< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Open dagen Voorlichting Tips om te helpen bij de studiekeuze

Tips om te helpen bij de studiekeuze

Uw zoon of dochter ruilt binnenkort de middelbare school in voor een opleiding op het mbo. Natuurlijk wilt u uw kind goed begeleiden bij het maken van een juiste studiekeuze. Maar hoe kunt u dat het beste doen?

Bij Noorderpoort hebben we voor ouders/verzorgers een speciale nieuwsbrief voor ouders. Deze houdt u op de hoogte van belangrijke data en evenementen en geeft u tips over bijvoorbeeld het aanmelden voor een opleiding.

Maar er zijn meer manieren om uw zoon of dochter te helpen bij het kiezen van een passende mbo-opleiding. Hieronder zetten we 5 tips op een rijtje.

Tip 1: Praat er samen over

Misschien heeft uw kind al een opleiding op het oog. Waarom heeft hij of zij hiervoor gekozen? Is dit een logische keuze?

Bespreek samen welke interesses, kwaliteiten en wensen uw kind heeft. Sommige opleidingen zullen hierdoor al afvallen. Maar uit het gesprek kunnen ook opleidingen naar voren komen waar uw kind nog niet eerder aan heeft gedacht. Door samen alle mogelijkheden te bespreken, kan uw kind een goed beeld vormen van wat hij wil én kan.

Tip 2: Bekijk de website van Noorderpoort

Op onze website kunt u al heel veel informatie vinden over onze opleidingen. Welke vakken krijgt uw kind en hoe ziet het lesprogramma eruit, maar ook welke vaardigheden zijn nodig in een beroep.

Daarnaast kunt u op onze website meer lezen over studeren bij Noorderpoort: bijvoorbeeld over de toelatingsprocedure, de persoonlijke begeleiding die Noorderpoort biedt, stagelopen in het buitenland, en onderwijsprogramma's voor meer uitdaging.

Tip 3: Kom naar onze voorlichtingsdagen

Noorderpoort organiseert meerdere voorlichtingsdagen per jaar, zoals open dagen en informatieavonden. Deze vindt u in onze kalender.

Een voorlichtingsdag is voor u en uw kind het perfecte moment om zich goed te oriënteren op een opleiding. Er is alle ruimte voor een persoonlijk gesprek met studenten en docenten, en voor het stellen van uw vragen. En niet onbelangrijk: u kunt de sfeer van de school proeven, en lokalen en praktijkruimtes bekijken.

Tip 4: Loop een dagdeel mee bij Noorderpoort

Wilt uw zoon of dochter een dagdeel meelopen bij de opleiding die hem of haar leuk lijkt? Dat kan! Alle opleidingen van Noorderpoort organiseren meeloopdagen. Uw kind kan dan de opleiding in het écht ervaren.

Ook via ons LOEKS-programma kunnen leerlingen in het derde leerjaar van vmbo-tl kennismaken met de mbo-richting die zij straks op willen. Informeer hiervoor bij de school van uw kind.

Tip 5: Stel uw vragen

Hebben u en uw zoon of dochter nog vragen? Onze medewerkers van Noorderpoort Hotspot staan voor u klaar om deze te beantwoorden. Bel, mail of app, of loop gewoon eens binnen.

Noorderpoort Hotspot
Boumaboulevard 400
9723 ZT Groningen

Telefoon: 0800 - 66 77 885 (gratis)
WhatsApp: 06 - 25 68 19 18
Mail: hotspot@noorderpoort.nl

Terug naar boven