Ben je commercieel ingesteld en zie je een carrière in Duitsland of bij een Duits(talig) bedrijf wel zitten? Dan is Internationale Betriebswirtschaft de juiste opleiding voor jou. Met deze tweetalige opleiding krijg je het Nederlandse diploma Vestigingsmanager groothandel niveau 4 en een certificaat van het Goethe Institut.
Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt.
Lees meer over open dagen en meelopen
Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:
Groningen
Annet Bakker
at.bakker@noorderpoort.nl
088 - 230 88 54
Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.
We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 - 15.00 uur.
Je bent een echte duizendpoot met een internationale blik. Je neemt graag initiatief en je werkt doelgericht. Daarnaast kun je goed plannen en organiseren. Je bent sociaal vaardig en denkt altijd in (commerciële) kansen. Natuurlijk heb je ook affiniteit met de Duitse taal, want een groot deel van de lessen wordt in het Duits gegeven.
Als je je opleiding hebt afgerond, heb je binnen Duitsland een goede kans op de arbeidsmarkt. Uiteraard kun je ook doorstromen naar het HBO.
Daarna kun je werken bij een internationaal georiënteerde onderneming of in-/exportbedrijf. Ook kun je aan de slag bij een buitenlands bedrijf met vestigingen in Nederland of het buitenland. Je geeft dan leiding aan maximaal 25 medewerkers. Omdat je meerdere talen spreekt en andere culturen kent, lukt het jou om producten wereldwijd in de markt te zetten.
Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken: personeel, financiën, communicatie, logistiek en de juridische aspecten van het bedrijf. Ook stel je ondernemings- en beleidsplannen op en doe je marktonderzoek. Als manager geef je op een motiverende manier leiding aan je medewerkers en ondersteun je hen bij de werkzaamheden.
Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet je klanten aan je te binden. Je speelt in op ontwikkelingen in de markt en weet daardoor de positie van jouw vestiging te versterken en de concurrent op afstand te houden. Jij probeert de omzet te verhogen en de werksfeer leuk te houden.
Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:
Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.
Internationale Betriebswirtschaft is een brede, internationaal georiënteerde niveau 4-opleiding. Alle aspecten van het Nederlandse en Duitse zakenleven komen aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan Marketing, Management, Rechnungswesen (accounting) en Personalwesen (human resource management). Daarnaast leer je ook de (zakelijke) cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland kennen.
Internationale Betriebswirtschaft is een tweetalige opleiding. In het eerste leerjaar wordt ongeveer 50% van de beroepslessen in het Duits gegeven en 50% in het Nederlands. In het tweede en derde leerjaar wordt ca. 80% van de beroepslessen in het Duits gegeven. Naast je reguliere vakken volg je in het eerste leerjaar het keuzedeel ‘digitale vaardigheden voor gevorderden’. In het tweede leerjaar volg je het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ om inzicht te krijgen in de mogelijke vervolgopleidingen. Je volgt dan gedurende 20 weken lessen op de Hanzehogeschool Groningen. In het derde leerjaar kun je kiezen tussen de keuzedelen ‘E-Marketing’, waarbij je je eigen webshop leert maken, en ’duurzaamheid’, waar onze Oosterburen om bekend staan.
Als je je opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je het Nederlandse diploma ‘Vestigingsmanager Groothandel niveau 4’ en een internationaal erkend certificaat van het Goethe Institut op minimaal B2-niveau. Na deze opleiding ligt de internationale zakenwereld binnen handbereik, of (wat de meeste afgestudeerden doen) kun je verder studeren in het binnen- of buitenland.
* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.
Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV).
Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.
In het tweede leerjaar loop je tien weken stage bij een erkend leerbedrijf. In het derde leerjaar ga je twintig weken op stage. Deze stage mag je natuurlijk in het buitenland doen. Je gaat zelf op zoek naar een geschikt stagebedrijf. De school kan jou daarbij helpen.
Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.
We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.
Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLB’er terecht.
Wanneer je start met je opleiding maak je kennis met je SLB-er. Hij/zij zal je de gehele opleiding begeleiden.
De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en computerkosten.
Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.
Leerweg en niveau | Lesgeld 2018/2019 |
---|---|
BOL, alle niveaus | € 1.155,- * |
* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid
Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zul je die dus nog moeten kopen.
Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten. Deze moet je betalen, ongeacht je leeftijd. De schoolkosten zijn bedoeld voor bijvoorbeeld:
Ook kan er een bijdrage worden gevraagd voor activiteiten die niet verplicht zijn. Dit is de vrijwillige bijdrage.
IBW is een tweetalige opleiding, je volgt straks lessen in het Duits. Daarom geldt als aanvullende eis dat je op je vooropleiding minimaal een 7 als eindcijfer voor Duits hebt.
Als je niet aan bovenstaande aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel). Daarvoor gelden deze aanvullende eisen niet.
Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit.
Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis, jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.
Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.
Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.
Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.