< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studeren bij Noorderpoort Aanmelden en kennismaken

Aanmelden en kennismaken

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij de opleiding van jouw keuze? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

(De tekst gaat verder onder het filmpje)

Aan de hand van onderstaande stappen lees je hoe je je aanmeldt. 

 1. Ga naar het opleidingenoverzicht
  Wil je een duidelijk overzicht van onze opleidingen? Bekijk dan alle Noorderpoort-opleidingen. In het overzicht kun je jouw opleiding vinden door te filteren op leerweg, opleidingsniveau, locatie en/of studierichting.  

 2. Bekijk of je aan de toelatingseisen zult voldoen
  Voor de meeste beroepsopleidingen van Noorderpoort ben je toelaatbaar als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet. Er zijn enkele opleidingen waarvoor aanvullende eisen gelden, bijvoorbeeld omdat artistieke aanleg of fysieke geschiktheid een rol spelen om de opleiding succesvol af te ronden. Bij elke opleiding staan de eisen gedetailleerd beschreven.

 3. Klik op aanmelden
  Heb je de opleiding van je keuze gevonden? En heb je gecontroleerd of je aan de toelatingseisen voldoet? Klik dan op de aanmeldknop. Bij elke mbo-opleiding op onze website vind je die knop onder de naam 'Meld je aan voor deze BOL/BBL opleiding'. Je gaat direct naar Digitaal Aanmelden. 

 4. Digitaal Aanmelden
  Digitaal aanmelden werkt vrij eenvoudig: je kunt je zonder handleiding door het programma heen laten leiden. In het digitale aanmeldformulier hebben wij al de opleidingsgegevens voor je ingevuld. Jij hoeft dus nog alleen maar je persoonlijke gegevens in te vullen. Zorg ervoor dat je je burgerservicenummer en je vooropleidingsgegevens bij de hand hebt. Doorloop het hele formulier, controleer het nog een keer en klik op verzenden.

Wat gebeurt er na je aanmelding?

 

Welkomstactiviteit

Nadat we jouw aanmelding binnen hebben, sturen we je een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. De activiteit is voor jou persoonlijk bedoeld, maar vaak is er gelegenheid voor je ouders om een deel van de activiteit bij te wonen.

We geven je tijdens de welkomstactiviteit informatie over de beroepsopleiding waar jij voor gekozen hebt. En we laten je proeven hoe het is om in het beroep werkzaam te zijn. Met een activiteit of opdracht ervaar je of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past. Wij vinden het namelijk belangrijk dat jij een opleiding kiest die aansluit bij je persoon, je talent en je leermogelijkheden.

Wat neem je mee naar de welkomstactiviteit?
In de uitnodigingsbrief vermelden we wat je mee moet nemen naar de welkomstactiviteit. Dit verschilt per opleiding. In ieder geval neem je je identiteitsbewijs mee.

Keuzemoment
Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Daarin kun je aangeven of de opleiding voldoet aan wat je ervan had verwacht. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je meteen in voor de opleiding. Je ouders mogen bij dit gesprek aanwezig zijn. 

Extra begeleiding nodig tijdens je studie?
In het persoonlijke gesprek na de welkomstactiviteit vragen we je of je een leerbelemmering hebt, zoals dyslexie, een handicap, een chronische ziekte of gedragsproblemen. Dat weten we graag, want dan kunnen we samen met jou bepalen of je gebruik wilt maken van extra begeleiding die we speciaal daarvoor in huis hebben.

Studiekeuzeadvies
Twijfel je tijdens de welkomstbijeenkomst nog of de opleiding goed bij je past, dan helpen we je met je keuze voor een andere opleiding. Na afloop van de welkomstbijeenkomst maken we dan een afspraak voor een studiekeuzeadvies. In sommige gevallen vindt zo'n gesprek meteen plaats na de welkomstactiviteit.

Toch een andere opleiding
Merk je tijdens de welkomstactiviteit dat de opleiding toch niet bij je past? Weet je niet welke opleiding je wel wil gaan doen? Dan helpen we jou daarbij. We nodigen je uit voor een loopbaangesprek met een specialist.

(De tekst gaat verder onder het filmpje)

Vragen
Heb je nog vragen over de welkomstactiviteit, bel dan met de school. De contactgegevens vind je onder locaties.

 

Bijzondere toelatingsprocedures

Auditie en selectie
Er zijn opleidingen die bijzondere toelatingsprocedures kennen in de vorm van auditie, selectieronde of medische keuring. Denk aan beroepen zoals danser, muzikant en fotograaf. Ook bij beroepen waar fysieke en mentale geschiktheid een rol spelen vindt selectie plaats. Tijdens de auditie of selectie gaat het er dan om dat je aantoont dat je voldoende aanleg hebt om de opleiding succesvol af te ronden. 

Bekijk alle opleidingen met een auditie of selectie

Beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus)
In de ene beroepsgroep is de kans op een werk- of stageplek groter dan in de andere. Beroepsgroepen waarin het arbeidsmarktperspectief of de stagemogelijkheid beperkt is, hebben daarom een limiet op het aantal opleidingsplekken (numerus fixus).

In beide gevallen zijn twee zaken van belang:
1) Meld je uiterlijk 1 april aan, om mee te doen in de loting, auditie en/of selectie. Iedereen die zich uiterlijk 1 april aanmeldt, doet mee in de loting als hij/zij aan de vooropleidingseisen voldoet. Meld je je later aan dan 1 april, dan maak je alleen nog kans op een opleidingsplaats als er nog een plek vrij is en je voldoet aan eventuele aanvullende eisen.
2) Meld je behalve voor de opleiding met numerus fixus of selectie, ook aan voor een tweede opleiding zónder numerus fixus. Dan weet je zeker dat je het aankomend studiejaar kunt starten met een opleiding.   

Bekijk alle opleidingen met een numerus fixus 

Wat als je niet aan de wettelijke toelatingseisen voldoet?
Wanneer je als nieuwe student wil starten met een opleiding, kan het zijn dat je toch niet voldoet aan de wettelijke toelatingseisen van de opleiding. Je bent dan zoals dat formeel heet: niet wettelijk toelaatbaar tot de opleiding. De wettelijke toelatingseisen staan op de website vermeld bij de opleiding.

Om te bekijken wat wél mogelijk is, kun je deelnemen aan de toelatingsprocedure voor wettelijk niet toelaatbare studenten. Meer info hierover vind je onder het onderwerp 'Toelatingseisen' bij de Veelgestelde vragen

Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als jouw keuze voor de opleiding definitief is gemaakt in het persoonlijk gesprek na afloop van de welkomstactiviteit (of als je na selectie geplaatst bent voor de opleiding), dan ontvang je een paar dagen daarna een onderwijsovereenkomst met het verzoek die ondertekend aan ons terug te sturen. Als je dat hebt gedaan, sta je formeel bij ons ingeschreven en geven wij dit door aan DUO. Je hebt nu alles gedaan om aan de opleiding te beginnen. Gefeliciteerd!

 

Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, laptop, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor de start van je opleiding.

Terug naar boven