< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studeren bij Noorderpoort Taal en Rekenen

Taal en Rekenen

Taal en rekenen zijn basisvaardigheden die je in het dagelijks leven nodig hebt. Op straat, bij het boodschappen doen, het reizen met de trein, het aanvragen van studiefinanciering of het halen van een rijbewijs. En natuurlijk ook tijdens je opleiding en je baan.

Bij een achterstand in taal of rekenen krijg je extra les
Ben je onvoldoende taal- en rekenvaardig, dan belemmert je dat uiteindelijk in het functioneren in de maatschappij. Om dat te voorkomen besteden we bij Noorderpoort veel aandacht aan taal en rekenen en hebben we voorzieningen om je te helpen je Nederlands en rekenen op het gewenste niveau te krijgen. Als je een achterstand hebt in taal en/of rekenen helpen we je om je achterstand in te halen. 

Niveau-eisen
Wil je een mbo-diploma behalen, dan moet je kunnen rekenen en het Nederlands beheersen op een door het ministerie van onderwijs vastgesteld niveau. De vastgestelde niveaus heten referentieniveaus. Welk referentieniveau je moet halen hangt af van het niveau van je mbo-opleiding. Doe je een niveau 4-opleiding dan moet je referentieniveau 3F halen. Doe je een niveau 2- of 3-opleiding dan is het te behalen niveau 2F.

Toets bij start van je opleiding
Aan het begin van je opleiding word je getoetst op Nederlandse taal en rekenen, en soms ook Engels. Er wordt dan vastgesteld of je een achterstand hebt en hoe groot die achterstand is. Als je een achterstand hebt van meer dan één niveau onder het eindniveau van de opleiding, dan krijg je extra ondersteuning aangeboden.

Terug naar boven