< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Horeca en bakkerij Zelfstandig werkend kok 25182
Kok_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Kok_niv2+3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Kok_niv2+3_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend kok Niveau 3

Als zelfstandig werkend kok beheers je alles wat bij dit vak komt kijken. Je bestelt goederen, doet voorbereidende werkzaamheden, bereidt gerechten en aan het einde van de dag ruim je op en sluit je af. Je runt de keuken zelfstandig of werkt in een team.

 • Je beheert keukenvoorraden
 • Je vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken
 • Je geeft leiding en voert gesprekken met medewerkers

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 25% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,3 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25182
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Chris Hoppentocht
ch.hoppentocht@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Heiko van der Lande
hj.vdlande@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als zelfstandig werkend kok kun je zowel zelfstandig als samenwerken. Je hebt natuurlijk overwicht en kunt mensen motiveren, instrueren en aansturen.

Je bent nauwkeurig en stressbestendig. Je hoofd zit vol ideeën voor aanpassing van de receptuur en het uitproberen van nieuwe smaakcombinaties. En natuurlijk heb je gevoel voor de verschillende kooktechnieken.

Wat doet een Zelfstandig werkend kok?

Als zelfstandig werkend kok kun je alle kooktechnieken uitvoeren in een professionele keuken. Je denkt mee bij het ontwikkelen van nieuwe gerechten en bij het samenstellen van de menukaart.

Als de chef-kok afwezig is, stuur jij het keukenpersoneel aan. Je hebt geen last van stress. Je houdt het hoofd altijd koel en weet wat je te doen staat.

Je ziet erop toe dat er veilig en kostenbewust gewerkt wordt. En aan het einde van dag laat je de keuken schoon achter voor de volgende dag. Een zelfstandig werkend kok maakt lange dagen en werkt vaak ‘s avonds en in het weekend.

Een goede conditie en lichaamshouding zijn belangrijk in dit vak, want je loopt en staat veel. In de horeca werk je veelal in de avonduren en weekenden. Houd hier rekening mee.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Zelfstandig werkend kok bij een horecabedrijf (hotel, restaurant, eetcafé), instelling, cateringbedrijf of vergader-/congrescentrum

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Je leert tijdens de opleiding alles over het bereiden van gerechten en het beheren van de keukenvoorraden. We dagen je uit om verrassende menu’s te bedenken en te bereiden, je leert winstmarges te berekenen en je ontwikkelt nieuwe recepten en garnituren.

Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen ook praktijklessen, zoals diners bereiden en trainingsblokken. Deze zijn belangrijk omdat je daarmee de praktijk kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan: koken voor gasten op school, deelnemen aan (landelijke) wedstrijden, proeverijen en demonstraties.

Daarnaast krijg je les in leidinggeven, personeelsmanagement, hoe je collega’s begeleidt en hoe je gesprekken voert met medewerkers.

Beroepsgerichte vakken

 • Bereiden van gerechten
 • Bestellen, controleren en opslaan van keukenvoorraden
 • Leidinggeven en gesprekken voeren met medewerkers
 • Vernieuwen en verbeteren van de dienstverlening in de keuken

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je van november t/m juni iedere dinsdag en woensdag stage. In het tweede en derde leerjaar loop je het hele jaar door stage op donderdag en vrijdag.

Je loopt in totaal dus bij drie verschillende leerbedrijven stage. Noorderpoort zorgt ervoor dat je bij een erkend leerbedrijf wordt geplaatst. Zelf een leerbedrijf zoeken is niet nodig, maar mag wel.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Bierkennis
 • Eetcultuur en -wensen
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Wijnkennis 1

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 350,-
 • 2e jaar € 200,-
 • 3e jaar € 140,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend kok
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,3
7,0

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
51%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
42%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Zelfstandig werkend kok
-
91%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Zelfstandig werkend kok

Kans op stage


Zelfstandig werkend kok

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Zelfstandig werkend kok
-
€ 8,28
Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend kok
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,3
Landelijk gemiddelde 7,0
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 51%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 42%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 91%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,28

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Noorderpoort Euroborg Allround Hospitality Medewerker

Allround hospitality medewerker Niveau 3

Groningen
BOL
Eerste Medewerker Fastservice Gettyimages 653821462

Eerste medewerker fastservice Niveau 3

Winschoten
BBL
Gastheer_Gastvrouw_niv2_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
NP-Euroborg-Hotelschool-0002-3DTPVormgeving.jpg

Leidinggevende bediening Niveau 4

Groningen
BBL
Kok_niv2+3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Leidinggevende keuken Niveau 4

Groningen
BBL
meewerkendhoreca_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Meewerkend horeca ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven