< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Studio en livetechnicus 25203
Studio- en livetechnicus.jpg

Studio- en livetechnicus Niveau 3

Ben je geïnteresseerd in muziek, geluid en techniek? Dan is de opleiding studio- en livetechnicus iets voor jou. Jij zorgt voor een zo goed en mooi mogelijk geluid in de studio of op het podium.

 • Je installeert geluidsapparatuur en sluit deze aan
 • Je bedient (digitale) geluidsapparatuur tijdens een voorstelling of opnamesessie
 • Je zorgt ervoor dat elke artiest of band perfect klinkt in de studio of op het podium

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 29 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 65% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25203
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Peter Haaima
plf.haaima@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Sjoerd Gietema
s.gietema@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als studio- en livetechnicus heb je interesse in muziek en gevoel voor de artistieke uitwerking van een live optreden of studio-opname.

Je werkt in heel verschillende situaties en omstandigheden; vaak onder grote tijdsdruk. Om die reden ben je flexibel en stressbestendig, en ga je creatief om met onverwachte situaties. Ook kun je goed samenwerken en ben je communicatief sterk.

Je werkt nauwkeurig, veilig en volgens de voorschriften. Lange dagen maken en werken in de avonduren, het weekend of tijdens feestdagen is voor jou geen probleem.

Wat doet een Studio- en livetechnicus?

Studio- en livetechnici werken bij uiteenlopende, culturele organisaties. Denk aan festivals, poppodia, televisie- en opnamestudio’s, of geluidsverhuurbedrijven. Daarnaast kun je als zelfstandig studiotechnicus aan de slag met je eigen (mobiele) studio.

Als studio- en livetechnicus vorm je de brug tussen een artiest en een muzikaal product. Dit kan in een live setting zijn of bij studio-opnamen. Geluid zo goed mogelijk laten klinken, dat is het doel van deze technicus.

Je werkt met allerlei geluidsapparatuur, zoals mengtafels, luidsprekers, microfoons en software. De apparatuur bedien je volgens richtlijnen, plannen en scripts van de productie. Tijdens een productie blijf je de kwaliteit controleren van geluid en aanvullende multimedia en special effects.

Afhankelijk van de organisatie doe je je werkzaamheden in een studio of concertzaal, of juist in weer en wind tussen massa’s mensen. In iedere situatie werk jij volgens de voorschriften, want veiligheid van artiesten en publiek staat voorop. Mede dankzij jouw werk wordt een track of een live show een succes.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Studiotechnicus voor bands en artiesten
 • Livetechnicus bij concertzalen en poppodia
 • Livetechnicus bij geluidsverhuurbedrijven
 • Livetechnicus bij AV-verhuurbedrijven
 • Zelfstandig geluidstechnicus

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt 2 jaar. Ieder leerjaar is opgedeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Elk blok sluit je af met een toets- en/of een projectweek. Het eerste leerjaar staat in het teken van de basis. Tijdens leerjaar 2 staat creativiteit en verdieping centraal.

Een deel van de praktijklessen vindt plaats in het Productiehuis. Hier werk je samen met studenten vanuit andere kunstdisciplines aan producties en presentaties. Je staat dan bijvoorbeeld achter de knoppen bij het podium of in de opnamestudio.

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het tweede leerjaar van de opleiding Podiumtechnicus geluid of Podiumtechnicus licht, of je doet auditie voor de opleiding Muzikanthoofdvak Producer jaar 1 of jaar 2 (afhankelijk van je niveau).

Beroepsgerichte vakken

 • Studiotechniek
 • Geluidstechniek
 • Preproductie
 • Stroom en onderhoud
 • Muziektheorie
 • Ondernemerschap en auteursrecht

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Gedurende de hele opleiding loop je 2 dagen per week stage. Je doet dan werkervaring op bij een organisatie of je werft zelfstandig opdrachten voor (live) geluidsopnamen. De school begeleidt jou in het vinden van een stage, en in het eventueel opzetten van een eigen onderneming.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverl voor niv 3
 • Audio bewerken en mixen
 • Audio-opname
 • Audiovisuele techniek
 • Belevingsgericht werken
 • Engels B1/B2
 • Ondernemerschap mbo
 • Praktijkonderzoek
 • Verdieping software
 • Werken in projecten voor ontwikkelingssamenw

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Windows10 64Bit besturingssysteem , met USB 3.0 of Thunderbolt. Werkgeheugen 16GB (32Gb wordt aanbevolen). Minstens Intel Core 5i , 500Gb SSD HDD, Voorzien van WiFi/Bluethooth/Ethernet , goede NVIDIA compatible videokaart (2GB of hoger). Ingebouwde Webcam. Kijk voor voorbeeld systeemvereisten op https://www.capture.se/Support/FAQ

Houd rekening met een bedrag van € 800.00.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan uiterlijk 1 april aan. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. 

2. Kennismaken

Tijdens het kennismakingsgesprek maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Op een later moment volgt nog een welkomstactiviteit of opdracht waar je gaat ervaren of de opleiding die je hebt gekozen echt bij jou past.

3. Kiezen

Heb je na de welkomstactiviteit het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Studio- en livetechnicus
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
74%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
37%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Podium- en evenemententechnicus
-
89%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Podium- en evenemententechnicus

Kans op stage


Podium- en evenemententechnicus

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Podium- en evenemententechnicus
-
€ 10,28
Studie in Cijfers
Studio- en livetechnicus
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 74%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 37%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 89%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,28

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

01 Acteur

Acteur Niveau 4

Groningen
BOL
dans_niv4_1_kunstencreatie_luciamarthas_1.jpg

Dans/Dansleider Niveau 4

Amsterdam, Groningen
BOL
Light & Visuals Technician

Light & visuals technician Niveau 4

Groningen
BOL
medwevenementenorg_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Medewerker evenementenorganisatie Niveau 4

Groningen
BOL
Muzikant_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Muzikant Niveau 4

Groningen
BOL
Sound Technician

Sound technician Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven