< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Ict Software developer bit academy 25604
media-enapplicatieontw_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
media-enapplicatieontw_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg
Gamedeveloper_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer Bit Academy Niveau 4

De wereld van de Tech is booming en groeit heel hard. Écht heel hard. Iedereen komt de hele dag door in aanraking met Tech, maar hoeveel mensen begrijpen nou écht hoe dit allemaal werkt? We hebben jonge mensen nodig met de drive om te ontdekken hoe alles precies in elkaar steekt en alles willen weten over hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Wil jij leren hoe je software en apps maakt? Kies dan voor de opleiding Software developer op de Bit Academy!

 • Je programmeert websites en zet deze technisch in elkaar
 • Je test en optimaliseert applicaties, zodat ze voldoen aan de wensen van de opdrachtgever
 • Je ontwikkelt functioneel en technisch ontwerpen

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 60% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25604
Startmoment Locatie
1 feb 2022 Groningen
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Bob Voorneveld
b.voorneveld@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Maaike van Kessel
mk.vankessel@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Om deze opleiding bij de Bit Academy te volgen ben je super gemotiveerd en wil je juist dat stapje extra zetten. Deze opleiding vraagt een serieuze inzet en veel zelfstandigheid. Daarnaast kun je goed samenwerken.

Je werkt nauwkeurig en kunt goed omgaan met tijdsdruk. Ook ben je creatief, probleemoplossend, klantgericht en flexibel.

Voor deze opleiding is affiniteit met ICT een must. Ook ben je geïnteresseerd in techniek, omdat softwareontwikkeling steeds vaker samengaat met robotica en internet of things. En natuurlijk heb je affiniteit met de vormgeving van websites, applicaties of mobiele apps.

Wat doet een Software developer?

Als software developer ontwikkel je (onderdelen van) programma's of websites. Daarbij gaat het niet alleen om het maken van nieuwe dingen, je zorgt er ook voor dat bestaande software blijft werken.

Je levert maatwerk. Door jouw specialistische kennis heb je een uitvoerende en adviserende rol. Je overlegt met de opdrachtgever om de opdracht en technische wensen helder te krijgen. Daarbij luister je goed naar de wensen en de ideeën van je klanten en collega's. Daarna ga je samen met je team aan de slag om de applicatie te ontwikkelen. Je houdt hierbij rekening met eisen rondom netwerken, privacy, ethiek en veiligheid. Is de applicatie klaar? Dan help je ook mee met de invoering ervan.

Een software developer kan bij uiteenlopende bedrijven en instellingen aan de slag. Denk aan ICT-bedrijven, maar ook de creatieve sector, logistieke bedrijven, overheid, en onderwijs- en zorginstellingen. Afhankelijk van de grootte van de werkgever maak je deel uit van een (multidisciplinair) ontwikkelteam.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Software developer
 • Web developer
 • App developer
 • Game developer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree, bijvoorbeeld:

 • Software engineering​
 • Creative media & game technologies​
 • ICT​
 • Informatica​
 • Technische informatica​
 • Communication & multimedia design​

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Deze opleiding tot software developer is onderdeel van de Bit Academy. We leiden je op tot IT’er van de toekomst. Na de opleiding kun je als professional gelijk doorstromen naar het bedrijfsleven of een hbo-vervolgstudie.

De opleiding duurt 3 jaar, maar je kunt er ook korter over doen. Dat hangt af van je vooropleiding en hoe jij je ontwikkelt. Binnen de Bit Academy werk je op je eigen tempo en kies je een eigen pad. Je krijgt geen klassikale lessen of lesroosters. Je kiest zelfstandig je route en bepaalt je eigen tempo, maar je doet ook veel dingen samen. Doordat je toffe tech-oplossingen gaat bouwen, leer je stapje voor stapje programmeren.

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Programmeren in verschillende talen, zoals PHP & JavaScript
 • Applicaties bouwen voor op het web of je mobiel
 • Hoe bouw ik precies wat de klant wil?
 • Hoe zet ik een applicatie live zodat anderen het ook kunnen gebruiken?
 • Hoe hack ik een applicatie en hoe beveilig ik mijn code ertegen?
 • Hoe bouw ik nou een echt product?
 • Hoe ontwerp en bouw ik een vette game?
 • Hoe werk ik samen in een team?

Het programma is te bekijken op de website van de Bit Academy.

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Noorderpoort Kunst & Multimedia. De meeste lessen vinden plaats bij Kasteel.gro in Groningen.

Beroepsgerichte vakken

 • HTML/CSS
 • PHP
 • JavaScript
 • Git
 • Scrum
 • Databases
 • Security en privacy

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Zowel in het tweede als derde jaar loop je ongeveer 20 weken fulltime stage bij een leerbedrijf. Je voert daar zelfstandig je stageopdrachten uit. De school heeft goed contact met stagebedrijven in de regio. Als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Zelfs in het buitenland stage lopen is mogelijk.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 100,-
 • 3e jaar € 50,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer games Niveau 4

Groningen
BOL
media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer web & apps Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven