< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Toerisme leisure en events Leidinggevende travel hospitality 25647
travelhospitality_niv4_1_toerismerecreatie_Euroborg.jpg

Leidinggevende travel & hospitality Niveau 4

Een leidinggevende travel & hospitality werkt in de toeristische sector. Denk bijvoorbeeld aan een (online) reisbureau, hotel of touroperator. Als jij dienstverlenend en internationaal georiënteerd bent, dan is dit een opleiding voor jou. 

 • Je werkt bij de receptie van een buitenlands hotel
 • Je promoot reisproducten/diensten en maakt een passende prijsopgaaf
 • Je stuurt medewerkers aan

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,7 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25647
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Joost Derksen
j.derksen@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als leidinggevende travel & hospitality is interesse in andere mensen, culturen, landen en bezienswaardigheden een must. Klanten/gasten te woord staan – eventueel in een andere taal is voor jou geen probleem. Je bent altijd klantvriendelijk en je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent commercieel, creatief en oplossingsgericht. Het kan voorkomen dat je in de avonduren, het weekend of tijdens vakanties moet werken, maar dat vind jij niet erg.

Wat doet een Leidinggevende travel & hospitality?

Een leidinggevende travel & hospitality geeft leiding aan een team van collega’s. Je plant en verdeelt de werkzaamheden, begeleidt medewerkers en stuurt ze aan. Samen met je team zorg je ervoor dat iemand een fantastische vakantie beleeft. De werkzaamheden die je daarnaast uitvoert zijn afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Je vindt leidinggevenden travel & hospitality namelijk in allerlei organisaties die gericht zijn op toerisme, gastvrijheid en vrije tijd.

Bij een touroperator gebruik je jouw brede kennis van bestemmingen, cultuur en bezienswaardigheden om reizen op maat samen te stellen. Ben je in dienst van een reisbureau, dan promoot en verkoop je reizen en bijbehorende producten en diensten. Je probeert dit te doen door het aanbod te vergelijken en een passende prijsopgave te maken. Ook kun je zorgen voor een warm ontvangst, door bijvoorbeeld als frontoffice medewerker in een hotel aan de slag te gaan.

Je kunt goed overweg met online reserveringssystemen. Ook handel je andere administratieve zaken af, zoals het verwerken van facturen. Je werkt vaak op basis van flexibele roosters. Het kan dus voorkomen dat je in de avonduren, in het weekend of tijdens feestdagen en vakantieperiodes aan het werk bent.

Jij voelt feilloos aan wat je voor je klanten/gasten kunt betekenen. Gezinnen die op vakantie zijn, hebben bijvoorbeeld heel andere wensen en behoeften dan zakenmensen. Je bent een perfect visitekaartje voor jouw bedrijf en biedt iedereen topservice. Zo bezorg je jouw klanten/gasten een prettige ervaring en komen ze hopelijk nog eens bij je terug.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker bij een reisbureau
 • Frontoffice medewerker bij een hotel
 • Medewerker bij een touroperator

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Ieder jaar is verdeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Je hebt tijdens het gehele eerste leerjaar alleen lessen op school. Dat geldt ook voor de eerste drie blokken van het tweede jaar. Je leert bijvoorbeeld hoe je verkoopgesprekken voert, receptiewerkzaamheden uitvoert of wat er op vakantiebestemmingen te zien en te doen is. Op deze manier start je goed voorbereid aan de stages die je daarna gaat lopen.

Je loopt twee aaneengesloten stages van zestien weken. Dit betekent dat je stage tijdens de zomervakantie door loopt en tevens de eerste helft van het derde leerjaar beslaat. Tijdens je stage doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf.

In het derde jaar kom je vanaf februari terug op school om examens en je Proeve van Bekwaamheid te doen.

Ter ondersteuning van de lessen, ga je ieder jaar op excursie. Tijdens het eerste jaar breng je een bezoek aan Londen en nemen we je mee op Holland Tour. Ook in het tweede en derde jaar maak je een reis. Er wordt zoveel mogelijk gevarieerd in bestemmingen en vervoersvormen.

Beroepsgerichte vakken

 • Receptietechnieken
 • Verkoopgesprek voeren
 • Toeristische branchekennis
 • Toeristische topografie
 • Taal in beroepspraktijk
 • Economie
 • Managementvaardigheden

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Tijdens de opleiding loop je twee aaneengesloten stages van zestien weken. Je stageperiode start in het vierde blok van het tweede jaar en loopt door tijdens de zomervakantie. Tijdens je stage doe je praktijkervaring op in je leerbedrijf. Je kunt kiezen uit een lijst met touroperators, reisbureaus en hotels. Je hebt de vrijheid om twee verschillende stages uit te kiezen of juist tweemaal in een hotel stage te lopen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Frans A1/A2 in het beroepsonderwijs

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 450,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Leidinggevende travel & hospitality
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,7
6,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
86%
75%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
36%
34%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Leidinggevende leisure & hospitality
Leidinggevende travel & hospitality

81%
93%

81%
87%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Leidinggevende leisure & hospitality
Leidinggevende travel & hospitality


Kans op stage


Leidinggevende leisure & hospitality
Leidinggevende travel & hospitality


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Leidinggevende leisure & hospitality
Leidinggevende travel & hospitality

-
-

€ 9,50
€ 10,15
Studie in Cijfers
Leidinggevende travel & hospitality
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,7
Landelijk gemiddelde 6,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 86%
Landelijk gemiddelde 75%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 36%
Landelijk gemiddelde 34%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Leidinggevende leisure & hospitality
Deze opleiding 81%
Landelijk gemiddelde 81%
Leidinggevende travel & hospitality
Deze opleiding 93%
Landelijk gemiddelde 87%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Leidinggevende leisure & hospitality
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Leidinggevende travel & hospitality
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Leidinggevende leisure & hospitality
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Leidinggevende travel & hospitality
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Leidinggevende leisure & hospitality
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,50
Leidinggevende travel & hospitality
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,15

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

leisurehospitality_niv3_1_toerismerecreatie_euroborg.jpg

Leidinggevende Leisure & Events Niveau 4

Groningen
BOL
Luchtvaartdienstverlener_niv3_euroborg_01.jpg

Luchtvaartdienstverlener Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven