< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen over studeren bij Noorderpoort. Kun je geen passend antwoord vinden op je vraag of staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar Noorderpoort Hotspot via hotspot@noorderpoort.nl, bel ons via 0800 - 66 77 885 (gratis), of WhatsApp ons op 06 25 68 19 18. We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 en 17.00 uur.

Aanmelden en toelatingsprocedure

Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?

Kies jouw opleiding op onze website en klik op de aanmeldknop. Het invullen van het digitaal aanmeldformulier neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Lees meer over aanmelden

Voor wanneer moet ik mij aanmelden?

Voor een opleiding die in september start, meld je je het liefst uiterlijk 1 april aan. Als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet en de opleiding kent geen aangepast toelatingsbeleid (auditie, selectie, numerus fixus of aanvullende toelatingseisen), dan ben je zeker van een plek.  

Je kunt je ook na 1 april aanmelden, maar dan heb je niet automatisch recht op een plek binnen de opleiding. Het is dus verstandig om je op tijd aan te melden. 

Heeft een opleiding de mogelijkheid om in februari te starten? Meld je dan uiterlijk 1 december aan. 

Lees meer over aanmelden

Kan ik mij aanmelden voor meerdere opleidingen?

Het is mogelijk om je voor meerdre opleidingen tegelijk aan te melden.

Als je je aanmeldt voor een opleiding met een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure, dan is het verstandig om je ook nog voor een andere opleiding aan te melden. Er is namelijk een kans dat je voor de numerus fixus-opleiding wordt uitgeloot, of dat je niet door de auditie-/selectieprocedure komt.  

Of jouw opleiding een numerus fixus of een auditie-/selectieprocedure heeft, kun je lezen bij de opleiding onder "Wat zijn de toelatingseisen?". Een overzicht vind je ook hier 

Als je nog niet goed weet voor welke tweede opleiding je je wilt aanmelden, dan kun je contact opnemen met Noorderpoort Hotspot, 0800 - 66 77 885, hotspot@noorderpoort.nl, of via Whatsapp: 06 25 68 19 18. We helpen je graag bij het maken van je keuze.  

Lees meer over aanmelden

Is mijn digitaal aanmeldingsformulier ontvangen?

Nadat je het aanmeldingsformulier voor een opleiding digitaal hebt ingevuld en verstuurd, ontvang je een bevestiging in je mailbox. Heb je deze niet ontvangen en zit de bevestiging ook niet in jouw spambox? Neem dan contact op met de frontoffice van jouw locatie of met Noorderpoort Hotspot, 0800 - 66 77 885, hotspot@noorderpoort.nl, of via Whatsapp: 06 25 68 19 18.

Lees meer over aanmelden

Hoe kan ik mijn aanmelding annuleren?

Dit kun je doen via de frontoffice van de locatie waar jij je hebt aangemeld.  

Hoe ziet de toelatingsprocedure van Noorderpoort eruit?

Als je je digitaal aangemeld hebt voor je opleiding, doorloop je daarna nog een aantal stappen voordat je daadwerkelijk met je opleiding kunt beginnen. Op de pagina 'Aanmelden en kennismaken' hebben we alle stappen beschreven. 

Wil je de precieze toelatingsprocedure voor jouw opleiding weten? Lees dan de informatie onder 'Hoe werkt de toelatingsprocedure?' die bij elke opleiding staat. Zo weet je waar je aan toe bent.  

Lees meer over hoe het mbo werkt

Toelatingseisen

Wat zijn de wettelijke toelatingseisen?

De toelatingseisen voor mbo-opleidingen zijn wettelijk vastgelegd. Bij elke opleiding beschrijven we onder 'Wat zijn de toelatingseisen?' de exacte toelatingseisen en eventuele aanvullende eisen. Enkele opleidingen kennen bijzondere toelatingseisen en -procedures

Lees meer over toelatingseisen

Ik voldoe niet aan de wettelijke toelatingseisen. Wat nu?

Wanneer je als nieuwe student wil starten met een opleiding, dan moet je volgens de wet aan bepaalde vooropleidingseisen voldoen. Deze staan op de website bij elke opleiding vermeld. Heb je niet het juiste diploma, dan kun je de opleiding niet volgen. Je bent dan zoals dat formeel heet: niet wettelijk toelaatbaar tot de opleiding.

Om te bekijken wat wél mogelijk is, kun je deelnemen aan de toelatingsprocedure voor niet wettelijk toelaatbare studenten. Na een uitgebreid onderzoek beoordeelt de toelatingscommissie jouw kans om de opleiding met succes af te ronden. De commissie besluit of jij wel of niet aan de opleiding kunt beginnen. In dat laatste geval kijken we met jou naar een passende andere opleiding.

Lees meer over toelatingseisen

Ik voldoe niet aan de wettelijke toelatingseisen. Kom ik in aanmerking voor een toelatingsprocedure?

Je kunt een toelatingsprocedure aanvragen als je:

 • geen diploma hebt behaald, of
 • geen diploma op het juiste niveau hebt, of
 • geen diploma kunt tonen

Daarnaast verwacht je zelf dat je een opleiding op niveau 2, 3 of 4 succesvol kunt afronden.

Voordat je een toelatingsprocedure aanvraagt, overleg dan eerst met de opleiding of dit zinvol is. De school maakt een eerste inschatting. Als zij de toelatingsprocedure zinvol vinden, dan wordt het onderzoek gestart. Vindt de school een toelatingsprocedure niet zinvol, dan gaan ze in gesprek voor mogelijke alternatieven.

Eerst je vmbo-diploma halen
Kom je rechtstreeks van het vmbo en heb je geen diploma behaald, dan verwijzen we je terug naar het vmbo. Het is namelijk beter om eerst je vmbo-diploma te behalen en daarna te starten op het mbo-niveau dat bij je diploma past. Ook als je jonger dan 18 jaar bent, verwijzen we je in eerste instantie terug naar het vmbo.

Lees meer over toelatingsprocedures

Ik voldoe niet aan de wettelijke toelatingseisen. Hoe ziet de toelatingsprocedure eruit?

Nadat je je voor een mbo-opleiding hebt aangemeld, word je net als alle andere geïnteresseerde studenten uitgenodigd voor een welkomstactiviteit. Als tijdens de welkomstactiviteit blijkt dat je niet voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen van de opleiding, dan kun je de toelatingsprocedure voor niet wettelijk toelaatbare studenten aanvragen. Tijdens een uitgebreid onderzoek kijken we naar je kansen om de opleiding toch met succes af te ronden. Voordat je een toelatingsprocedure aanvraagt, overleg dan eerst met de opleiding of dit zinvol is.

Stap 1
Je ontvangt van ons een brief met de vraag om een portfolio samen te stellen. In het kort betekent dit:

 • Vul het motivatieformulier in.
 • Laat een aanbevelingsbrief invullen door je decaan, mentor of andere begeleider.
 • Maak, indien beschikbaar, een kopie van de uitslagen van een toets rekenen, Nederlands en Engels (Engels alleen bij een aanmelding voor niveau 4) of een recente cijferlijst (maximaal 2 jaar oud).

Bij de brief ontvang je een voorbeeld van een motivatieformulier en van een aanbevelingsbrief.

Stap 2
Stuur je portfolio binnen twee weken naar het aangegeven adres in de brief.

Als we binnen deze termijn geen portfolio van je hebben ontvangen, gaan we ervan uit dat je afziet van de toelatingsprocedure en melden we je af voor de opleiding.

Stap 3
Op basis van je portfolio onderzoeken we of je toelaatbaar bent voor de opleiding en of je deze met succes zou kunnen afronden.

Afhankelijk van de inhoud van je portfolio, kunnen aanvullende onderzoeken onderdeel zijn van het toelatingsonderzoek, zoals:

 • Een toets voor Nederlands en/of rekenen
 • Een capaciteitentest

We zullen je informeren als er een aanvullend onderzoek afgenomen moet worden.

Stap 4
De toelatingscommissie van de school neemt op basis van het onderzoek een besluit of je alsnog tot de opleiding toegelaten kunt worden of niet. Je wordt vervolgens schriftelijk op de hoogte gebracht van het besluit van de toelatingscommissie.

Lees meer over toelatingseisen

Ik word toch niet toegelaten tot de opleiding, wat nu?

Als uit het toelatingsonderzoek blijkt dat je niet kan worden toegelaten tot de opleiding van jouw keuze, dan zoeken we samen met jou naar een alternatief. Dit kan bijvoorbeeld een vergelijkbare opleiding op een lager niveau zijn of een Entree-opleiding (niveau 1).

Lees meer over toelatingseisen

Ben je statushouder of leerling van een internationale schakelklas?

Ben je een statushouder (18 jaar en ouder) of een leerling van een internationale schakelklas (ISK), dan kun je niet zomaar een mbo-opleiding volgen. Allereerst moet je een geldig verblijfsdocument hebben of een aanvraag hebben lopen. Vervolgens kijken we of je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een staatsexamen moet hebben afgerond dat aansluit op het niveau van de opleiding die je wilt volgen.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan moet je je buitenlandse diploma’s laten waarderen. Informeer bij het IDW hoe je dit het beste kunt doen.

Aanmelden en kennismaken

Heb je een buitenlands diploma?

Beschik je over een geldig verblijfsdocument (of loopt er een aanvraag), en beheers je aantoonbaar de Nederlandse taal? Dan kunnen wij een diploma- of opleidingswaardering voor je aanvragen bij het SBB.  

Uiteindelijk bepaalt de toelatingscommissie of jouw vooropleiding voldoende is om te starten met jouw mbo-opleiding.

Als blijkt dat je toch niet voldoet aan de vooropleidingseisen, dan zoeken we samen met jou naar een opleiding die beter bij je past.

Lees meer over toelatingseisen

Wat is mijn buitenlandse diploma waard in Nederland?

Om te achterhalen wat je buitenlandse diploma waard is in het Nederlandse onderwijssysteem, kun je een diplomawaardering laten uitvoeren. Via de website van SBB kun je de diplomawaardering aanvragen.

Lees meer over toelatingseisen

Welkomstactiviteit

Ben ik verplicht deel te nemen aan de welkomstactiviteit?

Tijdens de welkomstactiviteit willen we jou alvast laten kennismaken met de opleiding en het beroep. Je kunt dan ervaren of het voldoet aan jouw verwachtingen. Tegelijkertijd willen wij als Noorderpoort met jou als toekomstige student kennismaken. Wij vinden het belangrijk om jou goed te informeren voordat je aan de opleiding begint. Deelname aan de welkomstactiviteit is dus verplicht. 

Als je je voor meerdere opleidingen tegelijk hebt aangemeld, moet je ook meerdere welkomstactiviteiten bijwonen.

Lees meer over de welkomstactiviteit

Ik ben uitgenodigd voor een welkomstactiviteit, maar kan niet

Als je je met een geldige reden afmeldt voor de welkomstactiviteit, dan nodigen wij je uit voor een nieuwe welkomstactiviteit. 

Als het een welkomstactiviteit is voor een opleiding met een auditie- of selectieprocedure en je had géén geldige reden om afwezig te zijn, dan vervalt je recht op plaatsing voor de opleiding. Je kunt deze opleiding dan niet meer doen. 

Lees meer over de welkomstactiviteit

Auditie en selectie

Welke opleidingen hebben een auditie- of selectieprocedure?

Sommige opleidingen mogen van de minister een auditie- of selectieprocedure voeren. Als een opleiding een auditie- of selectieprocedure heeft, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder 'Hoe werkt de toelatingsprocedure?'. Een overzicht vind je ook hier.

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Welke aanvullende eisen stellen opleidingen met een auditie- of selectieprocedure?

Deze eisen zijn per opleiding verschillend. Op onze website kun je bij jouw opleiding (onder 'Wat zijn de toelatingseisen?') zien of er aanvullende eisen zijn en welke criteria gehanteerd worden. 

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Word ik altijd toegelaten tot een opleiding met een auditie- of selectieprocedure?

Nee, je wordt niet vanzelfsprekend toegelaten tot een opleiding die zo'n procedure heeft. Deze opleidingen mogen van de minister extra eisen aan de studenten stellen. Deze extra eisen zijn nodig om de opleiding te kunnen volgen en afronden. Als je niet aan die eisen voldoen, kun je de opleiding ook niet starten. 

Er is dus een kans dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding. Daarom adviseren we je om je ook voor een tweede opleiding zónder aanvullende eisen aan te melden. Dan weet je zeker dat je het aankomende studiejaar kunt starten met een opleiding.

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Numerus fixus

Wat betekent 'numerus fixus'?

Als een opleiding een numerus fixus heeft, dan kan die opleiding maar een beperkt aantal studenten toelaten. Noorderpoort heeft voor een aantal opleidingen een numerus fixus ingesteld, omdat er voor die opleidingen niet genoeg stageplaatsen of banen zijn.

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Welke opleidingen hebben een numerus fixus?

Als een opleiding een numerus fixus heeft, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder 'Wat zijn de toelatingseisen?'. Of bekijk het overzicht met onze numerus fixus-opleidingen. 

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Word ik altijd toegelaten tot een opleiding met numerus fixus?

Je wordt niet vanzelfsprekend toegelaten tot een opleiding met een numerus fixus. Er is bij zo'n opleiding namelijk maar beperkt plek. Onder alle aanmeldingen die aan alle toelatingseisen voldoen, wordt eerlijk geloot wie de opleiding mag volgen. De uitslag van de loting wordt schriftelijk aan je bekendgemaakt.

Er is een kans dat je wordt uitgeloot, en dus niet wordt toegelaten tot de opleiding. Daarom adviseren we je om je ook voor een tweede opleiding zónder numerus fixus aan te melden. Dan weet je zeker dat je het aankomende studiejaar kunt starten met een opleiding.   

Lees meer over aanmelden en de toelatingsprocedure

Extra begeleiding

Ik heb extra begeleiding nodig tijdens mijn studie, hoe maak ik dat kenbaar?

Heb je tijdens je opleiding extra begeleiding nodig, omdat je bijvoorbeeld dyslexie, een handicap of een chronische ziekte hebt, dan kunnen wij jou helpen.

Als je je voor een opleiding aanmeldt, vink dan op het digitaal aanmeldformulier het vakje 'extra ondersteuning' aan. In een persoonlijk gesprek na de welkomstactiviteit bespreken we jouw wensen en onze mogelijkheden voor extra begeleiding. We bieden passend onderwijs aan. Daar hebben we verschillende vormen van extra begeleiding voor in huis.

Lees meer over extra begeleiding en advies

VOG (verklaring omtrent het gedrag)

Wat is een VOG?

Als je tijdens je opleiding stage gaat lopen of je start met je nieuwe baan, dan kan je werkgever om een VOG vragen. Dit is een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’. Het is een verklaring die aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Lees meer over de VOG

Heb ik een VOG nodig om mij aan te melden voor een opleiding?

Op het moment dat je je aanmeldt voor een opleiding bij Noorderpoort, hoef je geen VOG te hebben. Maar werkgevers in sommige bedrijfstakken kunnen wel om een VOG vragen als je stage gaat lopen of gaat solliciteren naar een BBL-werkplek. Denk aan bijvoorbeeld kinderopvang, defensie, beveiliging, luchtvaart, zorg, en bank- en verzekeringswezen. Als je aan die werkgever geen VOG kunt laten zien, dan kun je er niet stagelopen of werken. 

Bedenk daarom, voordat je je aanmeldt voor een opleiding, of je een VOG nodig hebt en of je deze ook kunt krijgen. Het zou jammer zijn als je je opleiding niet kunt afmaken.  

Als je een VOG nodig hebt om stage te kunnen lopen, dan hebben we dit bij de opleiding vermeld onder 'Wat zijn de toelatingseisen?'.

Lees meer over de VOG

Waar vraag ik een VOG aan?

In sommige sectoren moet je een VOG hebben voordat je met je stage begint. Deze VOG mag niet ouder zijn dan twee maanden. Als je werkgever om een VOG vraagt, dan moet je deze aanvragen. Dat doe je via de gemeente waar je staat ingeschreven. Als je aanvraag door je stagebedrijf wordt gestart via DigiD, dan doe je het online via www.justis.nl. Hiervoor heb je je DigiD-inlog nodig.

Na de aanvraag wordt gekeken of jij geen strafblad hebt. Dit onderzoek kan even duren:

 • Als blijkt dat je geen strafblad hebt, dan krijg je de VOG vaak binnen twee weken in huis.
 • Heb je wel een strafblad, dan wordt bepaald of je wel of geen VOG kunt krijgen. Binnen acht weken hoor je de uitkomst.

Alleen jij krijgt te weten of je wel of geen VOG ontvangt.   

Lees meer over de VOG

Wanneer krijg ik wel of geen VOG?

Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. 

Als je wel een strafblad hebt, dan telt het volgende mee om te beoordelen of je wel of geen VOG krijgt:  

 • het soort werk dat je gaat doen 
 • je leeftijd 
 • de strafbare feiten die je hebt gepleegd 
 • hoe ernstig de strafbare feiten zijn 
 • hoe lang geleden de strafbare feiten zijn gepleegd 
 • hoe vaak je met politie of justitie in aanraking bent gekomen 

Sommige strafbare feiten vormen voor de ene stage of baan wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Als je voor de ene stage of baan geen VOG krijgt, krijg je voor andere stages of banen mogelijk wel een VOG.  

Alleen jij hoort of je wel of geen VOG krijgt. Je werkgever kan je strafblad niet inzien.   

Lees meer over de VOG

Ik krijg geen VOG, wat nu?

Als een stagebedrijf vraagt om een VOG, maar je kunt die bij aanvang van je stage niet laten zien, dan gaan we op zoek naar een stagebedrijf dat geen VOG vereist. Wanneer dit niet mogelijk is omdat de hele bedrijfstak een VOG vraagt, dan moeten we je uitschrijven voor de opleiding. Je ontvangt dan ook geen diploma. Aan deze wettelijke regels moet Noorderpoort zich houden. 

Lees meer over de VOG

Hoeveel kost een VOG?

Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaal je zo'n 40 euro. Als je aanvraag door je (toekomstige) werkgever wordt gestart via DigiD dan betaal je zo'n 30 euro. Soms krijg je de kosten voor je VOG-aanvraag terug van jouw werkgever. Vraag hiernaar.  

Lees meer over de VOG

Start schooljaar

Wanneer ontvang ik informatie over de start van het nieuwe schooljaar, boekenlijst en materialen?

Nadat je bent toegelaten tot je opleiding, ontvang je uiterlijk 6 weken voordat je met je studie begint van ons een brief. In deze brief krijg je informatie over de introductie, het startmoment van de lessen, en andere belangrijke schoolzaken zoals: het aanschaffen van boeken, gereedschap, en werkkleding. Deze startinformatie is ook digitaal te vinden op de site studiestartenbijnoorderpoort.nl

Hoe krijg ik toegang tot Noorderportal, mijn digitale campus?

Noorderportal is jouw persoonlijke studieomgeving. De inloggegevens ontvang je op het door jou opgegeven mailadres. Geen inloggegevens ontvangen, neem dan contact op met het Servicecentrum voor studenten, tel. 088-2309000. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Zij helpen je graag verder.

Vanaf 26 juli kun je met al je vragen terecht bij het zomerbereikbaarheidsteam, zie voor bereikbaarheid de vraag hieronder.

Binnen Noorderportal vind je allerlei tools die het studeren makkelijker maken en je ziet hier straks je rooster en studieresultaten in terug.

Een deel van je lessen volg je online. Ook hiervoor is Noorderportal het vertrekpunt. We wijzen je er de weg in onze digitale campus en geven je alle informatie die je nodig hebt om je online lessen goed te kunnen volgen. Van de programma’s die we hiervoor gebruiken, tot de manier waarop je een digitale klas binnenkomt. 

Ik heb een Noorderpoortpas ontvangen, wat kan ik daarmee doen?

Als je bij ons een opleiding start, krijg je een Noorderpoortpas. Je Noorderpoortpas is jouw studentenkaart. Op de pas staat je studentnummer of ID en je e-mailadres.

De Noorderpoortpas heb je nodig om je te legitimeren, te printen en te kopiëren. En op vertoon van je Noorderpoortpas heb je als student gratis toegang tot het Groningen Museum.

 

Stage en leerbanen

Wat is het verschil tussen een stage en een leerbaan?

Een belangrijk deel van een mbo-opleiding bestaat uit leren in de praktijk, de zogenoemde BPV of beroepspraktijkvorming. Daarin onderscheiden we twee soorten leerplaatsen:

 • stages bij de BOL-opleidingen. BOL betekent Beroepsopleidende Leerweg. BOL is een voltijd opleiding. 
 • leerbanen bij de BBL-opleidingen. BBL betekent Beroepsbegeleidende Leerweg. BBL is een deeltijd opleiding waarin je werken en leren combineert.

Lees meer over stage en leerbanen

Moet ik bij een BOL-opleiding zelf een stageplek vinden?

Een stage of BPV-plek kun je zelf zoeken, of de school helpt jou daarbij. Dat is per opleiding verschillend. Iedere school of opleiding heeft een BPV-bureau of stagecoördinator waar stageplaatsen bekend zijn.

Wil je zelf een stageplek zoeken, dan kun je gebruikmaken van verschillende websites: StagemarktVacature.roc, en Opleiding en beroep.

Lees meer over stage en leerbanen

Moet ik bij een BBL-opleiding zelf een werkplek of leerbaan vinden?

Ja, dat moet je zelf doen. Een handige website voor het vinden van leerbanen bij een erkend leerbedrijf is de site van SBB |Stages en leerbanen.

Lees meer over stage en leerbanen

Ik wil als bedrijf een stageplaats aanbieden. Hoe doe ik dat?

Wanneer je graag een mbo-student wil opleiden via een stageplaats of een werken-en-lerentraject én je bent geregistreerd als erkend leerbedrijf, dan kun je een vacature aanbieden. Dit kun je doen via:

 1. Stage Service Centrum (SSC) van Noorderpoort. Het SSC is gespecialiseerd in het plaatsen bij leerbedrijven van studenten die een opleiding volgen op mbo-niveau. Voor meer informatie over het SSC, kun je contact opnemen met Hans Buissink via h.buissink@noorderpoort.nl of via 06 51 74 05 45 / 088 - 230 86 72. Daarnaast heeft het SSC elke dinsdag van 14 - 17 uur een inloopspreekuur bij Noorderpoort Hotspot voor vragen.

 2. Stagemarkt.nl. Als je inlogt op MijnSBB, kun je je vacature aanmelden. Die verschijnt automatisch op Stagemarkt.nl waar mbo-studenten in heel Nederland kunnen zoeken naar een stageplaats of een leerbaan. Zij kunnen vervolgens solliciteren op de vacature.

Kosten en financiering

Hoeveel kost mijn opleiding?

De kosten van je studie bestaan grofweg uit twee delen:

 1. lesgeld (bij BOL) of cursusgeld (bij BBL)
 2. schoolkosten, waarvan een deel vrijwillige bijdrage. 

Op de pagina van je opleiding vermelden we wat de totale kosten voor je opleiding ongeveer zijn.

Lees alles over studiekosten

Ik ben nog geen 18, betaal ik dan ook les- of cursusgeld?

Nee, als je op 1 augustus onder de 18 bent betaal je nog geen les- of cursusgeld. 

Kan ik een betalingsregeling afspreken voor de schoolkosten?

Ja, dat kan. Als de schoolkosten te hoog zijn om in één keer te betalen kan Noorderpoort een betalingsregeling met je afspreken.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een tegemoetkoming in de schoolkosten?

Ben je BOL-student en op 1 augustus nog geen 18 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. Op de pagina Studiekosten lees je hier meer over. Vraag naar de mogelijkheden tijdens de toelatingsprocedure of neem contact op met Noorderpoort Hotspot via 0800 - 66 77 885, hotspot@noorderpoort.nl, of Whatsapp: 06 25 68 19 18.

Lees alles over studiekosten

Hoeveel studiefinanciering krijg ik?

Als je 18 jaar wordt en je volgt een BOL-opleiding op het mbo, dan kun je studiefinanciering en een OV-reisproduct aanvragen. Hoe dit in zijn werk gaat, vind je op de website van DUO | Studiefinanciering. Bij een BBL- of deeltijdopleiding krijg je geen studiefinanciering of een OV-reisprduct.

Gebruik de DUO | Rekenhulp Berekenen studiefinanciering om te zien hoeveel studiefinanciering je als mbo'er (18 jaar en ouder) kunt krijgen.

Kan ik lesgeld of cursusgeld terugkrijgen als ik eerder stop met mijn opleiding?

Dit kan in een aantal gevallen.

Betaal je lesgeld (BOL-opleiding)? Op de website van DUO kun je lezen in welke situaties je dit kunt terugvragen en wat de procedure is.

Betaal je cursusgeld (BBL-opleiding)? Op onze interne Noorderportal in het onderdeel 'Weten & Regelen' leggen we alle situaties uit waarbij je (een deel van) je cursusgeld kunt terugkrijgen. 

Moet ik studiefinanciering terugbetalen aan DUO als ik eerder stop met de opleiding?

Als je eerder stopt met je opleiding, moet je in sommige gevallen geld terugbetalen aan DUO. Lees hierover meer bij DUO | Ik wil stoppen met mijn mbo-opleiding.

Welke zaken moet ik in ieder geval regelen als ik eerder stop met mijn opleiding?

Als je eerder stopt met je opleiding vergeet dan niet de volgende zaken te regelen om te voorkomen dat je geld terug moet betalen:

Ik wil van opleiding wisselen, wat moet ik doen om mijn studiefinanciering door te laten lopen?

Verander tijdig je opleiding via de DUO-site, dan loopt je studiefinanciering gewoon door.
Lees meer bij DUO | Van opleiding wisselen.

Buitenland

Ik wil tijdens mijn opleiding ervaring opdoen in het buitenland. Kan dat?

Dat kan zeker. Noorderpoort ziet graag dat studenten hun blikveld vergroten. Dit kan onder meer door tijdens je opleiding voor korte of lange tijd in het buitenland te verblijven. Wij bieden dan ook veel buitenlandse stages en uitwisselingstrajecten aan. Jaarlijks maken ruim 250 mbo-studenten gebruik van een beurs om in het buitenland stage te lopen. Verder doen onze studenten mee aan diverse uitwisselingsprojecten. Als jij dit ook wil, dan kun je voor meer informatie contact opnemen met:

avatar

Groningen
Minke Kloppenburg
ma.kloppenburg@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Gert van Ginkel
g.vanginkel@noorderpoort.nl

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Noorderpoort

Welke mbo-opleidingen hebben een internationaal karakter?

Noorderpoort heeft verschillende opleidingen met een internationaal karakter. Deze opleidingen besteden veel aandacht aan vreemde talen, of ze geven je een kans om in het buitenland werken als je je diploma hebt.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Noorderpoort

Wordt mijn mbo-kwalificatie internationaal erkend?

Om te laten zien wat jouw Nederlandse mbo-kwalificatie waard is in het buitenland, kun je via de website van het SBB gratis een Europass Certificaatsupplement (CS) aanvragen. Het CS is een korte en praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Noorderpoort

Diploma

Ik ben mijn diploma kwijtgeraakt

Ben je je diploma kwijtgeraakt, of is deze verloren gegaan? Dan kun je een vervangend document downloaden of aanvragen.

Heb je je diploma behaald in 2007 of later?
Dan kun je via DUO gratis een officieel bewijsstuk van je diploma downloaden. Dit is een pdf-document met een echtheidscertificaat. Ga naar de DUO-diplomahulp om het digitale uittreksel van jouw diploma te downloaden.

Heb je je diploma behaald voor 2007?
Dan kun je een verzoek indienen bij de Afdeling Studentzaken, via studentzaken@noorderpoort.nl.
Vermeld in je mailtje de volgende gegevens:

 • Naam (officiële naam)
 • Geboortedatum
 • Laatste 4 cijfers van je BSN-nummer
 • Opleiding waarvoor je het diploma hebt behaald
 • Eventueel de diplomadatum

Naar het hbo

Ik wil van mbo naar hbo doorstromen, kan dat?

In principe kun je als mbo-student met een niveau 4-diploma doorstromen naar het hbo. Kijk op de website van de hogeschool waar je naartoe wil of ze nog aanvullende eisen stellen.

Lees meer over toelating bij zo werkt het mbo

Ziekte en verlof

Hoe moet ik mij ziek melden?

Als student kun je je online ziek melden. Dit doe je via de tegel 'Ziek en Verlof' op de Noorderportal of in de Noorderportal-app. Via deze tegel kun je je ook weer beter melden.

Wat doe je als je verwacht langdurig afwezig te zijn?

Als je langdurig afwezig bent door ziekte, willen we graag dat je dit meldt bij je studieloopbaanbegeleider (SLB'er). Je kunt zelf contact met hem/haar zoeken of je meldt het via e-mail aan hem/haar. Je SLB’er nodigt je dan uit voor een verzuimgesprek. Hij/zij probeert er tijdens dit gesprek onder meer achter te komen wat de precieze reden is van je ziekmelding. Jullie gaan samen kijken naar de vervolgstappen en proberen indien mogelijk een oplossing voor de situatie te vinden.

Hoe kan ik extra verlof aanvragen?

Noorderpoort heeft ieder schooljaar vaste vrije dagen en vakanties. Op die dagen ben je vrij. Als je een extra vrije dag of vakantie wil hebben, dan is dat helaas niet mogelijk. De onderwijsinspectie laat dat niet toe. Alleen in sommige zwaarwichtige omstandigheden kan jij of je ouders/verzorgers bij de teammanager een schriftelijk verzoek indienen via het verlofformulier. Die bepaalt dan of jouw verzoek ingewilligd wordt.

Schoolvakanties

Wanneer zijn de schoolvakanties?

Bekijk ons vakantierooster.

Terug naar boven