< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Mobiliteit en voertuigen Serviceadviseur mobiliteitsbranche 25219
ServiceadviseurAftersalesman_niv3+4_1_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg
ServiceadviseurAftersalesman_niv3+4_2_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg
ServiceadviseurAftersalesman_niv3+4_3_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg

Serviceadviseur mobiliteitsbranche Niveau 3

Als serviceadviseur in de mobiliteitsbranche ben jij de schakel tussen de klant en de werkplaats, en het gezicht van het bedrijf. Jij adviseert de klant over noodzakelijke reparaties aan zijn auto en je zorgt ervoor dat jouw collega’s van de werkplaats die reparaties vakkundig uitvoeren.

 • Je ontvangt klanten en bespreekt reparaties
 • Je plant en controleert werkzaamheden
 • Je factureert en levert auto's af

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25219
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Jop de Ruijter
jjc.deruijter@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

In deze functie ben je klantvriendelijk en servicegericht. Je hebt namelijk veel met klanten te maken. Daarnaast heb je goede sociale vaardigheden, ben je communicatief en heb je een commerciële instelling. Ook ben je bekend met de moderne communicatiemiddelen.

Om je werk goed te doen heb je een probleemoplossende instelling, kun je prioriteiten stellen en ben je stressbestendig. Affiniteit met autotechniek is natuurlijk ook nodig.

Wat doet een Serviceadviseur mobiliteitsbranche?

Jij bent als serviceadviseur het aanspreekpunt voor klanten die advies en informatie nodig hebben over reparaties aan hun (bedrijfs)auto. Op basis van het gesprek met de klant bepaal jij welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Je geeft dit door aan je collega's in de werkplaats en controleert na afloop of de reparaties zijn uitgevoerd.

Na de reparaties stel je de rekening op. Wanneer de klant zijn auto weer ophaalt, bespreek je de uitgevoerde werkzaamheden en reken je af.

Na je opleiding kun je werken bij een garage, een leasebedrijf of een dealer in bedrijfswagens of personenauto’s.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Serviceadviseur personenauto's of bedrijfsauto's
 • Magazijnmedewerker bij een autobedrijf
 • Baliemedewerker bij een autodealer of autoverhuurbedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze opleiding duurt twee jaar. Elk leerjaar is opgedeeld in vier periodes van tien lesweken. In totaal zijn er veertig lesweken.

Om de noodzakelijke kennis en vaardigheden voor het beroep op te doen, werk je met beroepsopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van advies aan een klant, of het opstellen van een werkorder.

Tijdens de opleiding krijg je theorie- en praktijkopdrachten, hoorcolleges, werkcolleges, vaardigheidslessen en stages. Ook ga je een aantal keer op excursie naar o.a. de Mercedes Benz-fabriek in Duitsland, een autodealer en een schadebedrijf.

Beroepsgerichte vakken

 • Klantcontact
 • Werkplaatsplanning
 • Facturatie
 • Acquisitie
 • Klachten afhandelen

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je 20 weken lang 2 dagen per week stage. En in het hele tweede jaar loop je twee dagen per week stage.

Je gaat zelf op zoek naar een stageplek, maar de docenten helpen je in contact te komen met bedrijven, het maken van een cv en het geven van een goede eerste indruk.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C (niveau 3)
 • Inspelen op innovaties niv 3 Consortium
 • Kennis van Autotechniek voor niv 3 en 4
 • Nederlands 3F
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Automotive-Locatie-0010.jpg

Bornholmstraat 31
9723 AW Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 200,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Serviceadviseur mobiliteitsbranche
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
-

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
67%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
25%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Serviceadviseur Mobiliteitsbranche
-
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Serviceadviseur Mobiliteitsbranche
-
-

Kans op stage


Serviceadviseur Mobiliteitsbranche
-
-

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Serviceadviseur Mobiliteitsbranche
-
-
Studie in Cijfers
Serviceadviseur mobiliteitsbranche
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 67%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 25%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

verkoopadvsieur_niv3_1_mobiliteitvoertuigen_autologistiek.jpg (2)

Verkoopadviseur mobiliteitsbranche Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Aftersalesmanager_niv4_1_mobiliteitvoertuigen_autolog.jpg (2)

Aftersalesmanager mobiliteitsbranche Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1.jpg

Technisch leidinggevende Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Verkoopadviseurmanager_niv3+4_1_mobiliteit_AutomotiveLogistiek.jpg

Verkoopmanager mobiliteitsbranche Niveau 4

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven