< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Mobiliteit en voertuigen Assistent mobiliteitsbranche entree nt2 25255
assistentmobiliteit_niv1_1_Entree_entree.jpg
Autoschadehersteller_niv2_1_Voertuigentechniek_AutomotiveLogistiek (1).jpg
assistentmobiliteit_niv1_3_Entree_entree.jpg

Assistent mobiliteitsbranche (Entree NT2) Niveau 1

Ben je een inburgeraar of zit je in de internationale schakelklas (ISK) en vind jij auto’s, trucks, of motoren helemaal te gek en werk je graag met je handen? Dan is de Entree-NT2-opleiding Assistent mobiliteitsbranche echt iets voor jou. Aan het eind van deze opleiding heb je een diploma waarmee je een mbo2-opleiding kunt doen. Als assistent mobiliteitsbranche voer je in de garage reparaties en inspecties uit en poets je voertuigen op, tot ze weer glimmen als nieuw.

 • Je wast en poetst auto's
 • Je verwisselt banden of een uitlaat
 • Je onderhoudt auto’s

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 1
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25255
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen
1 feb 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Alle locaties
Jan Klijn
jg.klijn@noorderpoort.nl

avatar

Alle locaties
Petra Eugelink
pgm.eugelink@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Deze Entree-NT2-opleiding is speciaal voor inburgeraars die een inburgeringscursus moeten volgen en nog geen (v)mbo diploma hebben maar wel graag een mbo-opleiding willen doen, of leerlingen van het ISK (de internationale schakelklas) zonder diploma die dat ook willen.

Je hebt twee rechterhanden en bent geïnteresseerd in techniek en gereedschap. Je werkt nauwkeurig en krijgt je taken af binnen de geplande tijd. Samenwerken en overleggen met collega’s is erg belangrijk binnen dit vak.

Wat doet een Assistent mobiliteitsbranche?

Je voert eenvoudige reparaties uit, doet onderhoud of inspecties, wast en poetst auto’s. In de werkplaats voer je eenvoudige werkzaamheden uit. Je werkt daarbij onder toezicht van een collega.

Na je opleiding kun je aan de slag bij autoverhuurbedrijven, montage- en demontagebedrijven, poetsbedrijven of autowasbedrijven. Ook kun je terecht bij tankstations.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker montage/demontage
 • Medewerker poetsbedrijf
 • Caravanhersteller
 • Assistent monteur

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Alle Entree-NT2-opleidingen bij Noorderpoort beginnen met een intensieve taaltraining van 20 weken die je voorbereidt op het inburgeringsexamen. Daarnaast krijg je Entree-vakken als rekenen, loopbaanoriëntatie, burgerschap, werknemersvaardigheden en sport en bewegen. Na die 20 weken volg je een stage bij een bedrijf in het profiel van je keuze.

Naast de algemene vakken krijg je ook een aantal uren per week vakleer. Voor assistent mobiliteitsbranche zijn dit banden verwisselen, poetswerkzaamheden, uitlaat verwisselen, auto-onderdelen vervangen. Je maakt ook verslagen, oefent praktijksituaties, voert gesprekken, houdt een presentatie of maakt een werkstuk.

Afhankelijk van jouw niveau en tempo duurt de opleiding Entree-NT2 één tot maximaal twee jaar.

Noorderpoort heeft het Keurmerk Inburgeren. Dit betekent dat de opleidingen en cursussen van hoge kwaliteit zijn en dat je geld kunt lenen bij DUO.

Beroepsgerichte vakken

 • Vakleer (banden verwisselen, poetswerkzaamheden, uitlaat verwisselen, auto-onderdelen vervangen)

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Intensieve taaltraining Nederlands (NT2, vaktaal en schooltaal)
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Vitaal Burgerschap (sport)

  * Heb je moeite met rekenen?
  Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

In de eerste 20 weken van je opleiding heb je één dag per week een taalstage. Daarna ga je de theorie die je op school hebt geleerd toepassen in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV).

Tijdens deze stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Het schooljaar is ingedeeld in vier periodes. Je begint de eerste periode met lessen op school. Zo beschik je over de nodige kennis wanneer je begint aan je stage. Tijdens periode twee, drie en vier loop je twee dagen per week stage. De andere drie dagen ga je naar school.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Solliciteren-V2
 • Solliciteren-V3
 • Verrijking leervaardigheden

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

In periode 3 krijg je een studieadvies. Dit advies geeft aan wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt en of je kunt doorstromen naar een niveau 2-opleiding.

Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, proberen wij de groepen zo klein mogelijk te houden.

Leslocatie(s)

Np Entree Uniformberoepen Exterieur

Winschoterdiep 50
9723 AB Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor de Entree-opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig, behalve voor de Entree-opleidingen in Groningen-stad. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 340,-
 • 2e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding ben je alleen toelaatbaar als je geen vmbo- of mbo-diploma hebt.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Je moet op 31 juli 16 jaar of ouder zijn.

Entree-NT2: Je bent een inburgeraar tot 30 jaar op weg naar A2-niveau (op alle onderdelen), of een leerling van de internationale schakelklas (ISK) op weg naar A2-niveau (op alle onderdelen)

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

AssistentDienstverlenerZorg_Entree_2_niv1.jpg

Assistent dienstverlener en zorg (Entree NT2) Niveau 1

Groningen
BOL
Assistenthorecavoeding_Entree_1_niv1.jpg

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (Entree NT2) Niveau 1

Groningen
BOL
AssistentInstallatieConstructietechniek_Entree_3_niv1.jpg

Assistent installatie- en constructietechniek (Entree NT2) Niveau 1

Groningen
BOL
Logistiekteamleider_niv3_1_transportlogistiek_automotive.jpg (1)

Assistent logistiek (Entree NT2) Niveau 1

Groningen
BOL
AssistentLogistiek_Entree_2_niv1.jpg

Assistent verkoop/retail (Entree NT2) Niveau 1

Groningen
BOL
Terug naar boven