< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Ruimtelijk vormgever 25212
Ruimtelijk Vormgever

Ruimtelijk vormgever Niveau 4

Als ruimtelijk vormgever weet jij een lege ruimte om te toveren tot een unieke beleving. Je maakt decors voor theater en festivalsgeeft winkels een nieuwe uitstraling, en verzorgt de inrichting van tentoonstellingen. Jij denkt in beelden en zet die om in creaties. 

 • Je maakt een ruimtelijk ontwerp voor bijvoorbeeld een decor, display of inrichting 
 • Je voert het ontwerp uit en richt de locatie in 
 • Je stuurt medewerkers aan en stelt offertes op

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 28 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25212
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Hadewij Freeve
hkg.freeve@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Creativiteit, ruimtelijk inzicht en verstand van techniek. Als ruimtelijk vormgever beschik jij over deze drie eigenschappenOok kun je goed organiseren, plannen en in een team werken. 

Je weet de wensen van de klant te vertalen naar een fantastische ontwerp, waarbij je toch jouw eigen stijl blijft zien. Je bent klantgericht en kunt denken in oplossingen. 

Wat doet een Ruimtelijk vormgever?

Het decor voor een theatervoorstelling, de aankleding van een dance event, of de inrichting van een hippe winkelDit is allemaal het werk van een ruimtelijk vormgeverMaar ook kleinere ontwerpen, zoals een display voor een beurspresentatie of de opstelling van een nieuwe tentoonstelling, komen uit jouw creatieve brein 

Een ruimtelijk vormgever maakt dus ruimtelijke ontwerpen. Jij bent verantwoordelijk voor het uitdenken van het ontwerp en zorgt dat de uitvoering en de opbouw op locatie voldoet aan de eisen en wensen van de klant. De nadruk van je werkzaamheden ligt op het ontwerpen van 2D- en 3D-concepten. Dit doe je vooral op de computer met specifieke softwareprogramma’s. Als ruimtelijk vormgever combineer je creativiteit met vaktechnische kennis van materialen, kleuren en gereedschappen. 

Als je als zelfstandig ondernemer werkt, voer je ook ondernemerstaken uit, zoals het bijhouden van de administratie, inkopen van materialen en het opstellen van offertes. 

Bedrijven waarbij je na je opleiding kunt werken zijn bijvoorbeeld reclame- en communicatiebureaus, standbouwers en evenementenbureausOok kun je worden ingezet als stylist in winkels, bij fotoshoots en evenementen, als decorbouwer voor theater en festivals, of als vormgever van winkelinterieurs, beurspresentaties of productpresentatie. 

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Decorbouwer van theatervoorstellingen, festivals, evenementen, tentoonstellingen, winkelinrichtingen
 • Interieurstylist
 • Zelfstandig ondernemer in de creatieve industrie

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

In deze opleiding leer je creatieve oplossingen vinden. Je experimenteert met materialen en technieken, leert concepten te ontwikkelen en gaat op zoek naar je eigen ontwerpstijlIn je ontwerpen gebruik je je kennis van vormgeving, kleur, sfeer, styling, trends, inrichten en presenteren. Je ontwerpt op de computer en bouwt in de werkplaats. 

Ook maak je kennis met de meer technische kanten van het vak, zoals het gebruiken van materialen en gereedschappenen podiumbouw en lichttechniek. 

We geven in deze opleiding extra aandacht aan ondernemerschap. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf, en hoe je jezelf kunt presenteren bij opdrachtgevers.

Beroepsgerichte vakken

 • Metaalbewerken/lassen
 • Houtbewerken/decorbouw
 • Schaaltekenen
 • Maquettes maken
 • 3D-ontwerpen op de computer
 • Decoratieschilderen
 • Theatergeschiedenis/kunstgeschiedenis
 • Conceptontwikkelen/ontwerpen
 • Inrichting en styling van winkels

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en tweede leerjaar loop je een aantal korte stages van in totaal 250 uur. In je derde leerjaar loop je 30 weken stage bij een stagebedrijf waar je zelf naar op zoek gaat. Dit kan zowel in het binnen- als buitenland zijn. Het doel van de stage is om de kennis die je op school hebt gekregen te verdiepen en te verbreden. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Art&Design
 • Audiovisuele techniek
 • Fotografie basis
 • Maken van een museumproduct
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 480,-
 • 2e jaar € 180,-
 • 3e jaar € 180,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Ruimtelijk vormgever is een creatieve opleiding. Om jouw creatieve en artistieke aanleg en ruimtelijk inzicht te kunnen zien, houden we een portfoliogesprek en maak je een beeldverhaal. Je leest hier meer over in de toelatingsprocedure.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een maximum aantal opleidingsplaatsen. In het studiejaar 2021-2022 (september-instroom) konden we 28 studenten toelaten. Voor het studiejaar 2022-2023 is dit aantal nog niet bekend.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 april, om mee te doen in de loting. Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor het portfoliogesprek en de individuele opdracht.

2. Portfoliogesprek

Tijdens het portfoliogesprek maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Neem je portfolio mee want daarmee laat je in het gesprek zien dat je gemotiveerd bent voor het vak, en dat je technische en artistieke aanleg hebt. Je portfolio? Die bestaat uit meerdere producten zoals: (foto’s of beeld van) eerder gemaakt materiaal of producten (decor, meubels, tekeningen, kunstwerkjes). Maar ook een verslag van een voorstelling, expositie, tentoonstelling, festival of evenement dat je bezocht hebt, en 3 concrete leerdoelen.
We vertellen je meteen na het gesprek of je door bent naar de tweede ronde. Ben je afgewezen dan ontvang je daarvan een schriftelijk bericht.

3. Beeldverhaal

Heb je ronde één gehaald, dan volgt de individuele opdracht. Hiervoor maak je een beeldverhaal uit een keuze van drie thema's. Later op de dag voeg je de ontworpen beeldverhalen van jouzelf en een aantal andere kandidaten samen in een decor/maquette. Dit vormt samen als het ware een nieuw beeldverhaal. 

4. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Wanneer er te veel kandidaten zijn voor de opleiding wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je uiterlijk 1 april hebt aangemeld. Je ontvangt schriftelijk bericht van de uitslag.

Als je uitgeloot bent, maak je nog kans op een opleidingsplaats wanneer een ingelote kandidaat zijn/haar plek niet benut of in de selectie niet geschikt is bevonden op basis van criteria.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Ben je ingeloot en geselecteerd, dan ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Ruimtelijk vormgever
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,1

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
73%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
35%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
82%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 9,82
Studie in Cijfers
Ruimtelijk vormgever
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 73%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 35%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 82%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,82

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Mediavormgever_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Mediavormgever Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL
Signmaker_niv4_CampusWinschoten.jpg

Signspecialist Niveau 4

Winschoten
BOL
Terug naar boven