< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Mbo opleidingen Bouwen en wonen Allround timmerman 25118
AllTimmerman_niv3_1_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg
Timmerman_niv2+3_2_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg
Timmerman_niv2+3+3_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg

Allround timmerman Niveau 3

Als allround timmerman doe je uitvoerend timmerwerk, maar geef je ook leiding aan collega’s. Je maakt planningen, zorgt ervoor dat deze gehaald worden, en je helpt collega’s met hun werk. Het is een afwisselende baan waarin je zowel met je handen als met je hoofd werkt.

 • Je organiseert werkzaamheden op de bouwplaats
 • Je zet maatvoering uit
 • Je maakt complexe constructies

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

 • 35 Lesuren per week
  Indicatie van aantal lesuren per week in het eerste studiejaar
 • 30% Praktijk
  Indicatie van percentage praktijkgerichte lessen in het eerste studiejaar
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Crebo nr.
25118
Startmoment Locatie
1 feb 2022 Stadskanaal
5 sep 2022 Stadskanaal

Hulp bij je studiekeuze?

Een studie kiezen kan best lastig zijn. Maar geen stress. Wij helpen jou hierbij, zodat jij uiteindelijk de opleiding kiest die het beste bij jou past!
Ga naar de studiekeuzehulp

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Stadskanaal
Joop Keuning
ja.keuning@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als allround timmerman heb je niet alleen twee rechterhanden, maar ook leidinggevende kwaliteiten. Je kunt goed plannen, organiseren en overzicht houden over de werkzaamheden.
Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht en werkt nauwkeurig volgens een kwaliteitsplan. Je kan zowel goed zelfstandig werken als in teamverband.

Wat doet een Allround timmerman?

Als allround timmerman ben je verantwoordelijk voor een onderdeel van het bouwproces. Je voert opdrachten uit aan de hand van bouwtekeningen, je bereidt de werkzaamheden voor die hieruit voortvloeien en je bespreekt deze met je collega’s op de werkvloer. Een allround timmerman werkt vaak buiten.

Je kunt worden ingezet voor alle voorkomende werkzaamheden bij het bouwen van nieuwbouwwoningen of -kantoren. Je maakt onder andere betonconstructies en voert complexe stelwerkzaamheden uit.

Tijdens het werken heb je voldoende aandacht voor de veiligheid. Hierbij kun je denken aan het controleren van de uit te voeren werkzaamheden, maar ook aan het controleren van te gebruiken materialen en gereedschappen.

Als allround timmerman werk je meestal onder verantwoordelijkheid van een (hoofd)uitvoerder. Je kunt aan de slag bij een aannemersbedrijf, een gespecialiseerd timmerbedrijf of bij een woningbouwvereniging.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Allround timmerman
 • Assistent-uitvoerder
 • Zelfstandig timmerman

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding tot allround timmerman ga je al direct aan de slag met verschillende materialen, gereedschappen en machines. Je leer de theorie in het klaslokaal, maar bent ook aan het werk in de moderne praktijkruimtes van de school. Hier leer je alle technieken die voor jouw vak belangrijk zijn. Naast het uitvoerende handwerk leer je ook om werkzaamheden te verdelen en medestudenten te begeleiden. Veiligheid is een steeds terugkerend thema binnen de opleiding. Daarom word je geschoold voor het behalen van je VCA-diploma (Veiligheidschecklist Aannemers).

Beroepsgerichte vakken

 • Maatvoeren en stellen
 • Prefab-elementen
 • Prefab-constructies
 • Dakconstructies
 • Renovatietimmerwerk
 • Machinaaltimmerwerk en aftimmerwerk
 • Werkorganisatie
 • Betonconstructies

Algemene vakken

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. De kennis en vaardigheden die je op school hebt opgedaan, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). 

Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

In het eerste leerjaar loop je twee periodes van tien weken stage. Je bent dan drie dagen per week aan het werk in een leerbedrijf en gaat daarnaast twee dagen per week naar school. Het hele tweede en derde leerjaar loop je drie dagen per week stage en ga je twee dagen naar school.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Basis restauratiewerk timmeren
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Elektro- en installatietechniek voor de bouw
 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Engels A2/B1
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Rekenen 3F
 • Schoonmetselwerk

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

Stadskanaal nieuwe locatie 2.jpg

Sportparklaan 5
9502 CW Stadskanaal

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: lesgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau:  Lesgeld 2021-2022*:
BOL, alle niveaus € 608,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het lesgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 550,-
 • 2e jaar € 245,-
 • 3e jaar € 220,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BOL voltijd opleiding

Bekijk BBL werken en leren opleiding

Studie in Cijfers
Allround timmerman
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
6,8

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
60%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
16%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Allround timmerman
-
94%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Allround timmerman

Kans op stage


Allround timmerman

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Allround timmerman
-
€ 14,05
Studie in Cijfers
Allround timmerman
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 6,8
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 60%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 16%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 94%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op stage
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 14,05

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

iStock-511786392_1.jpg

Leidinggevende team/afdeling/project Niveau 4

Groningen
BBL
Midkaderfunctionaris_niv4_1_BouwenWonen_BerStadskanaal.jpg

Middenkaderfunctionaris bouw Niveau 4

Stadskanaal
BOL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven