Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Podium en evenemententechnicus licht 25205
Podiumenevenementtechnicus-licht_niv4_1_KunstMultimedia.jpg
Podiumenevenementtechnicus-licht_niv4_2_KunstMultimedia.jpg
Podiumenevenementtechnicus-licht_niv4_3_KunstMultimedia.jpg

Podium- en evenemententechnicus licht Niveau 4

Als Podium- en evenemententechnicus Licht ben jij dé specialist op het gebied van belichting op podia, zoals theaters en concertzalen. Je hebt veel passie voor livemuziek en theater en vindt het een uitdaging om in steeds verschillende omstandigheden een topresultaat te behalen. 

 • Je ontwikkelt een licht- en/of beeldplan voor de productie
 • Je bouwt een productielocatie, inclusief lichttechniek op en weer af
 • Je geeft advies aan artiesten, regisseurs en muzikanten over technische mogelijkheden

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 29 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 65% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25205

Meeloopdag

Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt. 
Lees meer over open dagen en meelopen

Open Dagen

 • 25 januari 2019
 • 16:00 - 20:30
 • Let op: de dagen en tijden verschillen per locatie/school
 • 26 januari 2019
 • 10:00 - 14:00
 • Let op: de dagen en tijden verschillen per locatie/school

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Peter Haaima
plf.haaima@noorderpoort.nl
088 - 230 81 32

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een Podium- en evenemententechnicus Licht werkt in heel diverse situaties en omstandigheden; vaak onder grote tijdsdruk. Jij bent flexibel, stressbestendig en kunt creatief omgaan met onverwachte situaties. Je werkt nauwkeurig, veilig en volgens de voorschriften. Je hebt liefde voor kunst, theater en muziek en gevoel voor de artistieke uitwerking van een productie. Aan het werk zijn in de avonduren, het weekend of tijdens feestdagen is voor jou geen probleem.

Wat doet een Podium- en evenemententechnicus licht?

Podium- en evenemententechnici Licht kunnen aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan theaters en schouwburgen, festivals, poppodia of evenementenbureaus. Eén ding is zeker: geen werkdag is hetzelfde.

Je wordt ingezet bij de grotere producties. Je houdt je dan bezig met het opbouwen en inregelen van de lichttechniek. Afhankelijk van de organisatie, doe jij je werkzaamheden in een lege theaterzaal of juist in weer en wind tussen massa’s mensen. In iedere situatie werk jij volgens de voorschriften, want veiligheid van artiesten en publiek staat voorop. Je ontwerpt, bouwt en bedient volgens richtlijnen, plannen en scripts. Vaak gebruik je repetities en observaties als basis hiervoor.

Ook tijdens de voorstelling ben je aan het werk. Je staat dan klaar om eventuele storingen of onverwachte situaties om te lossen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Podium- en evenemententechnicus Licht bij theatergezelschappen, schouwburgen en theaters, AV-verhuurbedrijven en lichtverhuurbedrijven

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar en is gericht op de theater- en muzieksector. Ieder jaar is opgedeeld in vier blokken van ongeveer tien weken. Je sluit elk blok af met een toets- en/of een projectweek. Al vanaf het eerste jaar ga je werkervaring opdoen. Wij beschikken over een impresariaat en een evenementenbureau, waarvoor we zowel in- als externe opdrachten uitvoeren. En je zult ook zelf actief werkervaringsplekken moeten zoeken.

In het derde jaar loop je een stage van ongeveer 30 weken. Daarna kom je terug voor de afronding van je opleiding. Deze bestaat uit een simulatie van een onderdeel van een evenement en een Proeve van Bekwaamheid.

Beroepsgerichte vakken

 • Geluidstechniek
 • Lichttechniek
 • Preproductie
 • Theatertechniek
 • Stroom en onderhoud
 • Productietechniek
 • Wysiwyg (3D-lichtontwerp)
 • Muziekleer

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In je derde leerjaar loop je stage bij een stagebedrijf waar je zelf naar op zoek gaat. Dit kan zowel in het binnen- als buitenland zijn. Voor je stage dien je goede leerdoelen te omschrijven die uitvoerbaar zijn binnen je stagebedrijf. Het doel van de stage is verdieping en verbreding van de kennis die je op school hebt gekregen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Kunst & Multimedia

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en computerkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau  Lesgeld 2018-2019 Lesgeld 2019-2020
BOL, alle niveaus € 1.155,- * nog niet bekend

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zul je die dus nog moeten kopen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €20). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 355,-
 • 2e jaar € 0,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo gemengde leerweg
 • vmbo theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • mbo vakopleiding (niveau 3)
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis, jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Podium- en evenemententechnicus licht
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,3
7,3

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
85%
64%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
17%
14%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Podium- en evenemententechnicus Licht
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging


Kans op stage


Podium- en evenemententechnicus Licht
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Podium- en evenemententechnicus Licht
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging

-
-
-

€ 10,07
-
-
Studie in Cijfers
Podium- en evenemententechnicus licht
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,3
Landelijk gemiddelde 7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 85%
Landelijk gemiddelde 64%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 17%
Landelijk gemiddelde 14%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Podium- en evenemententechnicus Licht
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Podium- en evenemententechnicus Licht
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Podium- en evenemententechnicus Licht
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,07
Podium- en evenemententechnicus Geluid
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Podium- en evenemententechnicus Podium & Rigging
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

13_Kunst___Multimedia__2014__Economie-3DTPVormgeving.jpg

Acteur Niveau 4

Groningen
BOL
dans_niv4_1_kunstencreatie_luciamarthas_1.jpg

Dans/Dansleider Niveau 4

Groningen
BOL
medwevenementenorg_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Medewerker evenementenorganisatie Niveau 4

Groningen
BOL
Hairspray the Musical.jpg

Musicalperformer Niveau 4

Groningen
BOL
KunstenMultimedia_Muzikant_KunstenCreatie_niv4_1.jpg

Muzikant Niveau 4

Groningen
BOL
Podiumenevenementtechnicus-geluid_KunstMultimedia_KunstenCreatie_niv4_1.jpg

Podium- en evenemententechnicus geluid Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven