< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Handel en ondernemerschap International business studies ibs 25137
IBSS_niv4_1_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
IBSS_niv4_2_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
IBSS_niv4_13HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg

International Business Studies (IBS) Niveau 4

Verleg je grenzen, Go Europe! Als enige in Noord-Nederland biedt Noorderpoort de tweetalige EBBD-opleiding (European Business Baccalaureate Diploma - EN/NL) aan, die je voorbereidt op een (assistent) managementfunctie binnen Europa.

  • Je bent medeverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering
  • Je onderhoudt contact met klanten en leveranciers
  • Je voert beleidsplannen uit en doet marktonderzoek

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

  • 25 Lesuren per week
    Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
  • 35% Praktijk
    Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
  • 6,9 Waardering studenten
    JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25137
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Pieter IJlst
pj.ijlst@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Jij houdt van een Europese uitdaging en bent nieuwsgierig naar zaken doen en kennis maken met andere culturen, gewoontes en gebruiken. Je bent zelfstandig en open-minded, en contact leggen met anderen gaat je makkelijk af. Je vindt het vanzelfsprekend dat werken, leven en studeren in Europa onderdeel uitmaakt van de opleiding.

Wat doet een werknemer European Business?

Je bent een Europese commerciële duizendpoot. Je werkt bij een internationaal georiënteerde onderneming zoals een buitenlands bedrijf met vestigingen in Nederland of Europa. Omdat je meerdere talen spreekt en andere culturen kent, ben jij in staat om binnen Europa producten in de markt te zetten en de verkoop te bevorderen.

Je bent medeverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf: personeel, financiën, communicatie, logistiek. Je voert beleidsplannen uit en doet marktonderzoek. Door goede service te combineren met het juiste assortiment, weet je klanten aan je te binden. Je speelt in op ontwikkelingen in de markt en weet daardoor de positie van jouw vestiging te versterken en de concurrent op afstand te houden.

De ervaring leert dat veel afgestudeerde IBS-studenten nog niet klaar zijn met studeren en doorgaan naar het HBO. Binnen het economische domein liggen veel mogelijkheden die aansluiten op deze opleiding. Dat kan zowel in Nederland als in een buitenland.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

  • Commercieel medewerker
  • Assistent manager
  • Zelfstandig ondernemer

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

We nemen je mee op een Europese reis, want voor deze opleiding is Studying, Working en Living in Europe een vast onderdeel. Je volgt minimaal 40 uur lesuren in Europa, je loopt in je derde jaar 20 weken stage in Europa, en je neemt deel aan excursie(s) om de Europese culturen, gebruiken en gewoontes te proeven.

De lesstof wordt voor 75% aangeboden in het Engels (B2 CEFr-niveau). Als tweede moderne vreemde taal kun je kiezen tussen Spaans of Duits. Door een intensief driejarig programma rond je deze taal af op B1-niveau (CEFr).

De opleiding valt in het economische domein en bereid je voor op een functie binnen het bedrijfsleven in Europa. Naast de reguliere vakken, besteden we veel aandacht aan de zogenoemde 'soft-skills' zoals die binnen Europa belangrijk worden gevonden vanuit de beroepspraktijk.

Alle bovengenoemde onderdelen zijn minimale eisen voor het European Business Baccalaurete Diploma (EBBD) die je samen met een mbo niveau 4-diploma, na het succesvol afronden van de opleiding, behaalt.

Beroepsgerichte vakken

  • Marketing
  • Finance
  • Human resources
  • Sales
  • Logistiek
  • Relatiebeheer
  • Commerciële calculatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je gaat in totaal dertig weken op stage bij een erkend leerbedrijf. In het tweede jaar loop je tien weken lang stage. In het derde jaar loop je een stage van twintig weken in het buitenland (Europa).

Op school bereiden we je tijdens de BPV-lessen voor op je (internationale) stageperiode en ga je zelf op zoek naar een geschikte stage.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

  • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
  • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
  • Ondernemend gedrag (niv.3&4) Tienpuntsschaal
  • Online marketing en toepassen van e-commerce
  • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs
  • Voorbereiding HBO

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

  • 1e jaar € 915,-
  • 2e jaar € 400,-
  • 3e jaar € 100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo-gemengde leerweg/vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4

Aanvullende eisen voor deze opleiding

IBS is een tweetalige opleiding, je volgt straks lessen in het Engels. Daarom geldt als aanvullende eis dat je op je vooropleiding minimaal een 7 als eindcijfer voor Engels hebt, voor zowel het centraal examen als de schoolexamens.

Als je niet aan de toelatingseisen en aanvullende eisen kunt voldoen, dan kun je deze opleiding in de gewone variant volgen: Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel). Daarvoor gelden deze eisen niet.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
International Business Studies (IBS)
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,9
6,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
62%
66%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
55%
58%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel

-
-

90%
80%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel


Kans op stage


(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
(Junior) accountmanager
Vestigingsmanager groothandel

-
-

€ 10,03
€ 9,63
Studie in Cijfers
International Business Studies (IBS)
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,9
Landelijk gemiddelde 6,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 62%
Landelijk gemiddelde 66%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 55%
Landelijk gemiddelde 58%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 90%
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 80%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
(Junior) accountmanager
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
(Junior) accountmanager
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 10,03
Vestigingsmanager groothandel
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,63

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Vestigingsmanagergroothandel_niv4_1_handelondernemerschap_businessadmi.jpg (1)

Bedrijfsmanagement (vestigingsmanager groothandel) Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven