< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Uiterlijke verzorging Allround schoonheidsspecialist 25403
Euroborg Schoonheidsspecialist 0013

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Een verzorgd uiterlijk laat mensen stralen. En daar draag jij als schoonheidsspecialiste aan bij. Na de opleiding kun je aan de slag bij een schoonheids- of beautysalon, in een parfumerie of in een wellnesscentrum, maar je kunt ook als zelfstandige je eigen salon beginnen.

 • Ontvangen van cliënten, advies geven en verkopen van producten
 • Uitvoeren van basis- en specialistische schoonheidsbehandelingen, bijvoorbeeld acnébehandeling, of bindweefselmassage
 • Geven van cosmetische massage volgens shiatsu-methode

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 15% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,1 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25403
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Krista Zuur - Middeljans
c.zuur@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als schoonheidsspecialist heb je veelvuldig contact met mensen. Je vindt het prettig om mensen te verzorgen en je vindt het niet erg om mensen aan te raken. Je bent motorisch vaardig. Daarnaast heb je interesse in onderwerpen als anatomie en fysiologie en heb je een commerciële instelling. Natuurlijk verzorg je jezelf goed en vind je het belangrijk dat je er representatief uit ziet.

Wat doet een Allround schoonheidsspecialist?

Als schoonheidsspecialist werk je als zzp’er of in een bedrijf met personeel. Je bent bezig met de uiterlijke schoonheid, maar ook met de gezondheid en conditie van de huid van mensen. Als schoonheidsspecialist geef je gezichts- en lichaamsbehandelingen, zoals massage, pakkingen, voetbehandeling, shiatsu- en aromatherapie. Je kunt je klanten ook helpen bij het afslanken.

Bij de grotere bedrijven geef je leiding aan andere collega-specialisten en doe je de administratie. Je zorgt ervoor dat de werkruimte schoon is en ziet erop toe dat er hygiënisch gewerkt wordt.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Schoonheidsspecialist bij een drogisterij/schoonheidssalon, sportschool, ziekenhuis/verpleeghuis, Spa- en Healthcenter of op een cruiseschip
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Na je opleiding kun je doorstromen naar onder andere een van de volgende opleidingen:

 • Fysiotherapie
 • Voeding en Diëtiek
 • Docent Zorg en Welzijn
 • HBO Verpleegkunde
 • Huidtherapie

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding is een driejarige niveau 4-opleiding. Tijdens het eerste leerjaar concentreren we ons op de handen, voeten en het gelaat. Uiteraard kan dit niet alleen in de praktijk. Daarom volg je hiervoor de nodige theorielessen. Ook volg je tijdens het eerste leerjaar economielessen, zodat je in het tweede leerjaar kunt starten met het schrijven van een ondernemingsplan.

Tijdens het tweede leerjaar ligt de aandacht in de praktijk bij het gelaat en het lichaam, zodat je aan het einde van dit jaar hierin praktijkexamen kunt doen.

Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je in jaar drie starten met specialisaties, zoals acnébehandelingen, aromatherapie, thalasso-pakkingen, bindweefselmassage, pincements-massage en een oosterse massage volgens de shiatsu-methode. Ook laat je in het derde schooljaar met het schrijven van een scriptie zien of jij een onderzoekende houding hebt, zodat je met jouw niveau 4-diploma eventueel kunt doorstromen naar het hbo.


Jorinde vertelt je hier meer over deze opleiding.

Beroepsgerichte vakken

 • Economie
 • Wellness-theorie
 • Anatomie en fysiologie
 • Gelaatpraktijk
 • Lichaamspraktijk
 • Hand-/voettheorie
 • Hand-/voetpraktijk

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Tijdens de opleiding loop je in alle leerjaren een lintstage. Je gaat dan één of twee dagen aan de slag bij een erkend leerbedrijf. De andere dagen van de week ga je naar school. Je krijgt gedurende je stage te maken met alle facetten van je toekomstige beroep. Daarbij word je ook beoordeeld op houding en gedrag.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Hairstyling
 • Imagestyling
 • Klantcontact en verkoop
 • Ondernemend gedrag Consortiumbo(niv 3 en 4)
 • Visagie
 • Wellness en sauna

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 720,-
 • 2e jaar € 150,-
 • 3e jaar € 150,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Allround schoonheidsspecialist
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,1
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
70%
74%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
29%
23%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Allround schoonheidsspecialist
73%
87%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Allround schoonheidsspecialist

Kans op stage


Allround schoonheidsspecialist

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Allround schoonheidsspecialist
-
€ 8,64
Studie in Cijfers
Allround schoonheidsspecialist
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,1
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 70%
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 29%
Landelijk gemiddelde 23%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding 73%
Landelijk gemiddelde 87%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,64

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg

Salonmanager dame Niveau 4

Groningen
BOL
Salonmanager Heer

Salonmanager heer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven