Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Techniek en ict Gamedeveloper 25188
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
Gamedeveloper_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
Gamedeveloper_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Gamedeveloper Niveau 4

Als gamedeveloper maak je onderdeel uit van een multidisciplinair team. Je werkt samen om vanuit een concept toe te werken naar een eindproduct. Je hebt zowel een adviserende als uitvoerende functie en je beheerst verschillende programmeertalen. 

 • Je schrijft het game design document (functioneel en technisch ontwerp)
 • Je programmeert een product en zet het technisch in elkaar
 • Je test, presenteert en optimaliseert een product

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,7 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25188

Meeloopdag

Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt. 
Lees meer over open dagen en meelopen

Open dagen 2019

 • 25 januari 2019
 • 16:00 - 20:30
 • 26 januari 2019
 • 10:00 - 14:00

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Armando Gerard
aal.gerard@noorderpoort.nl
088 - 230 70 79

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als Gamedeveloper is affiniteit met techniek en ICT een must. Als je goed bent in wis- en natuurkunde dan is dat een groot voordeel. Je bent bereid veel tijd en energie in je opleiding te steken, want de lat ligt hoog. In jouw beroep heb je veel aan goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent creatief, zelfstandig, kunt goed plannen en samenwerken. De ontwikkelingen binnen jouw vakgebied hou je natuurlijk goed bij.

Wat doet een Gamedeveloper?

Een Gamedeveloper levert maatwerk. Geen product is hetzelfde en je werkt ook niet via een standaard werkwijze. Kleine opdrachten kun je alleen uitvoeren, maar vaak werk je met een multidisciplinair team waarbij ieder verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen deeltaak. De eindverantwoordelijkheid ligt dan vaak bij een projectleider.

Je voert zelf overleg met de opdrachtgever om de opdracht en technische wensen helder te krijgen. Door jouw specialistische kennis heb je op dit gebied een adviserende en uitvoerende rol. Wanneer de opdracht geformuleerd is, ga je samen met je team aan de slag om een game design document en bijbehorende planning te schrijven en de uiting of het product te realiseren. Jij werkt zelfstandig aan (jouw onderdeel van) de game. Je houdt daarbij rekening met de technische en functionele wensen van de opdrachtgever. Je voert het ontwerp uit op basis van de doelgroep en de gewenste gamebeleving.

Voordat jullie het product ter goedkeuring presenteren aan de opdrachtgever, wordt dit nog uitgebreid getest en waar nodig geoptimaliseerd. Na de oplevering kun jij nog een rol spelen in het beheer van het product. Met je collega’s evalueer je het traject en stel je eventuele verbeterpunten op voor een volgende keer.

Je vindt gamedevelopers vaak bij bedrijven die games of onderdelen voor games ontwikkelen. Ook kun je aan de slag bij een bedrijf dat complete mediaconcepten ontwerpt. Een game is daar dan onderdeel van.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Gamedeveloper
 • Quality assurance
 • Technisch programmeur
 • Gameplay programmeur

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Gamedeveloper is een creatieve opleiding. Je volgt tijdens deze driejarige opleiding een zwaar programma aan lessen en projecten. We leggen de lat hoog, want er wordt in jouw toekomstige beroep veel van je gevraagd. 

Naast creativiteit is wiskunde een essentieel onderdeel voor het ontwikkelen van een game. Om je opleiding succesvol af te ronden is het van belang dat je hier sterk in bent.

Ieder leerjaar is opgedeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Je volgt in het eerste en tweede jaar theorie- en praktijklessen op school. Ook werk je mee in het Productiehuis, waar je samen met studenten van andere opleidingen werkt aan ontwerpen en presentaties - ook voor externe opdrachtgevers.

In het begin zul je veel begeleiding krijgen bij het leren. Naarmate je opleiding vordert, word je steeds zelfstandiger. Zo ben je optimaal voorbereid op je stage in het derde jaar. Het laatste deel van je opleiding doe je een Proeve van Bekwaamheid (PvB).

Beroepsgerichte vakken

 • C#
 • Gamedevelopment C#
 • Gamedevelopment C++
 • Game math
 • Game vormgeving
 • 3D - Digital art
 • Technisch ontwerp
 • Web development

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels
  • Ondernemersvaardigheden
  • Wiskunde

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het derde jaar loop je fulltime stage bij een leerbedrijf. Je voert daar zelfstandig je stageopdrachten uit.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Groningen-stad te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Kunst & Multimedia

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en computerkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau  Lesgeld 2018-2019 Lesgeld 2019-2020
BOL, alle niveaus € 1.155,- * nog niet bekend

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zul je die dus nog moeten kopen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €20). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 100,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo gemengde leerweg
 • vmbo theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo vakopleiding (niveau 3)
 • wanneer er in deze branche geen opleiding op niveau 3 bestaat, ben je ook toelaatbaar met een mbo basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor het studiejaar 2018-2019 was het aantal plaatsen 20. Het aantal beschikbare plekken voor 2019-2020 is nog niet bekend.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je voor 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt schriftelijk aan je bekend gemaakt.
Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut. De volgorde van aanmelding na 1 april bepaalt dan wie het eerste in aanmerking komt voor de opengevallen opleidingsplek. 

3. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis, jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

4. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Gamedeveloper
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,7
7,1

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
53%
61%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
60%
57%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Gamedeveloper


Kans op stage


Applicatie- en mediaontwikkelaar
Gamedeveloper


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Gamedeveloper

-
-

€ 9,19
-
Studie in Cijfers
Gamedeveloper
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,7
Landelijk gemiddelde 7,1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 53%
Landelijk gemiddelde 61%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 60%
Landelijk gemiddelde 57%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Gamedeveloper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Gamedeveloper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Applicatie- en mediaontwikkelaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,19
Gamedeveloper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Applicatie- en mediaontwikkelaar Niveau 4

Groningen
BOL
Gamedeveloper_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Game Artist Niveau 4

Groningen
BOL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Terug naar boven