< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Ict Medewerker ict support 25607
ICTbeheerder_niv4_1_techniek_technologieICT.jpg
ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_3_techniek_technologieict.jpg

Medewerker ICT support Niveau 2

Houd jij je graag bezig met het fixen van computers en het oplossen van ICT-issues? Na de opleiding Medewerker ICT-support los jij computerproblemen moeiteloos op. Ook het aanleggen van een computernetwerk doe jij als de beste. 

 • Je installeert en onderhoudt software en hardware 
 • Je monteert bekabeling en sluit bijbehorende apparatuur aan 
 • Je handelt ICT-meldingen af en lost storingen op 

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 65% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25607
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Winschoten

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Martijn Bockstael
m.bockstael@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als medewerker ICT-support heb je interesse in software en hardware. Je werkt netjes, kunt prioriteiten stellen en denkt in oplossingen. Ook kun je goed onder tijdsdruk werken, want storingen komen meestal onverwacht en moeten zo snel mogelijk worden verholpen. 

Doordat je veel contact met gebruikers hebt, ben je klantvriendelijk en kun je mondeling duidelijk communiceren. 

Wat doet een Medewerker ICT support?

Een medewerker ICT-support werkt met software en devices. Je installeert en update software op verschillende (gebruikers)devices. Daarnaast monteer je (onderdelen van) devices zoals laptops en mobiele telefoons. Ook zorg je ervoor dat de gebruiker zijn computer veilig kan gebruiken. Al deze werkzaamheden voer je uit volgens een vaste werkwijze. 

Je helpt ook mee met het aanleggen van computernetwerken. Aan de hand van een tekening monteer je bekabeling, en sluit je de bijbehorende apparatuur aan, zoals modems, routers, firewalls en storage devices. 

Wanneer er eenvoudige meldingen of storingen zijn, los je deze snel op volgens een standaard aanpak. Moeilijke problemen zet je door naar je leidinggevende. Alle meldingen houd je bij in een registratiesysteem.

Een medewerker ICT-support werkt alleen of samen met collega’s, en legt verantwoording af aan een leidinggevende. Je kunt aan de slag bij elk bedrijf waar gewerkt wordt met ICT. Dat is eigenlijk overal: van commerciële bedrijven tot overheidsinstellingen, en van non-profit organisaties tot elektronicawinkels.  

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker op een ICT-afdeling
 • Servicedeskmedewerker bij een bedrijf of instelling
 • Medewerker bij een ICT-winkel, elektronicabedrijf of installatiebedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht periodes. In het eerste jaar krijg je zowel theorie- als praktijklessen. Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van lessen en een stage. Eventueel kun je de opleiding ook sneller doorlopen, maar dat hangt af van je voorkennis en je resultaten. 

Je leert onder andere om kapotte (onderdelen van) devices te vervangen, software te installeren en bekabeling aan te leggen. Ook krijg je les in internetbeveiliging en privacy. Tijdens de opleiding werk je veel met projecten en ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van informatienetwerken. 

Beroepsgerichte vakken

 • Hardware
 • Software
 • Linux
 • Windows
 • Netwerken
 • Computerassemblage

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Bij deze opleiding loop je in het tweede jaar maximaal twintig weken stage. De school heeft goed contact met bedrijven in de regio waar je je stage kunt lopen. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Het is ook mogelijk om in het buitenland stage te lopen. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Ondernemend gedrag niveau 1 en 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Laptop Processor: Intel Core i5 / i7 Geheugen: 8GB RAM Capaciteit HDD: 500 GB Toetsenbordindeling: QWERTY/Numeriek toetsenbord Aansluitingen: Bluetooth, Gigabit ethernet, USB 2.0 , Wireless LAN, webcam, microfoon. Software Windows 10 (64 bits) Garantie en service Minimaal 2 jaar garantie en de zekerheid dat je tijdelijk een vervangende laptop kan krijgen bij calamiteiten. Wel graag INTEL processor, geen AMD. Intel is gewoon sterker bij het werken met virtualisatie software zoals vmware/virtualbox enz. Aanbevolen: Processor: Intel Core i7 Geheugen: 16GB RAM Capaciteit: SSD 500 GB + HDD

Houd rekening met een bedrag van € 700.00.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 290,-
 • 2e jaar € 80,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen

Deze opleiding heeft een maximum aantal opleidingsplaatsen. In het studiejaar 2021-2022 (september-instroom) konden we 18 studenten toelaten. Voor het studiejaar 2022-2023 is dit aantal nog niet bekend.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan uiterlijk 1 april, om mee te doen in de loting.

2. Loten

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Als er meer aanmeldingen dan opleidingsplekken zijn, wordt er geloot. Je doet aan de loting mee als je je uiterlijk 1 april hebt aangemeld. De uitslag van de loting wordt schriftelijk aan je bekendgemaakt.

Heb je je aangemeld na 1 april, dan maak je alleen nog kans op een opleidingsplaats als er nog een plek vrij is. 

3. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

4. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

5. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

6. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Medewerker ICT support
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
63%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
74%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Medewerker ICT support
-
61%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Medewerker ICT support

Kans op stage


Medewerker ICT support

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Medewerker ICT support
-
€ 8,39
Studie in Cijfers
Medewerker ICT support
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 63%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 74%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 61%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,39

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg

Allround medewerker IT systems and devices Niveau 3

Groningen, Winschoten
BOL
Terug naar boven