< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Bouwen en wonen Interieuradviseur 25158
Interieuradviseur_niv4_1_handelondernemen_businessadmi.jpg
Interieuradviseur_niv4_2_handelondernemen_businessadmi.jpg
Interieuradviseur_niv4_3_handelondernemen_businessadmi.jpg

Interieuradviseur Niveau 4

Als Interieuradviseur adviseer je klanten over de inrichting van woningen en/of bedrijfspanden. Je toont durf en creativiteit om de klant nieuwe inzichten te geven over het inrichten van de ruimte. Je bent trend- en kwaliteitsbewust en actief bezig met de ontwikkelingen in de woon- en interieurbranche.

 • Je ontwerpt een inrichting op basis van wensen van de klant
 • Je coördineert en bewaakt de uitvoering van het ontwerp
 • Je houdt de trends en ontwikkelingen bij

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

 • 26 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 50% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
 • 6,5 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25158
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Berry van Beek
b.vanbeek@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Om succesvol te zijn in je beroep heb je inlevingsvermogen nodig en een flinke dosis creativiteit. Je bent klantgericht, toont durf door de klant nieuwe inzichten te geven over de ruimte. Jij kunt een planning bewaken en hebt oog voor kwaliteit. Daarnaast heb je een commerciële instelling en ben je altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de woon- en interieurbranche.

Wat doet een Interieuradviseur?

Als interieuradviseur heb je vaak te maken met grote, langlopende projecten. Vanaf het eerste contact met de klant tot de oplevering van de opdracht speel je een centrale rol. Als expert op het gebied van inrichting, gebruik je jouw creativiteit om de wensen van de klant of het bedrijf te vertalen naar een inrichtingsplan. Je houdt daarbij ook rekening met de architectuur van de ruimte, de lichtinval en de bouwkundige situatie. Je ontwerpdoel en vormgegeven inrichtingsplan bespreek je uitvoerig met de klant. Wanneer de klant akkoord is, kun je starten met de uitvoering. Hierin heb je een coördinerende rol.

Je vindt interieuradviseurs onder meer in de sector detailhandel binnen de woon- en interieurbranche. Ook kun je aan de slag bij een binnenhuisarchitect, makelaar of projectinrichter.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Interieuradviseur bij een woonwinkel
 • Interieuradviseur bij een projectinrichter
 • Zelfstandig interieuradviseur
 • Interieuradviseur bij een interieurbouwbedrijf

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Een leerjaar is verdeeld in 4 periodes van 10 weken. In een periode op school volg je algemene en beroepsgerichte vakken of je werkt in een groepje aan een project. Je leert ruimtes onderzoeken, een programma van eisen opstellen en vervolgens een nieuwe inrichting bedenken wat betreft indeling, materiaal- en kleurgebruik en een verlichtingsplan. Hiervan maak je professionele presentaties, zowel handmatig of digitaal.

Alle vakken worden tijdens een periode of in de bufferweek afgesloten met een toets, een werkstuk of een presentatie.

Beroepsgerichte vakken

 • Interieurvormgeving
 • Creatieve vorming
 • Technisch tekenen/computertekenen
 • Commerciële vorming
 • Artikel- en assortimentskennis
 • Stijlen en trends
 • Visual merchandising (2D en 3D)
 • Productie

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats bij een erkend leerbedrijf. De school kan je daarbij ondersteunen. De gehele BPV-beoordeling moet voldoende zijn om naar het volgende leerjaar te gaan.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Duurzaamheid in het beroep D (niveau 4)
 • Ondernemend gedrag (niv.3&4) Tienpuntsschaal
 • Ondernemend gedrag Consortiumbo(niv 3 en 4)
 • Voorbereiding hbo kunstonderwijs

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 340,-
 • 2e jaar € 30,-
 • 3e jaar € 100,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding
Studie in Cijfers
Interieuradviseur
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,5
6,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
81%
65%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
33%
30%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


-
81%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding

Kans op stage


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
-
€ 9,56
Studie in Cijfers
Interieuradviseur
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,5
Landelijk gemiddelde 6,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 81%
Landelijk gemiddelde 65%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 33%
Landelijk gemiddelde 30%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 81%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,56

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Terug naar boven