< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Mobiliteit en voertuigen Verkoopmanager mobiliteitsbranche 25240
Verkoopadviseurmanager_niv3+4_1_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg
Verkoopadviseurmanager_niv3+4_2_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg
Verkoopadviseurmanager_niv3+4_3_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg

Verkoopmanager mobiliteitsbranche Niveau 4

Als verkoopmanager mobiliteitsbranche werk je meestal in de showroom bij een dealer van personenauto’s, trucks, motoren of caravans. Je ontwikkelt het verkoop- en marketingbeleid, en je geeft leiding aan het verkoopteam. Daarnaast verkoop je zelf ook voertuigen.

 • Je maakt marketing- en verkoopbeleid
 • Je voert verkooponderhandelingen uit
 • Je onderhoudt contact met klanten, importeurs en leveranciers

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,7 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25240
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Jop de Ruijter
jjc.deruijter@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als verkoopmanager kun je marktgericht denken. Je kent de wensen van de klant en weet wat de huidige trends binnen de mobiliteitsbranche zijn. Je bent ondernemend, hebt zakelijk en commercieel inzicht en je kunt leidinggeven. Verder ben je sociaal, kun je duidelijk en vlot communiceren en ben je representatief.

Wat doet een Verkoopmanager mobiliteitsbranche?

Als verkoopmanager ontwikkel je het verkoopbeleid van het bedrijf, stel je de begroting op en maak je marketing- en verkoopplannen. Je bent medeverantwoordelijk voor de omzet en controleert de financiële administratie.

Daarnaast ben je als verkoopmanager ook bezig met acquisitie en relatiebeheer. Je benadert klanten en bedrijven, onderhoudt contacten en zorgt voor de marketing.

Samen met de verkoopadviseurs verkoop je ook auto’s, motoren, enzovoorts. Jij bent het aanspreekpunt voor de grote klanten (fleet owners) en voert hiermee prijsonderhandelingen. Je adviseert in leasecontracten en andere mobiliteitsvraagstukken en je onderhandelt hierover. Ook stel je de richtlijnen op voor het occasionsbeleid.

Je stuurt een team van verkopers aan en motiveert hen om optimaal te presteren.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verkoopleider
 • Vestigingsmanager
 • Rayonmanager bij een importeur
 • Accountmanager bij een leasemaatschappij

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze opleiding duurt drie jaar. Elk leerjaar is opgedeeld in vier periodes van tien lesweken. In totaal zijn er veertig lesweken.

Om de noodzakelijke kennis en vaardigheden voor het beroep op te doen, werk je met beroepsopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van verkooponderhandelingen, of het opstellen van een verkoop-/marketingplan. Je leert ook hoe je leiding geeft en functioneringsgesprekken met collega’s voert.

Tijdens de opleiding krijg je theorie- en praktijkopdrachten, hoorcolleges, werkcolleges, vaardigheidslessen en stages. Ook ga je een aantal keer op excursie naar o.a. de Mercedes Benz-fabriek in Duitsland, een autodealer en een schadebedrijf.

Beroepsgerichte vakken

 • Marketingplan opstellen
 • Verkoopplan opstellen
 • Functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren
 • Acquisitie
 • Verkoopgesprek voeren en onderhandelen
 • Leasing en financiering
 • Werving selectie en ontslag

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je 20 weken lang 2 dagen per week stage. En in het hele tweede en derde jaar loop je twee dagen per week stage.

Je gaat zelf op zoek naar een stageplek, maar de docenten helpen je in contact te komen met bedrijven, het maken van een cv en het geven van een goede eerste indruk.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niv 4
 • Kennis van Autotechniek voor niv 3 en 4
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 300,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Verkoopmanager mobiliteitsbranche
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,7
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
65%
60%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
27%
31%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Verkoopmanager Mobiliteitsbranche
-
97%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Verkoopmanager Mobiliteitsbranche

Kans op stage


Verkoopmanager Mobiliteitsbranche

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Verkoopmanager Mobiliteitsbranche
-
€ 10,85
Studie in Cijfers
Verkoopmanager mobiliteitsbranche
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,7
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 65%
Landelijk gemiddelde 60%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 27%
Landelijk gemiddelde 31%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 97%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,85

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Aftersalesmanager_niv4_1_mobiliteitvoertuigen_autolog.jpg (2)

Aftersalesmanager mobiliteitsbranche Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1.jpg

Technisch leidinggevende Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven