< Skip to ContentSkip to Navigation
Kapper_niv3_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Kapper_niv2_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg
Kapper_niv2+3_3_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Allround kapper Niveau 3

Als allround kapper werk je zelfstandig. Naast knippen van dames en heren, kun je ook het haar van de klant snijden, lang haar opsteken en technisch kleuren. Klanten gaan bij jou netjes en verzorgd de deur uit.

 • Je voert moeilijkere knip- en snijtechnieken uit
 • Je bedenkt nieuwe kapsels en adviseert klanten
 • Je begeleidt beginnende kappers

Deze opleiding krijgt een nieuw kwalificatiedossier. Je kunt dan kiezen tussen dameskapper, herenkapper of een combinatie. Tijdens je welkomstbijeenkomst krijg je hierover meer informatie, zodat je een definitieve keuze kunt maken. Via onderstaande knop kun je je wel alvast aanmelden.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 45% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25399
Startdatum Locatie
1 sep 2020 Groningen

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Open dagen

 • 24 januari 2020
 • 16:00 - 20:30
 • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen
 • 25 januari 2020
 • 10:00 - 14:00
 • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erika Spijkerman
el.spijkerman@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Evelyn Wendelaar - Roemers
e.roemers@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als allround kapper werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je zit vol creatieve ideeën om nieuwe kapsels te maken. Daarbij houd je ook de laatste trends in de gaten. Omdat je de hele dag met klanten werkt, moet je sociaal vaardig zijn en kan je goed naar anderen luisteren. Je loopt en staat veel, daarom zijn een goede conditie en een juiste lichaamshouding belangrijk.

Wat doet een Allround kapper?

Wassen, knippen en snijden, (ont)kleuren, permanenten, watergolven, föhnen en stylen; je doet het als allround kapper allemaal. Ook de meer complexe behandelingen, zoals invlechten, opsteken van lang haar en verzorgen van bruidskapsels worden door jou gedaan. Om het kapsel te modelleren gebruik je verschillende knip- en snijtechnieken en werk je onder andere met een stijltang, föhn en rollers. Ook adviseer je klanten over bijvoorbeeld een nieuw kapsel of een andere kleur.

Naast de dagelijkse kapperswerkzaamheden ben je verantwoordelijk voor de in- en verkoop van haarverzorgingsproducten. Ook zie je erop toe dat de werkplek en het kappersmateriaal schoon zijn.

Wanneer je kiest voor het kappersvak moet je je realiseren dat het een staand beroep is. Tijdens de werkdagen en ook op school kun je af en toe gebruikmaken van een zogenoemde kappersfiets, maar het grootste deel van de dag moet je staan en lopen. Het is belangrijk dat je fit en vitaal bent.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Kapper in een salon
 • Kapper in eigen salon
 • Ambulant kapper
 • Technisch adviseur bij een leverancier van haarproducten

Doorleren na je studie

MBO

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding komen verschillende knip-, snij- en föhntechnieken aan bod. Je leert alles over kleuren, watergolven en permanenten. Ook oefen je speciale behandelingen, bijvoorbeeld het maken van een bruidskapsel.

Er is tijdens de lessen aandacht voor sociale vaardigheden en houding die je helpen bij het omgaan met collega’s en klanten. Dit een belangrijk onderdeel is van het kappersvak. Verder je leer hoe je haarverzorgingsproducten kunt adviseren en verkopen.

De praktijklessen vinden plaats in de moderne praktijkruimtes van de school. Voor de praktijklessen zorg je zelf voor dames- en herenmodellen.

Als je een goede studiehouding hebt en op alle vakken bovengemiddeld scoort, dan kun je na leerjaar 1 desgewenst doorstromen naar de opleiding Salonmanager (niveau 4).

Beroepsgerichte vakken

 • Knippen en snijden zowel bij dames als bij heren
 • Föhnen
 • Permanenten
 • Zelfstandig kleuren van haar
 • Watergolven
 • Vlechten en opsteken van lang haar
 • Theorie sociale vaardigheden
 • Vaktheorie en kleurenleer
 • Economie
 • Engels

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je een lint-stage. Dit betekent dat je gedurende het hele jaar één dag per week stage loopt. In het tweede leerjaar komt daar een tweede stagedag bij. Tijdens het schooljaar zijn er ook drie stageweken, waarin je een hele week meedraait in een kapsalon. Je gaat zelf op zoek naar een erkend stagebedrijf, zodat je stage kunt lopen in een salon die het beste bij je past.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 430,-
 • 2e jaar € 265,-
 • 3e jaar € 230,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Allround kapper
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
73%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
11%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
21%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Kapper
Allround Kapper
Salonmanager

-
85%
-

69%
80%
83%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Kapper
Allround Kapper
Salonmanager


Kans op stage


Kapper
Allround Kapper
Salonmanager


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Kapper
Allround Kapper
Salonmanager

-
-
-

€ 6,22
€ 7,57
€ 8,12
Studie in Cijfers
Allround kapper
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 73%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 11%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 21%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Kapper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 69%
Allround Kapper
Deze opleiding 85%
Landelijk gemiddelde 80%
Salonmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 83%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Allround Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Salonmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Allround Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Salonmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Kapper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 6,22
Allround Kapper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,57
Salonmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,12

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Allround Schoonheidsspecialist Met Vignet Topopleiding 2020

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Groningen
BOL
Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg

Salonmanager Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven