< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Entree nt2 Verkoopspecialist 25155
OndernemerRetail_niv4_2_kunstencreatie_Busadmi.jpg
IBSS_niv4_2_HandelOnder_BusinessAdministratie.jpg
Mediavormgever_niv4_3_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Verkoopspecialist Niveau 3

Eén van de taken van jou als verkoopspecialist is om klanten te ondersteunen bij hun aankoop. Of het nu gaat om een nieuw paar schoenen, een flesje parfum of een smartphone; op basis van jouw kundig advies kan de klant een goede keuze maken.

 • Je adviseert klanten bij hun aankoop
 • Je doet op basis van verkoopgegevens voorstellen ter verbetering van het verkoopassortiment
 • Je houdt de winkel en het magazijn netjes

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 40% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,2 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25155
Startmoment Locatie
31 aug 2021 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Ida Huizenga
ij.huizenga@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

We zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

In dit beroep is het belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet, jij bent het visitekaartje van de winkel. Als verkoopspecialist ben je servicegericht en moet je goed met klanten kunnen omgaan. Ook kun je vlot communiceren en goed rekenen. Je bent leergierig, ambitieus en volgt de ontwikkelingen en trends in jouw branche. Je kunt goed zelfstandig werken en ook prima samenwerken met collega’s.

Wat doet een Verkoopspecialist?

Als verkoopspecialist kun je aan de slag in een winkel binnen het MKB, binnen de food- en/of non foodsector, zoals een elektronicawinkel, sportwinkel, juwelier, bouwmarkt, of een kledingwinkel.

Je adviseert klanten op een prettige manier bij hun aankoop. Je kunt over elk product in het winkelassortiment een deskundig advies geven. Je ontvangt en controleert binnenkomende goederen, controleert de voorraad en plaatst nieuwe bestellingen. De producten presenteer je op een aantrekkelijk manier en je zorgt voor een goede sfeer in de winkel. Hospitality is hierin belangrijk. Jij bent als verkoopspecialist het visitekaartje van de winkel. De winkel moet uitstraling hebben, zichtbaar zijn in de straat en vooral een beleving bieden aan de klanten.

Je werkt in een team van verkoopmedewerkers. Met jouw commercieel inzicht en vakkennis, kun jij verbetervoorstellen doen ten aanzien van de winkelpresentatie, promotie en het assortiment.

Een verkoopspecialist kan goed met mensen omgaan en zich inleven in de klant. Je houdt voortdurend de winkelvloer in de gaten: wat doet de klant, wat doet de collega en hoe ziet de winkel eruit.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Verkoopspecialist in een winkel

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Op school volg je algemene en beroepsgerichte vakken of je werkt in een groepje aan een project.

Op school volg je algemene en beroepsgerichte vakken. We besteden aandacht aan verkoop en adviestrajecten, goederenstroom en winkelpresentatie. Je leert hoe je op basis van verkoopgegevens voorstellen doet ter verbetering van het verkoopassortiment. Je krijgt daarnaast inzicht in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van retail, multichannel en online winkelconcepten.

Beroepsgerichte vakken

 • Goederen en voorraadbeheer
 • Marketing
 • Verkoopcijfers
 • Project op thema
 • ARBO en veiligheid
 • Branchekennis
 • Verkoop en communicatie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Ieder schooljaar loop je stage bij een zelfstandig ondernemer/winkel. Je mag zelf een geschikt stagebedrijf zoeken. De school kan jou daarbij helpen.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Duurzaamheid in het beroep C (niveau 3)
 • Engels A2/B1
 • Mode, geschikt voor niveau 3 en 4
 • Ondernemend gedrag (niv.3&4) Tienpuntsschaal
 • Online marketing en toepassen van e-commerce
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Het lesgeld betaal je om lessen te mogen volgen en examens te doen. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 1.216,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten* voor het studiejaar 2020-2021. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 500,-
 • 2e jaar € 250,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus kan de toelatingsprocedure een andere invulling hebben dan hieronder omschreven. De opleiding van jouw keuze zal je hierover verder informeren.

1. Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Doe dat dan voor 1 april. Uiterlijk vijf werkdagen na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Verkoopspecialist
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,2
6,5

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
75%
61%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
46%
56%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Eerste verkoper
Verkoopspecialist

-
73%

77%
69%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Eerste verkoper
Verkoopspecialist


Kans op stage


Eerste verkoper
Verkoopspecialist


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Eerste verkoper
Verkoopspecialist

-
-

€ 9,82
€ 7,84
Studie in Cijfers
Verkoopspecialist
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,2
Landelijk gemiddelde 6,5
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 75%
Landelijk gemiddelde 61%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 46%
Landelijk gemiddelde 56%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Eerste verkoper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 77%
Verkoopspecialist
Deze opleiding 73%
Landelijk gemiddelde 69%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Eerste verkoper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Verkoopspecialist
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Eerste verkoper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Verkoopspecialist
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Eerste verkoper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,82
Verkoopspecialist
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 7,84

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

EersteVerkoper_niv2_1_Handelenondernemerschap_Veendam.jpg

Eerste verkoper Niveau 3

Stadskanaal, Veendam
BOL, BBL
21_Business___Administratie__2014__Economie-3DTPVormgeving.jpg

Manager retail Niveau 4

Groningen, Stadskanaal, Veendam
BOL, BBL
OndernemerRetail_niv4_1_handelondernemerschap_BusAdmi.jpg

Ondernemer retail Niveau 4

Groningen, Stadskanaal
BOL, BBL
Terug naar boven