Skip to ContentSkip to Navigation
Kok_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Kok_niv2+3_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Kok_niv2+3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Kok Niveau 2

Als professionele kok zorg je er samen met je team voor dat gerechten op de juiste manier worden bereid, er prachtig uitzien, op tijd op tafel komen en goed smaken. Je werkt in de keuken van een horecabedrijf, instelling, cateringbedrijf of vergader-/congrescentrum.

 • Je maakt mise en place
 • Je bereidt gerechten
 • Je bestelt en controleert keukenvoorraden

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 25 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,9 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen, Winschoten
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25180

Open dagen

 • 24 januari 2020
 • 16:00 - 20:30
 • 25 januari 2020
 • 10:00 - 14:00

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Chris Hoppentocht
ch.hoppentocht@noorderpoort.nl
088 - 230 72 41

avatar

Groningen
Heiko van der Lande
hj.vdlande@noorderpoort.nl
088 - 230 75 90

avatar

Winschoten
Jos Bijl
s.bijl@noorderpoort.nl
088 - 230 82 26

Kunnen we je helpen?

Heb jij nog vragen over je studie of advies nodig over een opleiding? Ook in de zomervakantie helpen wij je graag verder.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 en 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Om gerechten goed en op tijd te bereiden helpt het als je nauwkeurig en stressbestendig bent en goed kunt plannen. Je kunt goed communiceren met je collega’s, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Uiteraard kun jij netjes, hygiënisch en veilig werken.

Je hebt geen bezwaar tegen lange dagen maken en ’s avonds en in het weekend werken.

Wat doet een Kok?

Als kok voer je de dagelijkse werkzaamheden in de keuken uit. Je inventariseert de voorraden, bestelt goederen, controleert deze bij ontvangst en bewaart ze op de juiste manier.

Samen met de chef-kok ontwikkel je recepten en pas je recepten aan. Ook stel je samen met de chef-kok de menukaart samen en bespreek je menu's voor partijen.

Voordat de eerste gasten komen, ben jij al begonnen met de mise en place (voorbereidende werkzaamheden), zoals het wassen van groenten, het snijden van vlees en het koken van soepen.

Na de mise en place bereid je de maaltijden voor de gasten en presenteert deze op een mooi opgemaakt bord. Na het koken maak je de keuken en de gebruikte keukenapparatuur schoon en ruim je het afval op.

Een goede conditie en lichaamshouding zijn belangrijk in dit vak, want je loopt en staat veel. In de horeca werk je veelal in de avonduren en weekenden. Houd hier rekening mee.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Kok bij een horecabedrijf (hotel, restaurant, eetcafé), instelling, cateringbedrijf of vergader-/congrescentrum

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je verschillende snij- en kooktechnieken en bereid je uiteenlopende gerechten. Je leert hoe je de mise en place maakt en hoe je maaltijden kunt presenteren.

We vertellen je uitgebreid over hygiëne en veiligheid in de keuken en hoe je de werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoonmaakt. Als kok moet je ook weten hoe je producten bestelt, controleert en bewaart.

Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen verschillende workshops en trainingen, zoals vlees uitbenen, schoonmaaktechnieken en koude voorbewerking.

Ook krijg je verschillende praktijkopdrachten. Deze zijn belangrijk binnen de opleiding, omdat je daarmee de praktijk kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan: koken voor gasten op school, deelnemen aan (landelijke) wedstrijden en proeverijen. 

Als je je opleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding, zoals Zelfstandig werkend kok.

Beroepsgerichte vakken

 • Theorie koken
 • Praktijk koken
 • Bestellen, ontvangen en opslaan van keukenvoorraden

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste en tweede leerjaar loop je twee dagen in de week stage. Je loopt in totaal dus bij twee verschillende leerbedrijven stage. Noorderpoort zorgt ervoor dat je bij een erkend leerbedrijf wordt geplaatst. Zelf een leerbedrijf zoeken is niet nodig, maar mag wel.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Eetcultuur en -wensen
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Wijnkennis 1

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

Campus Winschoten

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2019-2020:
BOL, alle niveaus € 1.168,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 is er een nieuwe regeling voor de schoolkosten. Deze houdt in dat vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen) door je school beschikbaar worden gesteld. Deze materialen blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2019-2020. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 492.5,-
 • 2e jaar € 60,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Kok
Niveau 2
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
7,1

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
62%
70%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 6,48
Studie in Cijfers
Kok
Niveau 2 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 7,1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 62%
Landelijk gemiddelde 70%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 6,48

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Gastheer_Gastvrouw_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Gastheer/Gastvrouw Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
AssistentLogistiek_Entree_3_niv1.jpg

Servicemedewerker Breed Niveau 2

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Veendam, Winschoten
BOL, BBL
Gastheer_Gastvrouw_niv2_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Kok_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend kok Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven