Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studeren bij Noorderpoort Stage

Stage

Beroepspraktijkvorming (BPV)
Werkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je beroepsopleiding. Daarom loop je regelmatig stage. In het mbo wordt dit beroepsprakijkvorming (BPV) genoemd.
 Tijdens de BPV leer je de beroepspraktijk goed kennen en je leert altijd ook iets over jezelf.

Stagetijd
Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke
opleidingsvariant je kiest, BOL of BBL. Doe je BOL, dan loop je ongeveer 40% van je schooltijd stage en ben je zo'n 60% aanwezig op school. Doe je BBL, dan werk je ongeveer 80% van de tijd bij je BPV-bedrijf en 20% van de tijd zit je op school.

Erkend stagebedrijf
Het bedrijf waar je stage loopt moet erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een bedrijf dat nog geen erkenning heeft kan die alsnog aanvragen.

Hulp bij stage zoeken
Een stage kun je zelf zoeken of de de school helpt jou daarbij. Iedere school of opleiding heeft een BPV-bureau of stagecoördinator waar stageplaatsen bekend zijn. Zoek je zelf, dan kun je gebruik maken van de volgende sites:

Heb je algemene of detailvragen over stage? Kijk dan ook eens op de website van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Daar beantwoorden ze veelgestelde vragen. 

Internationale stage
Omdat internationale contacten steeds belangrijker worden, is een stage in het buitenland een interessante aanvulling op je studie. Bij steeds meer opleidingen is het mogelijk om je BPV in het buitenland te doen.

Studenten van de zorgopleidingen lopen bijvoorbeeld vaak stage in Duitsland. 

Hotspots in het buitenland 
In een aantal steden in Europa zijn zogenaamde hotspots waar een concentratie is van dienstverlening voor (Noorderpoort)studenten die daar stage lopen. Via die hotspots is er een goed georganiseerde begeleiding, en is er kennisuitwisseling over huisvesting, reismogelijkheden, kosten en cultuur van de stad of het gebied.

Momenteel zijn de hotspots in:

  • Duitsland (Berlijn, Noordwest-Duitsland, Keulen)
  • Ierland
  • België (Brussel)
  • Malta
  • Spanje (Barcelona, Madrid, Alicante)

Meer informatie over de hotspots kun je opvragen bij: 

avatar

Groningen
Minke Kloppenburg
ma.kloppenburg@noorderpoort.nl
088 - 230 79 80

Hoe informeren we je verder over stage/BPV?
Als je bij ons studeert krijg je toegang tot de Noorderportal. In de Noorderportal vind je in het onderdeel "Weten & Regelen" een heel hoofdstuk over de stage (BPV). Je vindt daar ook de personen aan wie je je vragen kunt stellen over stage.

Terug naar boven