< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Topopleidingen Maritiem officier kleine schepen nautisch koopvaardij 25677
Maritiem Officier Kleine Schepen Nautisch, Koopvaardij Met Vignet
Officieralleeschepen_EnergyMaritime_3_niv3_4_Techniekprocesict.jpg
Officierschepen_EnergyMaritime_2_niv3_4_Techniekprocesict.jpg

Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij Niveau 3

Een maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij is een alleskunner op kleine schepen. Je kunt werken op de brug van het schip, maar ook in de machinekamer kun je aan de slag. Het schip is je tweede huis.

 • Je navigeert en voert de maritieme communicatie
 • Je laadt en lost goederen en zorgt voor de voorbereiding daarvan
 • Je verdeelt de taken en stuurt de bemanning aan

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25677
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Delfzijl

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Delfzijl
Rolf van Aalderen
r.vanaalderen@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je houdt van de scheepvaart en alles wat daarbij komt kijken. Werken in een internationaal team vind je hartstikke leuk. Je voelt je verantwoordelijk voor je taken en kunt daadkrachtig reageren op onvoorziene omstandigheden. Ook ben je flexibel, inventief en zelfstandig. Daarnaast heb je technisch inzicht.

Je vindt het niet erg om langere tijd van huis te zijn. Omdat je tijdens een vaart met veel collega’s aan boord werkt en woont, heb je een sociale en open houding.

Wat doet een Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij?

Een maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij werkt meestal in de Europese kustvaart. Je hebt een afwisselende baan aan boord, waarbij je leiding geeft aan de bemanning én zelf de handen uit de mouwen steekt. Je bent een echte teamspeler.

Op het schip ben je van alle markten thuis: navigeren, manoeuvreren, onderhoud plegen, communiceren, samenwerken met diverse partijen – jij kunt het allemaal. Hierbij werk je samen in een klein team van officieren en bemanningsleden. Je collega’s hebben niet altijd de Nederlandse nationaliteit, waardoor je in een internationaal team werkt.

Als maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij mag je werken op kleinere schepen met een grootte tot 3000 GT en/of een vermogen tot 3000 kW.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Stuurman op kleine schepen
 • Maritiem officier op kleine schepen

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding tot maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij duurt drie jaar. Omdat je een alleskunner bent, krijg je in het basisdeel les in nautische én technische vakken: navigeren, manoeuvreren, beladen en meteorologie aan de ene kant, en voortstuwing, elektrotechniek en machinepracticum aan de andere kant. Vervolgens ga je je in het profieldeel specialiseren in de nautische vakken. Ook krijg je les in Engels, want dit is meestal de voertaal binnen de zeevaart.

Op de moderne simulatoren van onze school en in het simulatorcentrum op Terschelling ga je situaties oefenen die in de vaarpraktijk veel voorkomen. Je leert in een levensechte omgeving om bijvoorbeeld op zee te navigeren, een vaartuig te manoeuvreren en aan te meren.

Noorderpoort werkt bij deze opleiding samen met Maritieme Academie Holland.

Beroepsgerichte vakken

 • Navigation
 • Cargo handling and stowage
 • Controlling the operation of the ship
 • Marine engineering
 • Electrical, electronic en control engineering
 • Maintenance and repair

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt stage op een zeeschip. In totaal maak je 330 vaardagen. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats die bij jou past. Je wordt daarin door de school goed voorbereid én goed begeleid.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

02_Eemsdollard_Energy___Maritime__2015-3DTPVormgeving.jpg (1)

Duurswoldlaan 2 A
9936 HA Delfzijl

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 1010,-
 • 2e jaar € 385,-
 • 3e jaar € 75,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

In de zeevaart doe je lichamelijk zwaar werk. Om er zeker van te zijn dat jij dit werk lichamelijk aankunt, moet je voor aanvang van de opleiding medisch gekeurd zijn. De zeevaartkeuring controleert niet alleen of je fysiek geschikt bent, maar test ook je ogen en oren om wacht te mogen lopen op de brug en in de machinekamer. Je krijgt uiterlijk zes weken voor de start van je opleiding informatie over de keuring. De medische keuring voor de zeevaart heeft een beperkte geldigheidsduur. Om deel te kunnen nemen aan alle trainingen tijdens je opleiding, moet je de keuring meerdere keren opnieuw laten uitvoeren.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 april. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit.

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Medische keuring

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Om er zeker van te zijn dat jij dit werk kan en mag uitvoeren, moet je een medische zeevaartkeuring ondergaan. Je wordt hierbij lichamelijk nagekeken en je oren en ogen worden getest. De keuring vindt niet plaats tijdens de welkomstbijeenkomst, maar jou wordt tijdens het gesprek wel gevraagd of je verwacht medisch goedgekeurd te worden. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past en verwacht je goedgekeurd te worden, dan schrijven we je in. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding.
Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort

5. Startinformatie en keuring

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding. Voor de eerste schooldag moet jij je medisch hebben laten keuren en goedgekeurd zijn.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Maritiem Officier Kleine Schepen Technisch Met Vignet

Maritiem officier kleine schepen technisch Niveau 3

Delfzijl
BOL
Stuurman Werktuigkundige Kleine Schepen Met Vignet

Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij Niveau 4

Delfzijl
BOL
Maritiem Officier Alle Schepen Met Vignet

Maritiem officier alle schepen technisch Niveau 4

Delfzijl
BOL
Terug naar boven