Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Horeca en bakkerij Zelfstandig werkend bakker 25174
Bakker_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Euroborg-Bakkersopleiding-0005-1Onlinemedia.jpg
Bakker_niv3_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend bakker Niveau 3

Als zelfstandig werkend bakker maak je de heerlijkste broden, taarten, koekjes en suikerwerk. Elke dag zorg jij voor een aantrekkelijk en volledig assortiment in de winkel. Hierbij bedenk en plan je zelf de werkzaamheden die je die dag moet uitvoeren.

  • Je maakt brood en banket en decoreert de bakkerijproducten
  • Je plant de werkzaamheden binnen de bakkerij
  • Je bestelt grondstoffen en beheert de voorraden

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

  • 20 Lesuren per week
    Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
  • 50% Praktijk
    Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
  • 7,2 Waardering studenten
    JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25174

Meeloopdagen

Voordat je begint met je nieuwe opleiding, wil je misschien alvast de sfeer proeven. Dat kan tijdens een meeloopdag.
Meld je aan over een meeloopdag

Open dagen

  • 24 januari 2020
  • 16:00 - 20:30
  • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen
  • 25 januari 2020
  • 10:00 - 14:00
  • Let op: de dagen en tijden kunnen per locatie/school verschillen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Karin Frankena
k.frankena@noorderpoort.nl
088 - 230 78 38

avatar

Groningen
Klaas Noordhof
k.noordhof@noorderpoort.nl
088 - 230 78 43

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als zelfstandig werkend bakker ben je creatief en vind je het leuk om bakkerijproducten te maken en te decoreren. Je bent sociaal vaardig, nauwkeurig en je kunt je werkzaamheden efficiënt plannen. Je weet medewerkers te motiveren en te stimuleren. Ook kan je goed omgaan met tijdsdruk en heb je een prima conditie. In dit beroep til je namelijk veel en werk je vooral staand. Bedenk dat je in dit vak meestal vroeg moet opstaan.

Wat doet een Zelfstandig werkend bakker?

De zelfstandig werkend bakker maakt allerlei soorten brood- en banketproducten volgens vaste werkwijzen en receptuur. Ook maak je decoraties van marsepein en chocola. Tijdens je werk houd je voortdurend rekening met afwijkende omstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid of grondstoffen. Je werkwijze pas je hier steeds op aan, zodat je producten een constante kwaliteit hebben.

Verder zorg je ervoor dat er altijd genoeg grondstoffen en (tussen)producten op voorraad zijn en bestel je zo nodig nieuwe ingrediënten. Ook plan je de werkzaamheden en stuur je collega-bakkers aan.

Je zorgt ervoor dat de machines en de werkruimtes schoon en hygiënisch blijven.

Werken in een bakkerij is een zwaar beroep, waarbij je veel staat, zwaar moet tillen en meestal ’s nachts aan het werk bent. Maar daar staat tegenover dat je de lekkerste dingen maakt.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

  • Brood-en/of banketbakker in een ambachtelijke bakkerij
  • Brood- en/of banketbakker in een patisserie of grootwinkelbedrijf met eigen bakkerij
  • Patissier bij een restaurant of hotel
  • Chocolatier

Doorleren na je studie

MBO

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

In deze opleiding ga je verschillende soorten brood- en banketproducten maken, variërend van een mueslibol tot luxe gebaksoorten.

In het begin van de opleiding leer je de basistechnieken en de verschillende productgroepen kennen, zoals zanddegen, beslagen, gistdegen en chocolade. Ook leer je patisserieproducten te decoreren en verschillende broodsoorten te bakken. Verder krijg je les in hygiëne en veiligheid.

Later in de opleiding richt je je meer op exclusieve producten en decoraties. Je gaat jouw ideeën over het assortiment en de receptuur verder ontwikkelen en uitwerken.

Tijdens je opleiding volg je de praktijklessen in onze moderne bakkerij. Daarnaast word je gestimuleerd om mee te doen aan activiteiten buiten de school, zodat je extra praktijkervaring opdoet tijdens je opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het deelnemen aan (landelijke) wedstrijden, proeverijen en demonstraties.

In het eerste jaar van je opleiding werk je zowel met brood als met banket. In het tweede jaar kies je op basis van je interesse en ervaring in welke richting je je verder wil specialiseren: brood, banket of een combinatie van beide.

Beroepsgerichte vakken

  • Bereiden en verwerken van degen en beslagen
  • Decoreren en modelleren van brood en banket
  • Hygiëne en veiligheid
  • Grondstoffenkennis
  • Machines en apparatuur
  • Werkplanning
  • Kwaliteitscontrole

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

De stage in het eerste leerjaar begint rond de herfstvakantie. Je gaat dan dertig weken lang twee dagen per week aan de slag bij een bakker. In het tweede en derde leerjaar begint je stage direct na de zomervakantie. Je loopt dan 36 weken lang twee dagen per week stage. De school helpt jou bij het zoeken van een erkend leerbedrijf.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2020-2021*:
BOL, alle niveaus € 1.202,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

  • 1e jaar € 460,-
  • 2e jaar € 180,-
  • 3e jaar € 180,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend bakker
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,2
7,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
77%
75%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
90%
65%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Uitvoerend bakker
Zelfstandig werkend bakker

-
-

78%
88%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Uitvoerend bakker
Zelfstandig werkend bakker


Kans op stage



Uitvoerend bakker
Zelfstandig werkend bakker


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon

Uitvoerend bakker
Zelfstandig werkend bakker

-
-
-

€ 9,89
€ 8,04
€ 9,44
Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend bakker
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,2
Landelijk gemiddelde 7,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 77%
Landelijk gemiddelde 75%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 90%
Landelijk gemiddelde 65%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Uitvoerend bakker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 78%
Zelfstandig werkend bakker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 88%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Uitvoerend bakker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Zelfstandig werkend bakker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Uitvoerend bakker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Zelfstandig werkend bakker
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,89
Uitvoerend bakker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,04
Zelfstandig werkend bakker
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,44

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Euroborg-Bakkersopleiding-0026-3DTPVormgeving.jpg

Leidinggevende bakkerij Niveau 4

Groningen
BBL
Terug naar boven