< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Ict Cloud infrastructure technician 26104
Cloud & Infrastructure Technician Gettyimages 929772310

Cloud & infrastructure technician Niveau 4

Als cloud & infrastructure technician ben je verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en beveiligen van ICT-netwerken. Je richt je specifiek op cloudomgevingen en de daarbij behorend infrastructuur. Dankzij jouw kennis en ervaring functioneert de cloudinfrastructuur optimaal.   

 • Je implementeert en beheert de (cloud)infrastructuur
 • Je automatiseert en optimaliseert processen voor clouddiensten en netwerken
 • Je bewaakt en verbetert de (cyber)security

Scroll naar beneden voor meer informatie. 

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 22 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
26104
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen, Winschoten

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Michèle van der Knaap
mgm.vdknaap@noorderpoort.nl

avatar

Winschoten
Annet Bouman
hac.bouman@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een cloud & infrastructure technician heeft een uitvoerende, controlerende en adviserende rol op het gebied van ICT en clouddiensten. Je hebt technisch en analytisch inzicht, en denkt in oplossingen. Je werkt gestructureerd, kunt prioriteiten stellen en bent proactief. Ook kun je goed onder tijdsdruk werken, want issues komen meestal onverwacht en moeten zo snel mogelijk worden verholpen. Werken in teamverband gaat je goed af. Jouw werk staat niet op zichzelf, want je bent een belangrijke schakel in een groter geheel. 

Wat doet een Cloud & infrastructure technician?

Als cloud & infrastructure technician zorg je ervoor dat clouddiensten altijd en optimaal beschikbaar zijn voor de gebruikers. Een gebruiker van clouddiensten is bijvoorbeeld een school, een ziekenhuis, of een grote zakelijke dienstverlener die clouddiensten beschikbaar stelt aan klanten.

Je installeert en configureert zowel hardware als software voor de cloudinfrastructuur. Hiervoor heb je specialistische kennis nodig van de ICT-componenten en het inrichten van de (virtuele) omgevingen. Je maakt een ontwerp op basis van de wensen en eisen van de opdrachtgever. Je richt de omgeving in en test de werking. Na oplevering ben je verantwoordelijk voor de monitoring. Ook automatiseer je processen – zoals een netwerk met routers, switches en servers – voor de netwerkconfiguratie.

Voor het leveren van clouddiensten selecteer je een cloudplatform (bijvoorbeeld Google, AWS, Microsoft Azure), automatiseer en optimaliseer je veel voorkomende taken tot een workflow, en regel je toegang, policies, security en compliance.

Je adviseert de opdrachtgever hoe de infrastructuur optimaal beveiligd kan worden. Hiervoor voer je tests uit om veiligheidslekken in het informatiesysteem op te sporen. Ook detecteer en bestrijd je cybersecurity-incidenten. Je onderzoekt kwetsbaarheden binnen een netwerk en voert de nodige system hardening uit binnen een testomgeving.

De cloud & infrastructure technician kan in een datacenter werken als bijvoorbeeld een datacenter IT technician, remote hands, of network deployment engineer. Dit datacenter kan een klein datacenter zijn in bijvoorbeeld een ziekenhuis, of een groot ‘eigen’ datacenter (zoals Google). Ook kun je aan de slag bij een hostingleverancier, cloudleverancier, of als ict-/netwerkbeheerder.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Cloud engineer
 • Systeembeheerder
 • Datacenter IT technician

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

In het eerste jaar krijg je theorie- en praktijklessen. In het tweede en derde jaar krijg je een combinatie van lessen en stages.  Op het programma staan actuele thema’s zoals internetbeveiliging en privacy. Tijdens de opleiding werk je veel met projecten en simulaties, daarbij leer je om projectmatig te werken. Om het allemaal nog echter te maken, ga je aan de slag met echte projecten uit het bedrijfsleven, zowel op school als in de digitale werkplaats van Noorderpoort. 

Gemeenschappelijk basisjaar
Je krijgt in het eerste leerjaar les samen met de studenten van de opleiding ‘Expert IT systems and devices’. Na dit jaar maak je een keuze voor de richting 'Cloud & infrastructure technician' of 'Expert IT systems and devices'. Als cloud & infrastucture technician houd je je vooral bezig met cloudnetwerken. De expert IT systems and devices zorgt voor een optimaal werkende IT-infrastructuur.

Beroepsgerichte vakken

 • Windows
 • Linux
 • Datacommunicatie
 • Security
 • Hardware
 • Software
 • Programmeren
 • Internet of Things (Arduino en Raspberry PI)
 • Cloud
 • DevOps
 • Servervirtualisatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je loopt tijdens de opleiding 40 weken stage, verdeeld over de hele opleiding. De school heeft goed contact met bedrijven in de regio waar je je stage kunt lopen. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Het is ook mogelijk om in het buitenland stage te lopen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. 
Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

Leslocatie(s)

muntinglaan_foto_2_1.jpg

Muntinglaan 3
9727 JT Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Laptop Processor: Intel Core i5 / i7 Geheugen: 16GB RAM Capaciteit HDD: 500 GB Toetsenbordindeling: QWERTY/Numeriek toetsenbord Aansluitingen: Bluetooth, Gigabit ethernet, USB 2.0 , Wireless LAN, webcam, microfoon. Software Windows 10 (64 bits) Garantie en service Minimaal 2 jaar garantie en de zekerheid dat je tijdelijk een vervangende laptop kan krijgen bij calamiteiten. Wel graag INTEL processor, geen AMD. Intel is gewoon sterker bij het werken met virtualisatie software zoals vmware/virtualbox enz. Aanbevolen: Processor: Intel Core i7 Geheugen: 16GB RAM uitbreidbaar naar 24GB Capaciteit: SSD 500 GB + HDD

Houd rekening met een bedrag van € 800.00.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

beheerICT_niv3_1_techniek_technologieict.jpg

Expert IT systems and devices Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL, BBL
media-enapplicatieontw_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer Bit Academy Niveau 4

Groningen
BOL
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer games Niveau 4

Groningen
BOL
media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer web & apps Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven