leeftijd 
 • de strafbare feiten die je hebt gepleegd 
 • hoe ernstig de strafbare feiten zijn 
 • hoe lang geleden de strafbare feiten zijn gepleegd 
 • of je vaker met politie of justitie in aanraking bent gekomen 

Sommige strafbare feiten vormen voor de ene stage of baan wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Als je voor de ene stage of baan geen VOG krijgt, krijg je voor andere stages of banen mogelijk wel een VOG.  

Alleen jij hoort of je een VOG krijgt. Je werkgever kan je strafblad niet inzien.   

5. Ik krijg geen VOG, wat nu?
Als een stagebedrijf vraagt om een VOG, maar je kunt die bij aanvang van je stage niet overleggen, dan gaan we op zoek naar een stagebedrijf dat geen VOG vereist. Wanneer dit niet mogelijk is omdat de hele bedrijfstak een VOG vraagt, dan moeten we je uitschrijven voor de opleiding. Je ontvangt dan ook geen diploma. Aan deze wettelijke regels moet Noorderpoort zich houden. 

6. Hoeveel kost een VOG?
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaal je zo'n 40 euro. Als je aanvraag door je (toekomstige) werkgever wordt gestart via DigiD dan betaal je zo'n 30 euro. Soms krijg je de kosten voor je VOG-aanvraag terug van jouw werkgever. Vraag hiernaar.  

Lees meer over de VOG 

Open dagen en meelopen

1. Wanneer zijn de open dagen?
Noorderpoort organiseert het gehele jaar open dagen en voorlichtingsavonden. Op welke data deze zijn, vind je in de kalender open dagen & voorlichtingsavonden.

2. Kan ik een ochtend meelopen?
Ja, het is mogelijk om een ochtend (09.00-11.30 uur) mee te lopen bij een opleiding die je leuk vindt. Je kunt je aanmelden voor een meeloopochtend via je decaan op bezoekmbo.nl.

Start schooljaar

1. Wanneer ontvang ik informatie over de start van het nieuwe schooljaar, boekenlijst en dergelijke?
Nadat je bent toegelaten tot je opleiding, ontvang je uiterlijk 6 weken voordat je met je studie begint van ons een brief. In deze brief krijg je informatie over de introductie, het startmoment van de lessen en andere belangrijke schoolzaken zoals het aanschaffen van boeken, gereedschap en werkkleding.
Deze startinformatie is ook digitaal te vinden op de site studiestartenbijnoorderpoort.nl

2. Ik heb een Noorderpoortkaart ontvangen, wat kan ik daarmee doen?
Als je bij ons een opleiding start, krijg je een Noorderpoortkaart. Deze pas is een multifunctionele chipkaart. Je kunt met de kaart printen, kopiëren en betalen. Op school staan speciale automaten waarmee je de kaart kunt opwaarderen. Je Noorderpoortkaart is gelijk ook jouw studentenkaart. Op de kaart staat je studentnummer of ID en je e-mailadres.

Stage en leerbanen

1. Wat is het verschil tussen een stage en een leerbaan?
Een belangrijk deel van de mbo-opleidingen bestaat uit leren in de praktijk, de zogenaamde BPV (beroepspraktijkvorming). Daarin onderscheiden we twee soorten leerplaatsen:

 • stages (bij de BOL-opleidingen)
 • leerbanen (bij de BBL-opleidingen).

2. Wat betekenen de termen BOL en BBL?
BOL en BBL zijn de twee leerwegen die je in het mbo-onderwijs kunt volgen:

 • BOL betekent Beroepsopleidende Leerweg.  BOL is een voltijd opleiding. 
 • BBL betekent Beroepsbegeleidende Leerweg. BBL is een deeltijd opleiding waarin je werken en leren combineert.

3. Moet ik bij een BBL-opleiding zelf een werkplek of leerbaan vinden?
Ja, dat moet je zelf doen. Een handige website voor het vinden van leerbanen bij een erkend leerbedrijf is de site van SBB |Stages en leerbanen.

4. Moet ik bij een BOL-opleiding zelf een stageplek vinden?
Een stage of BPV-plek kun je zelf zoeken of de school helpt jou daarbij. Iedere school of opleiding heeft een BPV-bureau of stagecoördinator waar stageplaatsen bekend zijn. Zoek je zelf, dan kun je gebruik maken van verschillende websites: StagemarktVacature.rocOpleiding en beroep en Ondernemerstrefpunt.

Lees meer over Stage en leerbanen 

Kosten en financiering

1. Hoeveel kost mijn opleiding?
De kosten van je studie bestaan grofweg uit twee delen:

 1. lesgeld (bij BOL) of cursusgeld (bij BBL)
 2. schoolkosten waarvan een deel vrijwillige bijdrage is. 

Op de pagina van je opleiding hebben we in kaart gebracht wat de totale kosten voor je opleiding zijn.

Lees alles over studiekosten

2. Ik ben nog geen 18, betaal ik dan ook les- of cursusgeld?
Nee, als je op 1 augustus onder de 18 bent betaal je nog geen les- of cursusgeld. 

3. Kan ik een betalingsregeling afspreken voor de schoolkosten?
Ja, dat kan. Als de schoolkosten te hoog zijn om in één keer te betalen kan Noorderpoort een betalingsregeling met je afspreken.

4. Wanneer kom ik in aanmerking voor een tegemoetkoming in de schoolkosten? 
Ben je BOL-student en op 1 augustus nog geen 18 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. Op de pagina Studiekosten lees je hier meer over. Vraag naar de mogelijkheden tijdens het de toelatingsprocedure of neem contact op met Studie & Advies via 0800-66 77 885 of Whatsapp naar 06 25 68 19 18.

5. Hoeveel studiefinanciering krijg ik?
Gebruik de DUO | Rekenhulp Berekenen studiefinanciering om te zien hoeveel studiefinanciering je als mbo'er (18 jaar en ouder) kunt krijgen.

6. Kan ik lesgeld of cursusgeld terugkrijgen als ik eerder stop met mijn opleiding?
Dit kan in een aantal gevallen. Als je lesgeld (BOL-opleiding) betaalt, dan lees je op de website van DUO in welke situaties je dit kunt terugvragen en wat de procedure is. Wanneer je cursusgeld betaalt (BBL-opleiding), dan staan op de Noorderportal in het onderdeel 'Weten & Regelen' alle situaties uitgelegd waarbij je (een deel van) je cursusgeld kunt terugkrijgen. 

7. Moet ik studiefinanciering terugbetalen aan DUO als ik eerder stop met de opleiding?
Als je eerder stopt met je opleiding, moet je in sommige gevallen geld terugbetalen aan DUO. Lees meer bij DUO | Ik wil stoppen met mijn mbo-opleiding.

8. Welke zaken moet ik in ieder geval regelen als ik eerder stop met mijn opleiding?
Als je eerder stopt met je opleiding vergeet dan niet de volgende zaken te regelen om te voorkomen dat je geld terug moet betalen:

9. Ik wil van opleiding wisselen, wat moet ik doen om mijn studiefinanciering door te laten lopen?
Verander tijdig je opleiding op de DUO-site, dan loopt je studiefinanciering gewoon door.
Lees meer bij DUO | Van opleiding wisselen.

Buitenland

1. Ik wil tijdens mijn opleiding ervaring opdoen in het buitenland. Kan dat?
Dat kan zeker. Noorderpoort ziet graag dat studenten hun blikveld vergroten. Dit kan onder meer door tijdens je opleiding voor korte of lange tijd in het buitenland te verblijven. Wij bieden dan ook veel buitenlandse stages en uitwisselingstrajecten aan. Jaarlijks maken ruim 250 mbo-studenten gebruik van een beurs om in het buitenland stage te lopen. Verder doen onze studenten mee aan diverse uitwisselingsprojecten. Als jij dit ook wil, dan kun je voor meer informatie contact opnemen met:

avatar

Groningen
Minke Kloppenburg
ma.kloppenburg@noorderpoort.nl
088 - 230 79 80

of

avatar

Groningen
Gert van Ginkel
g.vanginkel@noorderpoort.nl
088 - 230 74 19

2. Welke mbo-opleidingen hebben een internationaal karakter?
Noorderpoort heeft verschillende opleidingen met een internationaal karakter. Bij deze opleidingen kun je in het buitenland stage lopen, of in het buitenland werken als je je diploma hebt.

3. Wat is mijn buitenlandse diploma waard in Nederland?
Om te achterhalen wat je buitenlandse diploma waard is in het Nederlandse onderwijssysteem, kun je een diplomawaardering laten uitvoeren. Via de website van SBB kun je de diplomawaardering aanvragen.

4. Wordt mijn mbo-kwalificatie internationaal erkend?
Om te laten zien wat je Nederlandse mbo-kwalificatie waard is in het buitenland, kun je via de website van het SBB gratis een Europass Certificaatsupplement (CS) aanvragen. Het CS is een korte en praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Noorderpoort

Naar het hbo

Ik wil van mbo naar hbo doorstromen, kan dat?
In principe kun je als mbo niveau 4-student doorstromen naar het hbo. Kijk op de website van de hogeschool waar je naartoe wil of er nog aanvullende eisen worden gesteld.

Lees meer over toelating bij zo werkt het mbo

Ziekte en verlof

1. Waar moet ik mij ziek melden?
Als je ziek bent, meld je dat bij de receptie/frontoffice van je school. Doe dit tussen 08.00 en 09.00 uur. Het telefoonnummer waarop je je ziek meldt, vind je bij de adressen en contactgegevens van je eigen school.

2. Wat doe je als je verwacht langdurig afwezig te zijn?
Als je langdurig afwezig bent door ziekte willen we graag dat je dit meldt bij je studieloopbaanbegeleider. Je kunt zelf contact zoeken met je studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of je meldt het schriftelijk bij hem of haar.  Je SLB’er nodigt je dan uit voor een verzuimgesprek. Hij/zij probeert er tijdens dit gesprek onder meer achter te komen wat de precieze reden is van je ziekmelding. Samen gaan jullie kijken naar de vervolgstappen en proberen jullie indien mogelijk een oplossing voor de situatie te vinden.

3. Hoe kan ik extra verlof aanvragen?
Noorderpoort heeft ieder schooljaar vaste vrije dagen en vakanties. Op die dagen ben je vrij. Als je een extra vrije dag of vakantie wil hebben, dan is dat helaas niet mogelijk. De onderwijsinspectie laat dat niet toe. Alleen in sommige zwaarwichtige omstandigheden kan jij of je ouders/verzorgers bij de teammanager een schriftelijk verzoek indienen via het verlofformulier. Die bepaalt dan of jouw verzoek ingewilligd wordt.

Schoolvakanties

Wanneer zijn de schoolvakanties?
Bekijk ons vakantierooster.