< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Kunst en creatie Medewerker sign 25214
Signmaker_niv2_CampusWinschoten.jpg

Medewerker sign Niveau 2

Reclamebillboards, bewegwijzering, tekstborden, autoreclame. Overal om je heen kom je het tegen. Vind jij het leuk om met je handen te werken en deze signs te maken? Dan is de opleiding medewerker sign iets voor jou.

 • Je maakt onder andere reclameborden of belettering op auto’s
 • Je bereidt signproducten voor met grafische computerprogramma’s
 • Je monteert signproducten of brengt de belettering aan

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 32 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25214
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Winschoten

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Jeroen Rensema
j.rensema@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als medewerker sign is het belangrijk dat je praktisch en creatief bent. Je kunt netjes werken en hebt oog voor detail. Het werk dat je aflevert is altijd van hoge kwaliteit, ook als je het druk hebt. Verder kun je goed met mensen omgaan en samenwerken in een team. 

Wat doet een Medewerker sign?

Als medewerker sign maak je signproducten en belettering voor onder andere winkelgevels, auto's, reclameborden, bewegwijzering, vlaggen en spandoeken.

In dit vak doe je uitvoerende werkzaamheden. Je werkt ontwerpen uit op de computer. De letters en afbeeldingen ga je daarna printen en uitsnijden. En je monteer de teksten, foto's of illustraties op een ondergrond, zoals een winkelruit, billboard of auto. Je werkt met allerlei hightech apparatuur, zoals printers, plotters, hittepersen, graveer- en freesmachines.

Het is een praktisch beroep met creatieve kanten. Vaak werk je in loondienst bij een gespecialiseerd signbedrijf en soms in de standbouw of op de ontwerpafdeling van een groot bedrijf.

Je hebt zeker eer van je werk, want heel veel mensen zien jouw signs.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Signmaker

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je alles over het maken van verschillende soorten signproducten.

Je werkt met verschillende computertechnieken en ontwerpsoftware, en je krijgt les in typografie en kleurenleer. Maar ook productietechnieken als fullcolour-printen op folies, plotten, snijden, frezen en graveren komen aan bod. Verder leer je om belettering aan te brengen en freesletters of reclameborden te monteren.

Alles wat je tijdens de opleiding maakt, houd je bij in een portfolio. Dit is een overzicht van je werk. Het laat zien hoe jij je ontwikkelt. Daarnaast ga je stagelopen om praktijkervaring op te doen.

Beroepsgerichte vakken

 • DTP (desktop publishing)
 • Frees-, print- en snijtechnieken
 • Materiaalkennis
 • Softwaretraining

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het tweede leerjaar ga je stage lopen. Deze stageperiode duurt twintig weken. Je mag zelf een erkend stagebedrijf zoeken. De opleiding kan jou daarbij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Ondernemend gedrag niveau 1 en 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Laptop Processor: Intel Core i5 of i7 Geheugen: 6 of 8 GB RAM Capaciteit HDD: minimaal 256 GB, liefst 500 GB Toetsenbordindeling: QWERTY Aansluitingen: USB 2.0 of beter, Wireless LAN, webcam, microfoon. Eventueel: Bluetooth, Gigabit ethernet, Merk: kies een A-merk. Hiervan is de koeling beter. Bijv. HP, Asus, Acer, Lenovo, Sony  Software Windows 10 (64 bits) Garantie en service Minimaal 2 jaar garantie en de zekerheid dat je tijdelijk een vervangende laptop kan krijgen bij calamiteiten.

Houd rekening met een bedrag van € 600.00.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 90,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Medewerker sign
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
60%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
69%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Medewerker sign
-
78%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Medewerker sign

Kans op stage


Medewerker sign

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Medewerker sign
-
€ 6,49
Studie in Cijfers
Medewerker sign
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 60%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 69%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 78%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 6,49

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Signmaker_niv3_CampusWinschoten.jpg

Allround signmaker Niveau 3

Winschoten
BOL
Terug naar boven