Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Internationaal International business studies ibs 25137
IBSS_niv4_1_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
IBSS_niv4_2_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
IBSS_niv4_13HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg

International Business Studies (IBS) Niveau 4

Will you accept the challenge? Bij International Business Studies leiden we je op tot een commerciële duizendpoot. Je kunt je met deze tweetalige opleiding zowel in het Nederlands als in het Engels prima redden in het (internationale) bedrijfsleven.

 • Je onderhoudt contact met klanten en leveranciers
 • Je bent medeverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering
 • Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende positie binnen een bedrijf

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 30 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 20% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 7,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25137

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Open dagen

 • 24 januari 2020
 • 16:00 - 20:30
 • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen
 • 25 januari 2020
 • 10:00 - 14:00
 • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Pieter IJlst
pj.ijlst@noorderpoort.nl
088 - 230 81 27

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Jij houdt van een uitdaging en laat graag zien wie je bent. Ontstaat er een probleem, dan zie jij mogelijkheden. Je bent nieuwsgierig, leergierig en neemt van nature initiatief. Je bent stressbestendig en bezit de discipline om een planning te maken en te volgen. Contact leggen met anderen gaat jou in het Nederlands en het Engels gemakkelijk af.

Wat doet een werknemer International Business?

Na deze studie gaan de meeste studenten verder studeren of bijvoorbeeld een studie doen in Engelstalige landen. Daarna kun je werken bij een internationaal georiënteerde onderneming, zoals een buitenlands bedrijf met vestigingen in Nederland of het buitenland. Omdat je meerdere talen spreekt en andere culturen kent, word je betrokken bij het wereldwijd in de markt zetten van producten en bij het bevorderen van de verkoop ervan.

Je bent medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken: personeel, financiën, communicatie, logistiek en van het bedrijf. Ook stel je beleidsplannen op en doe je marktonderzoek. Als aankomend manager geef je op een motiverende manier leiding aan je medewerkers en ondersteun je hen bij de werkzaamheden.

Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet je klanten aan je te binden. Je speelt in op ontwikkelingen in de markt en weet daardoor de positie van jouw vestiging te versterken en de concurrent op afstand te houden.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Commercieel medewerker
 • (Assistent-)vestigingsmanager
 • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

International Business Studies is een theoretische opleiding. We leren je hoe een bedrijf in elkaar steekt en welke structuren en afdelingen een bedrijf kan hebben. Je leert over de verschillende aspecten van marketing, maakt kennis met personeelsbeleid en weet aan het einde van de opleiding hoe de financiële kant van een bedrijf in elkaar steekt.

Een bedrijf kan natuurlijk niet zonder klanten. Daarom leren we je tijdens de opleiding ook hoe je klanten binnenhaalt, ze kunt behouden en hoe je omgaat met eventuele klachten. Daarnaast besteden we aandacht aan de maatschappelijke verplichting die bedrijven hebben. Hierover leer je tijdens de lessen Burgerschap.

Bedrijven die zaken doen met andere bedrijven maken vaak gebruik van een ruimte om hun producten in op te slaan. Je komt tijdens de opleiding alles te weten over de verschillende logistieke mogelijkheden en de weg die producten afleggen richting de consument.  

Voor het internationale bedrijfsleven is een goede taalbasis heel belangrijk. We steken daarom veel tijd in vakken als Nederlands en Engels, zodat je taalvaardigheid op een professioneel niveau komt. Met daarnaast lessen in reken- en digitale vaardigheden bouwen we aan een stevige basis voor jouw toekomst.

Beroepsgerichte vakken

 • Marketing
 • Finance
 • Human resources
 • Sales
 • Logistiek
 • Relatiebeheer
 • Commerciële calculatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je gaat in totaal dertig weken op stage bij een erkend leerbedrijf. In het tweede jaar loop je tien weken lang stage. In het derde jaar loop je een stage van twintig weken.

Op school bereiden we je tijdens de BPV-lessen voor op je (internationale) stageperiode en ga je zelf op zoek naar een geschikte stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Business & Administratie

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 915,-
 • 2e jaar € 400,-
 • 3e jaar € 100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo-gemengde leerweg/vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4

Aanvullende eisen voor deze opleiding

IBS is een tweetalige opleiding, je volgt straks lessen in het Engels. Daarom geldt als aanvullende eis dat je op je vooropleiding minimaal een 7 als eindcijfer voor Engels hebt, voor zowel het centraal examen als de schoolexamens.

Als je niet aan bovenstaande aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel). Daarvoor gelden deze aanvullende eisen niet.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
International Business Studies (IBS)
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,3
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
56%
67%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
68%
61%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
54%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Commercieel medewerker
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel

-
-
-

71%
82%
74%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel
Commercieel medewerker


Kans op stage


(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel
Commercieel medewerker


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel
Commercieel medewerker

-
-
-

€ 10,03
€ 9,63
€ 8,44
Studie in Cijfers
International Business Studies (IBS)
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,3
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 56%
Landelijk gemiddelde 67%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 68%
Landelijk gemiddelde 61%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 54%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Commercieel medewerker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 71%
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 82%
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 74%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Commercieel medewerker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Commercieel medewerker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,03
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,63
Commercieel medewerker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,44

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Vestigingsmanagergroothandel_niv4_1_handelondernemerschap_businessadmi.jpg (1)

Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel) Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven