< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Veiligheid en sport Johan cruyff college medw marketing en communicatie 25148
JCCMarketingCommunicatie_niv4_1_MarkEconAdmi_BusinessAdministratie.jpg
JCCMarketingCommunicatie_niv4_2_MarkEconAdmi_BusinessAdministratie.jpg
JCCMarketingCommunicatie_niv4_3_MarkEconAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Johan Cruyff College (medw. marketing en communicatie) Niveau 4

Sport jij op hoog niveau en wil je daarnaast een mbo-opleiding volgen? Bij het Johan Cruyff College (JCC) volg je onderwijs samen met andere topsporters. Met jouw unieke kwaliteiten als topsporter en een diploma Medewerker Marketing en Communicatie op zak, kun jij een succesvolle professional worden in bijvoorbeeld sportmarketing.

 • Je brengt marketing- en communicatievraagstukken in kaart
 • Je organiseert kleinschalige (sport)evenementen
 • Je schrijft teksten voor een website

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,0 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25148
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Meeloopdag

Wil je een beter beeld van deze opleiding? Maak dan een afspraak met een van de contactpersonen voor een meeloopdag.
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Martijn Loppersum
mp.loppersum@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

De combinatie topsport en opleiding is pittig en vereist van jou een verantwoordelijke aanpak. Je moet goed plannen en intensief contact onderhouden met je opleiding. Als topsporter ben je prestatie- en doelgericht.

Om goed te worden in jouw vak is het van belang dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Je staat stevig in je schoenen en weet anderen te motiveren en enthousiasmeren. Bovendien heb je een dienstverlenende instelling en kun jij je goed inleven in je doelgoep(en).  

Wat doet een Medewerker marketing en communicatie?

Als medewerker marketing en communicatie werk je op de marketing- en communicatieafdeling van een organisatie of als medewerker binnen een marketing-/communicatieadviesbureau. Door jouw achtergrond beschik je over de juiste kennis en kwaliteiten om aan de slag te gaan in de sportwereld.

Hoe je dag er precies uitziet, hangt natuurlijk af van de plek waar je werkt, maar één ding is zeker: de werkzaamheden zijn heel divers. Je assisteert bij het maken van marketing- en communicatieplannen en bij het maken van voorlichtingsmateriaal, reclame of informatiebrochures. Je controleert drukproeven van folders en bewaakt de huisstijl van het bedrijf.

Ligt het accent in het bedrijf op marketing dan ga je de markt onderzoeken en analyseren. Je probeert vervolgens de producten of diensten van je bedrijf te promoten en onder de aandacht van (toekomstige) klanten te brengen. Ook werk je informatie bij op website(s). Een medewerker marketing en communicatie kan gaan werken bij zowel een commercieel bedrijf als een overheidsorganisatie.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker marketing en communicatie
 • Online marketeer
 • Projectmedewerker communicatie
 • Campagnespecialist
 • Medewerker sales
 • Marktonderzoeker

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of Associate Degree. Verder is het na deze opleiding mogelijk om op hbo-niveau door te studeren aan de Johan Cruyff Academy in Groningen, Tilburg of Amsterdam.

Ik heb deze opleiding gekozen, omdat ik er veel van mijn eigen creativiteit in kwijt kan.

Rosa Meijer, student Medewerker marketing en communicatie

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens je opleiding leer je van alles over het marketing- en communicatievak. Je leert bijvoorbeeld hoe je marketing- en communicatieplannen schrijft, promotiemateriaal ontwikkelt, evenementen organiseert, of een direct-mail opstelt.

Ieder leerjaar is verdeeld in vier periodes, die steeds worden afgesloten met een toetsweek. Elke leerjaar loop je ook een stage. Tijdens iedere periode staat een project in sportcontext centraal. De theorie sluit hierop aan. Met je studiecoach van het Johan Cruyff College bekijk je hoe je je trainingen en wedstrijden het best kunt combineren met de opleiding.

In het derde jaar ga je op stage. Dit laatste jaar sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid.

Wanneer je tijdens je studie vanwege je sport moet verhuizen naar een andere woonplaats in Nederland, dan kun je zonder problemen overstappen naar één van de drie andere Johan Cruyff Colleges in Nederland. In Amsterdam, Roosendaal en Enschede worden namelijk dezelfde onderwijsprogramma’s aangeboden. Daarnaast werken we samen met het Cruyff College Sport & Coaching van het Alfa College in Groningen.

Meer informatie over het Johan Cruyff College

Beroepsgerichte vakken

 • (Sport)marketing en communicatie
 • Communicatieve vaardigheden
 • ICT-vaardigheden
 • Spaans
 • Projecten

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap
  • Engels

  * Heb je moeite met taal of rekenen?
  Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je kunt kiezen uit heel veel verschillende soorten bedrijven en organisaties in de sportwereld. Je zoekt zelf een stageplaats die bij je past. Aan het einde van het eerste leerjaar loop je tien weken stage voor de zomervakantie. De eerste tien weken na de zomervakantie, in leerjaar twee, loop je eveneens stage. In het derde jaar loop je twintig weken stage. Deze stage mag ook in het buitenland zijn.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Ondernemend gedrag Consortiumbo(niv 3 en 4)
 • Online marketing en toepassen van e-commerce
 • Organisatie interne evenementen
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Topsportvaardigheden
 • Voorbereiding HBO

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Het Johan Cuyff College gaat voor succes op twee fronten. Dat betekent dat je opleiding net zo belangrijk is als je sportprestaties. Daarin begeleiden wij jou graag.

Tijdens de opleiding is je studieloopbaanbegeleider jouw eerste aanspreekpunt. Met hem/haar kijk je wekelijks naar de afstemming tussen studie en sport. Wanneer nodig, onderhoudt school contact met je trainer/coach en je ouders.

Om studie en sport zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten, maken we gebruik van (digitale) planningskaarten. Zo weet je wanneer je op school instructielessen en begeleide studie-uren kunt volgen. Je kunt je dan intekenen op de uren die het beste in jouw schema passen. Vanuit school word je begeleid om je studie actief op te pakken, goed te plannen en te communiceren. Dat is ook handig in je toekomstige baan.

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 340,-
 • 2e jaar € 150,-
 • 3e jaar € 35,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Je bent toelaatbaar tot een opleiding op het Johan Cruyff College als je beschikt over een talentstatus (topsportlicentie). Je sport op het hoogste niveau van jouw sportbond of je kunt dat niveau - gezien je leeftijd - in de toekomst nog behalen.

Ook als sporter met een lichamelijke beperking ben je van harte welkom. Het gebouw is goed toegankelijk. Voor jou gelden dezelfde toelatingseisen als voor andere sporters.

Als je niet aan bovenstaande aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Medewerker marketing en communicatie. Daarvoor gelden deze aanvullende eisen niet.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 april. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Daarin komt uiteraard ter sprake hoe jij je opleiding met topsport denkt te combineren. Als (aankomend) topsporter heb je talent, doorzettingsvermogen en discipline nodig. Alleen zo haal je de top.
Heb je na dit gesprek het idee dat deze opleiding bij je past, voldoe je aan de wettelijke eisen en heb je een topsportlicentie, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding.
Ben je niet zeker van je keus? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Johan Cruyff College (medw. marketing en communicatie)
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,0
6,6

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
68%
68%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
52%
55%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Medewerker evenementenorganisatie
Medewerker marketing en communicatie

-
-

85%
79%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Medewerker evenementenorganisatie
Medewerker marketing en communicatie


Kans op stage


Medewerker evenementenorganisatie
Medewerker marketing en communicatie


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Medewerker evenementenorganisatie
Medewerker marketing en communicatie

-
-

€ 9,78
€ 10,80
Studie in Cijfers
Johan Cruyff College (medw. marketing en communicatie)
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,0
Landelijk gemiddelde 6,6
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 68%
Landelijk gemiddelde 68%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 52%
Landelijk gemiddelde 55%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Medewerker evenementenorganisatie
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 85%
Medewerker marketing en communicatie
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 79%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Medewerker evenementenorganisatie
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker marketing en communicatie
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Medewerker evenementenorganisatie
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Medewerker marketing en communicatie
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Medewerker evenementenorganisatie
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,78
Medewerker marketing en communicatie
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,80

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Marketingcommunicatie_businessadmi_01.jpg

Medewerker marketing en communicatie Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven