< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studeren bij Noorderpoort Buitenland

Buitenland

De wereld is groter dan Nederland. Dat weten we bij Noorderpoort maar al te goed. Mbo’ers werken steeds vaker in het buitenland of doen zaken met bedrijven uit een ander land. Daarom krijg jij bij Noorderpoort de kans om jezelf internationaal te oriënteren. We bereiden jou goed voor op de internationale arbeidsmarkt of op een eventuele vervolgstudie in het buitenland.

Internationale opleidingen
Bij Noorderpoort kun je allerlei studies volgen die een internationaal karakter hebben. Je wordt dan extra goed voorbereid om in een internationale omgeving te werken.

Een aantal voorbeelden:

  • De helft van de lessen van International Business Studies en Tweetalige Hotelschool wordt in het Engels gegeven.
  • Bij de opleidingen binnen Toerisme, leisure en events krijg je alle kans om in een ander land stage te lopen. In deze sector zijn er veel mogelijkheden om in het buitenland te werken.
  • Als je je diploma Chauffeur wegvervoer haalt, kun je als internationaal chauffeur door heel Europa rijden. En met een diploma van onze Scheepvaart-opleidingen, is de kans groot dat je de wereld rond gaat varen. Aan boord werk je in een internationaal team.
  • Bij onze Zorg en Welzijn-opleidingen kun je stage lopen in Duitsland. Ook als je je diploma hebt gehaald, zijn er in Duitsland genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan.

Buitenlandse stages
Stage lopen is een vast onderdeel van je studie. Veel van onze opleidingen geven jou de kans om dit in het buitenland te doen. Dat is een unieke ervaring. Noorderpoort heeft over de hele wereld contacten met stagebedrijven. Als je in Europa stage loopt, kun je een ERASMUS+ vergoeding krijgen. Noorderpoort vraagt de ERASMUS+ subsidie ieder jaar aan om iedere student de kans te geven in het buitenland stage te lopen.

In een aantal Europese landen hebben wij ook zogenaamde hotspots, omdat daar veel Noorderpoort-studenten stagelopen. In die steden hebben we intensieve contacten met scholen en bedrijven, en hebben we uitgebreide kennis over huisvesting, reismogelijkheden, kosten en cultuur. Dit zijn: Duitsland, België, Ierland, Spanje en Malta.

Duitsland is een van de landen waar we veel samen mee werken. Zowel vlak over de grens als wat verder weg in Berlijn. Stages en uitwisselingen in de zorg, techniek, ICT, kunst & multimedia, hotel en toerisme; we kunnen op alle gebieden samen werken. In de regio net over de grens bij Groningen werken we samen in PraktiTrans; een project bedoeld om de banden tussen de grensregio’s meer aan te halen.

Ook met scholen en bedrijven in andere landen werken we veel samen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Naar Duitsland of België voor stages in de zorg
  • Op uitwisseling met een school voor Fotografie in Berlijn
  • Stage lopen in Spanje voor hotel en toerisme, maar ook laboratoriumtechniek
  • Stage lopen op Malta voor IBS

Onze studenten lopen stage in:

Bekijk onze filmpjes over buitenlandse stages

Internationale vakwedstrijden
Kom jij bij Noorderpoort studeren, dan kun je meedoen aan ‘Skills’. Dit zijn vakwedstrijden waarbij de beste mbo’ers hun talenten laten zien in diverse vakrichtingen. De wedstrijden van Skills vinden plaats op landelijk niveau, maar ook op Europees en wereldwijd niveau. Voor meer informatie: www.skillsheroes.nl.

Goede docenten
Om jou als student goed voor te bereiden op het buitenland, wordt je begeleid door goede en ervaren docenten. Zij gaan regelmatig op studiereis naar buitenlandse scholen. Andersom komen hun collega’s uit het buitenland bij Noorderpoort op bezoek. Ze wisselen kennis en ervaring uit over het onderwijs, de arbeidsmarkt en de cultuur in het land. Ook leggen de docenten contacten met buitenlandse stagebedrijven. Al die ervaring gebruiken de docenten om jou te begeleiden bij je buitenlandse avonturen.

Zo is het team ICT in april 2018 naar het Finse Kotka geweest. Met het hele team hebben ze kennis uitgewisseld, lessen bijgewoond en met Finse collega’s ervaringen gedeeld. Zo blijven ook Noorderpoort-docenten hun horizon verbreden!

Terug naar boven