< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Zorg en welzijn Tandartsassistent 25699
tandartsassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg
tandartsassistent_niv4_2_zorgenwelzijn.jpg (1)
tandartsassistent_niv4_3_zorgenwelzijn.jpg

Tandartsassistent Niveau 4

Als tandartsassistent heb je een veelzijdige baan. Je helpt de tandarts tijdens een behandeling en zorgt dat de instrumenten schoon en steriel zijn. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor patiënten, plan je afspraken in en geef je poetsinstructies aan kinderen.

 • Je assisteert de tandarts met behandelingen
 • Je legt de tandartsinstrumenten klaar
 • Je houdt de afspraken bij en verzorgt de patiëntenadministratie

Let op: Deze opleiding is vol. Aanmelden voor het eerste leerjaar is niet meer mogelijk. Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot een andere studiekeuze te komen? Noorderpoort Hotspot helpt je graag.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 29 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25699
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Nienke Hoogeveen
kag.hoogeveen@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent geschikt voor het beroep tandartsassistent als je sociaal en communicatief vaardig bent. Je kunt je goed inleven in de patiënten en hen op hun gemak stellen. Omdat je regelmatig te maken hebt met werken onder druk, ben je stressbestendig en sta je stevig in je schoenen. Je kunt zelfstandig werken en ook prima samenwerken met collega's.

Wat doet een Tandartsassistent?

Als tandartsassistent ben je de steun en toeverlaat van de tandarts. Je regelt de afspraken met patiënten en stelt ze gerust als dat nodig is, je houdt de patiëntenadministratie bij en bestelt materialen. Daarnaast assisteer jij de tandarts aan de stoel. Je zorgt ervoor dat de apparatuur in orde is en de instrumenten gesteriliseerd zijn. Voor elke behandeling leg jij de juiste spullen klaar.

Er zijn een aantal handelingen die je als tandartsassistent zelfstandig uitvoert, zoals het maken van vullingen en gebitsafdrukken. Ook het uitvoeren van fluorbehandelingen en het geven van poetsinstructies aan volwassenen en kinderen behoren tot je takenpakket. Afhankelijk van de werkgever voor wie je werkt, maak je ook röntgenfoto’s en ontwikkel je deze.

Na je opleiding kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een orthodontist, een mondhygiënist, of op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis. Je werkt zelfstandig, maar altijd onder eindverantwoordelijkheid van een tandheelkundige.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Tandsartsassistent bij een tandartspraktijk, orthodontist, mondhygiënist of op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar en start met een basisdeel dat voor alle studenten gelijk is. In de loop van je opleiding ga je je verder verdiepen en specialiseren. Je volgt ten minste twee keuzedelen.

Tijdens de opleiding tot tandartsassistent leer je hoe je tandheelkundige handelingen uitvoert, bijvoorbeeld het maken van materiaal voor vullingen, het steriliseren van instrumenten en het uitvoeren van kleine reparaties aan protheses. Deze handelingen oefen je vaak, zodat je ze foutloos kunt uitvoeren. Verder leer je de tandartsinstrumenten te gebruiken, zoals een speekselafzuiger, sondes en tangen.

Het bijhouden van de patiëntenadministratie komt ook aan bod, en we besteden aandacht aan helder en klantgericht communiceren. De theoretische vakken worden afgewisseld met praktijkvakken. In de loop van de opleiding volg je steeds meer praktijkvakken.

Naast de gewone lessen werk je samen met je studiegenoten in projectvorm aan bepaalde thema’s. In elke periode staat een nieuw thema centraal, dat je gaat uitdiepen. Thema’s waarmee je aan de slag gaat zijn onder andere ‘ik en mijn beroep’ en ‘samenwerking en communicatie’.

De praktijklessen vinden plaats op de afdeling Tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Beroepsgerichte vakken

 • Tandheelkunde
 • Tandtechniek en röntgen
 • Assisteren aan de tandartsstoel
 • Anatomie en fysiologie
 • Balie- en telefoongesprekken
 • Administratie
 • Communicatie
 • Geneesmiddelenkennis
 • Kwaliteitszorg
 • EHBO

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste jaar loop je 10 weken (3 dagen per week) stage bij een tandartspraktijk. In het tweede jaar loop je twee blokken van 10 weken (3 dagen per week) stage. In het derde leerjaar duurt je stage één blok van 20 weken, waarin je 3 dagen per week stage loopt en 2 dagen op school bent.

Een passende stageplek wordt door de school geregeld. In verband met het beperkt aantal stageplekken kan het zijn dat je langer moet reizen voor stage dan voor school. De richtlijn is een maximale reistijd van één uur (enkele reis).

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 295,-
 • 3e jaar € 75,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen. 

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.

Hepatitis B-vaccinatie

Op het moment dat je stage gaat lopen, is een Hepatitis B-vaccinatie verplicht. De school regelt deze vaccinatie voor jou. Het vaccinatietraject start aan het begin van het eerste schooljaar.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Ook is de aanmelddatum verschoven van 1 april naar 1 mei. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 mei als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Apothekersassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg

Apothekersassistent Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Doktersassistent_niv4_1_zorgenwelzijn.jpg

Doktersassistent Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven