< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Internationaal Tweetalige hotelschool 25184
NP-Euroborg-Hotelschool-0007.jpg
hotelschoolmanager_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg
Hotelschoolverkort_niv4_3_horecabakkerij_euroborg.jpg

Tweetalige Hotelschool Niveau 4

Met een diploma Tweetalige Hotelschool op zak, kun je aan de slag in een hotel, café of restaurant. Als horecaondernemer/manager geef je leiding aan het personeel en maak je het je gasten graag naar de zin. Door het internationale karakter van de opleiding, behoort een carrière in het buitenland tot de mogelijkheden.

 • Je geeft leiding aan medewerkers
 • Je onderneemt en organiseert
 • Je serveert, kookt en doet receptiewerkzaamheden

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25184
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Annette de Zeeuw
awm.dezeeuw@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met gasten, gevoel hebt voor dienstverlening en flexibel bent. Een deel van de lessen wordt verzorgd in het Engels, daarom is het noodzakelijk dat je het Engels goed beheerst.

Je hebt een ondernemende geest, neemt graag initiatief en denkt in kansen. De medewerkers in jouw team kun jij als geen ander motiveren, inspireren en aansturen. Realiseer je dat je vaak werkt op momenten dat anderen vrij zijn.

Wat doet een Manager/ondernemer (internationale) horeca?

Als (internationaal) horecaondernemer/-manager werk je in een hotel, restaurant of café. Je kunt ook in de internationale hotellerie werken. Je geeft leiding aan het personeel en zorgt dat het horecabedrijf efficiënt draait.

Naast jouw leidinggevende taken draai je ook mee op de werkvloer. Je hebt dus direct contact met de gasten. Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Jij bepaalt het beleid, zoals de uitstraling van het bedrijf, de menukaart, de openingstijden en de inkoop. Je houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving.

Je coördineert de dagelijkse werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en voor het aannemen van gekwalificeerde collega’s. Verder bewaak je de financiën en ben je eindverantwoordelijk voor de administratie van het bedrijf. Je zorgt dat je bedrijf voldoet aan overheidsvoorschriften en hygiënische eisen.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • werken in de internationale hotellerie
 • (Afdelings)manager van een restaurant of café
 • Eigen horecabedrijf starten
 • Medewerker bij een dienstverlenende organisatie zoals evenementenbureaus

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De Tweetalige Hotelschool is een brede internationale opleiding. Alle aspecten die je nodig hebt voor een carrière in de internationale hotellerie komen aan bod. De opleiding bestaat uit de volgende kerntaken:

 • Ondernemen
 • Leidinggeven en organiseren
 • Werken in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
 • Werken in logiesverstrekkende bedrijven

Een groot deel van de lessen wordt in het Engels gegeven. Voorbeelden van Engelstalige modules die je gaat volgen zijn:

 • The Hospitality Industry
 • Financial Control in Hospitality
 • Providing Customer service Performance in Hospitality, Leisure, Travel and Tourism
 • Food and Drinks services

Als je deze internationale opleiding succesvol hebt afgesloten, krijg je het diploma Manager/Ondernemer Horeca (Hotelschool).

Beroepsgerichte vakken

 • Koken
 • Serveren
 • Receptie
 • Gastheerschap
 • Drankenkennis
 • Economische vakken, zoals marketing, personeelsmanagement en ondernemingsplan schrijven
 • Taal in de beroepscontext (Duits en Engels)
 • Leiding en Organisatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Omdat we heel veel praktijkles hebben, ben je niet alleen klasgenoten van elkaar maar ook een soort collega's.

Lex Haagsma, student Hotelschool

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste deel van de opleiding loop je één dag stage per week. In het tweede deel van je opleiding worden langere stages in het buitenland aangeboden.

Tijdens je stage breng je de theorie en alles wat je daarvoor al geleerd hebt, in praktijk. Je draait meerdere periodes mee in een horecaonderneming en je krijgt te maken met alle facetten van je toekomstige beroep.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Internationaal I:overbruggen (interc.) div
 • Organisatie interne evenementen
 • Voorbereiding HBO
 • Wijnkennis 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 765,-
 • 2e jaar € 400,-
 • 3e jaar € 0,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo-gemengde leerweg/vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Tweetalige hotelschool is een tweetalige opleiding, je volgt straks lessen in het Engels. Daarom geldt als aanvullende eis dat je op je vooropleiding minimaal een 7 als eindcijfer voor Engels hebt, voor zowel het centraal examen als de schoolexamens.

Als je niet aan de toelatingseisen en aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Hotelschool (manager/ondernemer horeca). Daarvoor gelden deze eisen niet.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een maximum aantal opleidingsplaatsen. In het studiejaar 2021-2022 (september-instroom) konden we 30 studenten toelaten. Voor het studiejaar 2022-2023 is dit aantal nog niet bekend.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 april, om mee te doen in de loting.

2. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Als er meer aanmeldingen dan opleidingsplekken zijn, wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je uiterlijk 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt schriftelijk aan je bekendgemaakt.

Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je alleen nog kans op een opleidingsplaats als er nog een plek vrij is. 

3. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

4. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Tweetalige Hotelschool
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
71%
73%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
46%
40%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Manager/ondernemer horeca
Meewerkend horeca ondernemer

92%
-

88%
91%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Manager/ondernemer horeca
Meewerkend horeca ondernemer


Kans op stage


Manager/ondernemer horeca
Meewerkend horeca ondernemer


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Manager/ondernemer horeca
Meewerkend horeca ondernemer

-
-

€ 10,66
€ 10,04
Studie in Cijfers
Tweetalige Hotelschool
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 71%
Landelijk gemiddelde 73%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 46%
Landelijk gemiddelde 40%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Manager/ondernemer horeca
Deze opleiding 92%
Landelijk gemiddelde 88%
Meewerkend horeca ondernemer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 91%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Manager/ondernemer horeca
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Meewerkend horeca ondernemer
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Manager/ondernemer horeca
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Meewerkend horeca ondernemer
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Manager/ondernemer horeca
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,66
Meewerkend horeca ondernemer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,04

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Hotelschoolverkort_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool – verkort (manager/ondernemer horeca – verkort) Niveau 4

Groningen
BOL
hotelschoolmanager_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool (manager/ondernemer horeca) Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven