Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Horeca en bakkerij Hotelschool managerondernemer horeca 25184
hotelschoolmanager_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg
Hotelschoolverkort_niv4_2_horecabakkerij_euroborg.jpg
Hotelschoolverkort_niv4_3_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool (manager/ondernemer horeca) Niveau 4

Als horecaondernemer/-manager maak je het je gasten naar de zin. Je werkt in een hotel, café of restaurant, waar je leiding geeft aan het personeel. Een eigen onderneming opzetten of internationaal werken, behoort tot de mogelijkheden.

  • Je serveert, kookt en doet receptiewerkzaamheden
  • Je geeft leiding aan medewerkers
  • Je onderneemt en organiseert

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

  • 24 Lesuren per week
    Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
  • 40% Praktijk
    Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
  • 7,1 Waardering studenten
    JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Groningen
Startdata
Start schooljaar
Crebo nr.
25184

Meeloopdag

Op een open dag krijg je vooral informatie over een opleiding. Maar hoe is de praktijk? Daar kom je achter als je als een ochtend meeloopt. 
Lees meer over open dagen en meelopen

Zomerbereikbaarheid 2018

  • 23 juli 2018
  • 09:00 - 15:00
  • Verzetsstrijderslaan 4, Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Annette de Zeeuw
awm.dezeeuw@noorderpoort.nl
088 - 230 71 68

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 10.00 - 15.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Het is belangrijk dat je representatief bent en goed kunt omgaan met gasten.

Je hebt gevoel voor dienstverlening en bent flexibel. Je hebt een ondernemende geest, neemt graag initiatief en denkt in kansen. De medewerkers in jouw team kun jij als geen ander motiveren, inspireren en aansturen.

Realiseer je dat je vaak werkt op momenten dat anderen vrij zijn.

Wat doet een Manager/ondernemer horeca?

Als horecaondernemer/-manager werk je in een hotel , restaurant of café. Je geeft leiding aan het personeel en zorgt dat het horecabedrijf efficiënt draait.

Naast jouw leidinggevende taken draai je ook mee op de werkvloer. Je hebt dus direct contact met de gasten.

Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Jij bepaalt het beleid, zoals de uitstraling van het bedrijf, de menukaart, de openingstijden en de inkoop. Je houdt daarbij rekening met wet- en regelgeving.

Je coördineert de dagelijkse werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en voor het aannemen van gekwalificeerde collega’s. Verder bewaak je de financiën en ben je eindverantwoordelijk voor de administratie van het bedrijf. Je zorgt dat je bedrijf voldoet aan overheidsvoorschriften en hygiënische eisen.

Je kunt ook in de internationale hotellerie werken.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

  • (Afdelings)manager van een hotel, restaurant of café
  • Eigen horecabedrijf starten
  • Werken in een internationale hotellerie
  • Medewerker bij een dienstverlenende organisatie zoals evenementenbureaus

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

In deze opleiding leer je hoe je leiding geeft aan het personeel van een horecabedrijf en hoe je de bedrijfsvoering zo organiseert dat alles soepel loopt (van voedingsmiddelen en dranken inkopen tot reclame maken voor de zaak). Ook kom je te weten hoe je de financiële situatie van het bedrijf bewaakt. De opleiding bestaat uit vier kerntaken:

  • Ondernemen
  • Leidinggeven en organiseren
  • Werken in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
  • Werken in logiesverstrekkende bedrijven 

We werken met verschillende leervormen: praktijk op school, (groeps)opdrachten, gewone lessen en stage. Je bent een deel van de week praktisch bezig in de horecagelegenheden binnen en buiten onze school. Je krijgt les in onder andere koken en serveren, gastheerschap, Engels, Duits, economie en personeelsmanagement. Ook loop je stages in binnen- en buitenland.

Beroepsgerichte vakken

  • Koken
  • Serveren
  • Receptie
  • Gastheerschap
  • Drankenkennis
  • Marketing
  • Recht
  • Personeelsmanagement
  • Bedrijfsadministratie
  • Bedrijfseconomie
  • Duits
  • Nederlands en Engels in de beroepscontext

Algemene vakken

    • Nederlands *
    • Rekenen *
    • Loopbaanoriëntatie
    • Burgerschap 
    • Sport en bewegen
    • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je draait meerdere periodes mee in een horecaonderneming en je krijgt te maken met alle facetten van je toekomstige beroep. In het eerste en tweede jaar loop je één dag per week stage. In het derde jaar heb je een stage van 18 weken in de receptie van een hotel. Dat kan zowel in binnen- of buitenland zijn.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

  • Duits in de beroepscontext B1
  • Internationaal I:overbruggen (interc.) div
  • Organisatie interne evenementen
  • Voorbereiding HBO
  • Wijnkennis 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Gastvrijheid & Toerisme

Boumaboulevard 113 , (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en computerkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau  Lesgeld 2018/2019
BOL, alle niveaus € 1.155,- *

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Als je deze nog niet hebt, zul je die dus nog moeten kopen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 -  €250) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €20). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software, werkkleding en vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen, kappersscharen). Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten voor het studiejaar 2018-2019. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

  • 1e jaar € 865,-
  • 2e jaar € 475,-
  • 3e jaar € 475,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo gemengde leerweg
  • vmbo theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo vakopleiding (niveau 3)
  • wanneer er in deze branche geen opleiding op niveau 3 bestaat, ben je ook toelaatbaar met een mbo basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Versneld traject

Voor studenten die in het bezit zijn van een havo/vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4 (sector economie) bestaat een versneld traject. Zij stromen in het tweede leerjaar in.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

1. Aanmelden voor 1 april

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis, jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Hotelschool (manager/ondernemer horeca)
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,1
7,2

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
75%
69%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
52%
40%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 8,99
Studie in Cijfers
Hotelschool (manager/ondernemer horeca)
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,1
Landelijk gemiddelde 7,2
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 75%
Landelijk gemiddelde 69%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 52%
Landelijk gemiddelde 40%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,99

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Hotelschoolverkort_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Hotelschool – verkort (manager/ondernemer horeca – verkort) Niveau 4

Groningen
BOL
meewerkendhoreca_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Meewerkend horeca ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
NP-Euroborg-Hotelschool-0007.jpg

Tweetalige Hotelschool Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven