< Skip to ContentSkip to Navigation
Kapper_niv2+3_1_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Kapper_niv2_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Kapper_niv2+3_3_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Kapper Niveau 2

Een verzorgd kapsel. Dat vindt iedereen belangrijk, toch? Wassen, knippen, föhnen, stylen, adviseren… Jij zorgt ervoor dat klanten tevreden en met mooi geknipt haar de kapsalon verlaten.

 • Je maakt afspraken en ontvangt klanten
 • Je adviseert klanten over een nieuw kapsel
 • Je wast, knipt en modelleert eenvoudige kapsels

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 45% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,9 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25641
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erika Spijkerman
el.spijkerman@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Evelyn Wendelaar - Roemers
e.roemers@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als kapper werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent creatief en houdt de laatste haartrends in de gaten. Omdat je de hele dag met klanten werkt, ben je sociaal vaardig en kun je goed naar anderen luisteren.

Ook is het belangrijk dat je goed kunt plannen, zodat je je werkdag efficiënt kunt indelen. Omdat je veel loopt en staat, zijn een goede conditie en een juiste lichaamshouding belangrijk.

Wat doet een Kapper?

Als kapper adviseer je klanten voor of tijdens de behandeling over een kapsel. Je voert eenvoudige behandeling uit, zoals wassen, knippen en kleuren van het haar van je klant. Om het kapsel te modelleren, werk je onder andere met een stijltang, een föhn en rollers.

Je plant afspraken met klanten en je zorgt ervoor dat de kapsalon en de kappersmaterialen netjes en schoon zijn. Verder adviseer je klanten bij de aanschaf van haarstylingsproducten.

Wanneer je kiest voor het kappersvak moet je je realiseren dat het een staand beroep is. Tijdens de werkdagen en ook op school kun je af en toe gebruikmaken van een zogenoemde kappersfiets, maar het grootste deel van de dag moet je staan en lopen. Het is belangrijk dat je fit en vitaal bent.

Als kapper werk je vaak onder begeleiding van een leidinggevende in een kapsalon of bij een bedrijf dat zich bezighoudt met haarverzorging.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Kapper in een salon
 • Ambulant kapper

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Met deze opleiding kun jij aan de slag als kapper in een kapsalon. Alle werkzaamheden die je als kapper gaat doen, komen tijdens je opleiding aanbod: klanten helpen, afspraken inplannen, wassen, knippen, föhnen, kleuren van het haar, enzovoort.

Ook is er aandacht voor sociale vaardigheden en houding die je helpen bij het omgaan met collega’s en klanten. Dit is een belangrijk onderdeel van het kappersvak.

De praktijklessen vinden plaats in de moderne praktijkruimtes van de school. Voor de praktijklessen zorg je zelf voor dames- en herenmodellen.

Beroepsgerichte vakken

 • Knippen
 • Föhnen
 • Inzetten van kleur
 • Theorie sociale vaardigheden
 • Vaktheorie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je een lint-stage. Dit betekent dat je gedurende het hele jaar één dag per week stage loopt. In het tweede leerjaar komt daar een tweede stagedag bij. Tijdens het schooljaar zijn er ook drie stageweken, waarin je een hele week meedraait in een kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een erkend stagebedrijf, zodat je stage kunt lopen in een salon die het beste bij je past.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels A2/B1
 • Imagestyling
 • Klantcontact en verkoop
 • Nagelstyling
 • Visagie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 375,-
 • 2e jaar € 250,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Kapper
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
91%
58%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
62%
57%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Kapper
-
70%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Kapper
-
-

Kans op stage


Kapper

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Kapper
-
€ 6,22
Studie in Cijfers
Kapper
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 91%
Landelijk gemiddelde 58%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 62%
Landelijk gemiddelde 57%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 70%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 6,22

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Kapper_niv2_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Haarstylist dame Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Haarstylist Heer

Haarstylist heer Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven