< Skip to ContentSkip to Navigation
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Heb jij een vakopleiding (niveau 3) gedaan en droom je van een eigen onderneming? Volg dan deze éénjarige specialistenopleiding. In deze opleiding leer je hoe je een eigen bedrijf opstart binnen jouw vakgebied.

 • Je begeleidt en instrueert medewerkers 
 • Je beheert de inkoop en financiën 
 • Je verwerft opdrachten en onderhoudt de relatie met klanten 

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 20 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
1-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25165
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Freek Bosgraaf
fj.bosgraaf@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je bent geschikt voor de opleiding vakman-ondernemer als je de wens hebt een eigen onderneming te starten binnen jouw eigen vakgebied. Je bent gedreven om het bedrijf tot een succes te maken. Je weet hoe je jouw vakmanschap als meerwaarde kunt inzetten binnen je eigen onderneming.

Je bent commercieel en innovatief, bereid om een stap harder te lopen, durft risico's te nemen en neemt tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. Daarnaast ben je sociaal vaardig en kun je goed met mensen omgaan.

Wat doet een Vakman-ondernemer?

De vakman-ondernemer onderneemt binnen zijn vakgebied: hij onderneemt in wat hij maakt, kan of doet. Dit kan binnen de installatietechniek zijn, autotechniek of ict. Maar denk ook aan een eigen horecazaak, schoonheidssalon of administratiekantoor. Het vakgebied waarvoor jij bent opgeleid vormt de basis van jouw bedrijf.

Je bent eigen baas en dus een echte duizendpoot. Jij bent verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding, de financiën, je medewerkers, het inkoopbeleid, het binnenhalen van nieuwe klanten en opdrachten. Kortom: het groeiende succes van de onderneming ligt in jouw handen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Zelfstandig ondernemer binnen jouw vakgebied
 • Bedrijfsleider van een onderneming binnen jouw vakgebied

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Als je met deze opleiding start, heb je al een afgeronde vakopleiding op mbo 3-niveau. Deze opleiding is de basis waarop jij je eigen onderneming bouwt. Je start de onderneming op vanuit je eigen vakgebied.

Tijdens de opleiding word je begeleid door docenten en ervaren ondernemers. Zij leren je hoe je een onderneming tot een succes kunt maken. Je gaat aan de slag met jouw ondernemingsplan, denkt na over de positionering en financiering van je bedrijf en ook over de inkoop, de promotie en het personeelsbeleid.

Aan het einde van het leerjaar kun jij de grote stap als zelfstandig ondernemer zetten.

Beroepsgerichte vakken

 • Commercieel beleid
 • Financieel beleid
 • Personeel en leidinggeven
 • Recht
 • Ondernemingsportfolio samenstellen

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt tijdens je opleiding 30 weken stage. In die periode ben je 4 dagen per week op school en werk je 1 dag per week bij je stagebedrijf. Tijdens je stage leer je niet het vak, want dat beheers je al door je niveau 3-opleiding. Je zal er vooral ondernemersvaardigheden aanleren.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 295,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je een mbo-diploma op niveau 3 of 4 nodig.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Vakman-ondernemer
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,6

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
73%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
35%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
79%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
-
-

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
-
Studie in Cijfers
Vakman-ondernemer
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,6
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 73%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 35%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 79%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Midkaderfunctionaris_niv4_1_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg

Middenkaderfunctionaris bouw Niveau 4

Stadskanaal
BOL
Terug naar boven