< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Marketing economie en administratie Adviseurklantmedewerker bancaire diensten 25544
AdviseurBancaireDiensten_niv4_1_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg
AdviseurBancaireDiensten_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg
AdviseurBancaireDiensten_niv4_3_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten Niveau 4

Soms heb je wat extra geld nodig, of wil je het juist opzij zetten. Als Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten help jij mensen om een passend financieel product af te sluiten. 

 • Je verzamelt, beheert en bewerkt financiële gegevens voor klanten
 • Je voert risico-analyses uit
 • Je onderzoekt de kredietbehoefte bij klanten

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 24 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 15% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,0 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25544
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Bert Mulder
a.mulder@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Je hebt een dienstverlenende, commerciële en klantgerichte houding. Daarbij ben je geduldig en kun je je goed inleven in de ander. Je werkt nauwkeurig en geconcentreerd en bent goed in rekenen. In dit vak is het erg belangrijk dat je je professioneel gedraagt en betrouwbaar bent, ook ga je verstandig om met vertrouwelijke informatie.

Wat doet een Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten?

Als Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten werk je bij een bank, bij een tussenpersoon in de financiële dienstverlening of bij een makelaar die ook verzekeringsproducten aanbiedt. Je voert gesprekken met particulieren die een financieel product willen. Denk hierbij aan een lening, spaarrekening of verzekering. Je informeert klanten over passende mogelijkheden en de daarbij horende risico’s en ondersteunt de deskundige hierin. Je maakt altijd de juiste afweging tussen het belang van de klant, je eigen belang en dat van de werkgever.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Adviseur/klantmedewerker bij banken
 • bij verzekeraars
 • bij een makelaardij
 • bij assurantiekantoren
 • bij een assurantietussenpersoon
 • in de vastgoedsector
 • bij de overheid (gemeentelijke instellingen / kredietbanken / schuldsanering)

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding tot Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten maken we je wegwijs in het grote aanbod aan bankproducten. Je leert onder meer een passende financieel product samen te stellen die voldoet aan de wensen van de klant. Daarbij houd je rekening met de geldende wetten en regels.

Tijdens de opleiding krijg je voorbereidende lesstof aangeboden, zodat je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan externe examens in het kader van de Wet Financieel Toezicht. Hierdoor mag jij je ook adviseur noemen.

In het eerste jaar heb je samen met studenten van de opleiding Adviseur/Klantmedewerker schadeverzekeringen les. Vanaf het tweede leerjaar specialiseer jij je in bancaire diensten. Wil jij je toch liever specialiseren in schadeverzekeringen, dan bestaat de mogelijkheid om aan het einde van het eerste leerjaar over te stappen.

Beroepsgerichte vakken

 • WFT basis
 • WFT consumptief krediet
 • Frontoffice
 • Opstellen offertes
 • Schade-afhandeling
 • Advisering/gesprekstechnieken
 • WFT Schade Particulier

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Zowel in het tweede als in het derde leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je zoekt zelf naar een geschikte stageplek, omdat je als Adviseur/Klantmedewerker de eerste indruk zelf moet achterlaten. Zo ervaar je hoeveel moeite het kost om een goed resultaat te bereiken.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Duits in de beroepscontext B1
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Ondernemend gedrag Consortiumbo(niv 3 en 4)
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding HBO

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 300,-
 • 3e jaar € 270,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

VOG

Om tijdens deze opleiding stage te kunnen lopen, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je stage of je baan.  

Wil je meer weten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,0
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
59%
75%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
80%
51%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Klantmedewerker Bancaire Diensten
Klantmedewerker Schadeverzekeringen

-
-

87%
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Klantmedewerker Schadeverzekeringen

-

-

Kans op stage


Klantmedewerker Bancaire Diensten
Klantmedewerker Schadeverzekeringen


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Klantmedewerker Schadeverzekeringen

-
-

€ 10,83
-
Studie in Cijfers
Adviseur/Klantmedewerker bancaire diensten
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,0
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 59%
Landelijk gemiddelde 75%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 80%
Landelijk gemiddelde 51%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 87%
Klantmedewerker Schadeverzekeringen
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Klantmedewerker Schadeverzekeringen
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Klantmedewerker Schadeverzekeringen
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Klantmedewerker Bancaire Diensten
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,83
Klantmedewerker Schadeverzekeringen
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_1_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Adviseur/Klantmedewerker schadeverzekeringen Niveau 4

Groningen
BOL
Bedrijfsadministrateur_niv4_1_Financieeladmin_CW.jpg

Bedrijfsadministrateur Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
Juniorassistantaccountant_niv4_1_marcomadm_busadmi.jpg

Junior assistent-accountant Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
Juridischadministratiefme_niv4_1_Financieeladmin_CW.jpg

Juridisch-administratief dienstverlener Niveau 4

Groningen
BOL
iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
iStock-621987904[2].jpg

Management assistant/International management assistant Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven