< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studiekeuze Informatie voor ouders

Informatie voor ouders

Het maken van een studiekeuze kan best lastig zijn. Hoe kun je als ouder(s)/verzorger(s) hierin ondersteunen? 

Op het voortgezet onderwijs krijgen leerlingen loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). Zo kunnen ze alvast kennismaken met vervolgopleidingen. Daarnaast kunnen de leerlingen een dagdeel meelopen bij onze opleidingen en open dagen bezoeken. Dit jaar is alles vanwege corona een beetje anders. Daarom helpen wij je kind graag een handje. En jou als ouder/verzorger ook. 

In welke fase zit je kind?

De één weet het al zeker. De ander heeft nog geen flauw idee. Geen stress, iedereen kiest op zijn eigen tempo. In welke fase zit jouw kind? 

Hoe werkt het mbo?

De overgang van het voorgezet onderwijs naar het mbo is een hele stap. Begrippen als BOL, BBL en BPV vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze nou precies? 

Lees meer over zo werkt het mbo

Informatiebrochure

Ben je op zoek naar een overzicht van onze opleidingen? Of wil meer weten over de ervaringen van onze studenten en oud-studenten? Dit alles lees je in onze brochure. Daarnaast vind je er ook de checklist 'Hoe kies je een opleiding'.

Bekijk onze informatiebrochure

Aanmelden en kennismaken

Heeft je kind een opleiding gekozen, dan kan hij/zij zich aanmelden. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je bericht over de verdere toelatingsprocedure. Deze procedure kan per opleiding verschillen. Goed om te weten: meld je je uiterlijk 1 april aan bij een opleiding en voldoe je aan de toelatingseisen, dan ben je verzekerd van een plekje.

Lees meer over aanmelden en kennismaken

Nieuwsbrief voor ouders

Bij Noorderpoort hebben we een speciale nieuwsbrief voor ouder(s)/verzorger(s). Deze houdt je op de hoogte van belangrijke informatie en voorlichtingsevenementen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Top 5-tips om te helpen bij de studiekeuze

Wil je je zoon of dochter helpen bij het maken van een goede studiekeuze? Wij hebben een top 5 met handige tips voor je samengesteld.

Tip 1: Praat er samen over

Misschien heeft je kind al een opleiding op het oog. Waarom heeft hij of zij hiervoor gekozen? Is dit een logische keuze?

Bespreek samen welke interesses, kwaliteiten en wensen jouw kind heeft. Sommige opleidingen zullen hierdoor al afvallen. Maar uit het gesprek kunnen ook opleidingen naar voren komen waar jouw kind nog niet eerder aan heeft gedacht. Door samen alle mogelijkheden te bespreken, kan je kind een goed beeld vormen van wat hij wil én kan.

Tip 2: Bekijk de website van Noorderpoort

Op onze website kun je al heel veel informatie vinden over onze opleidingen. Welke vakken krijgt je kind en hoe ziet het lesprogramma eruit, maar ook welke vaardigheden zijn nodig in een beroep.

Daarnaast kun je op onze website meer lezen over studeren bij Noorderpoort: bijvoorbeeld over de toelatingsprocedure, de persoonlijke begeleiding die Noorderpoort biedt, stagelopen in het buitenland, en onderwijsprogramma's voor meer uitdaging.

Tip 3: Kom naar onze voorlichtingsdagen

Noorderpoort organiseert meerdere voorlichtingsdagen per jaar, zoals open dagen en informatieavonden. Deze vind je in onze kalender.

Een voorlichtingsdag is voor jou en je kind het perfecte moment om je goed te oriënteren op een opleiding. Er is alle ruimte voor een persoonlijk gesprek met studenten en docenten, en voor het stellen van je vragen. En niet onbelangrijk: je kunt de sfeer van de school proeven, en lokalen en praktijkruimtes bekijken.

Tip 4: Loop een dagdeel mee bij Noorderpoort

Wilt je zoon of dochter een dagdeel meelopen bij de opleiding die hem of haar leuk lijkt? Op dit moment is dat helaas niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Maar zodra het weer kan, organiseren alle opleidingen van Noorderpoort meeloopdagen. Je kind kan dan de opleiding in het écht ervaren.

Ook via ons LOEKS-programma kunnen leerlingen in het derde leerjaar van vmbo-tl kennismaken met de mbo-richting die zij straks op willen. Informeer hiervoor bij de school van je kind.

Tip 5: Stel je vragen

Heb jij en/of jouw zoon of dochter nog vragen? Ons informatieteam van Noorderpoort Hotspot staat voor je klaar om deze te beantwoorden.

Telefoon: 0800 - 66 77 885 (gratis)
WhatsApp: 06 - 25 68 19 18
Mail: hotspot@noorderpoort.nl

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Terug naar boven