< Skip to ContentSkip to Navigation
Haarstylist Heer

Haarstylist heer Niveau 3

Als haarstylist heer werk je zelfstandig. Naast het knippen van heren, kun je ook het haar van de heer snijden en kleuren, en je leert om een snor en baard te trimmen en/of te scheren. Klanten gaan bij jou netjes en verzorgd de deur uit.

 • Je bedenkt nieuwe trends en adviseert klanten
 • Je begeleidt beginnende kappers
 • Je bedenkt commerciële doelstellingen, het personeelsbeleid en de promotie van de kapsalon, en voert dit uit

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25643
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Erika Spijkerman
el.spijkerman@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Evelyn Wendelaar - Roemers
e.roemers@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als haarstylist heer werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je zit vol creatieve ideeën om nieuwe kapsels te maken. Daarbij houd je ook de laatste trends in de gaten. Omdat je de hele dag met klanten werkt, ben je sociaal vaardig en kan je goed naar anderen luisteren. Je loopt en staat veel, daarom zijn een goede conditie en een juiste lichaamshouding belangrijk.

Wat doet een Haarstylist heer?

Wassen, knippen en snijden, (ont)kleuren, föhnen en stylen; je doet het als haarstylist heer allemaal. Ook de meer complexe behandelingen, trimmen en scheren van baard en snor worden door jou gedaan. Om het kapsel te modelleren gebruik je verschillende knip- en snijtechnieken en werk je onder andere met een stijltang en een föhn. Ook adviseer je klanten over bijvoorbeeld een nieuw kapsel of een andere kleur.

Naast de dagelijkse kapperswerkzaamheden ben je verantwoordelijk voor de in- en verkoop van haarverzorgingsproducten. Ook zie je erop toe dat de werkplek en het kappersmateriaal schoon zijn.

Wanneer je kiest voor het kappersvak moet je je realiseren dat het een staand beroep is. Tijdens de werkdagen en ook op school kun je af en toe gebruikmaken van een zogenoemde kappersfiets, maar het grootste deel van de dag moet je staan en lopen. Het is belangrijk dat je fit en vitaal bent.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Kapper barbershop
 • Kapper in eigen salon
 • Ambulant kapper
 • Technisch adviseur bij een leverancier van haarproducten

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding komen verschillende knip-, snij- en föhntechnieken aan bod, ook leer je alles over kleuren en oefen je speciale behandelingen, bijvoorbeeld scheren en trimmen van baard en snor.

Er is tijdens de lessen aandacht voor sociale vaardigheden en houding die je helpen bij het omgaan met collega’s en klanten. Dit is een belangrijk onderdeel van het kappersvak. Verder leer je hoe je haarverzorgingsproducten kunt adviseren en verkopen.

De praktijklessen vinden plaats in de moderne praktijkruimtes van de school. Voor de praktijklessen zorg je zelf voor modellen. Naast een dag school ben je werkzaam in een kapsalon waar je ook verschillende vaktechnieken aangeleerd krijgt.

Beroepsgerichte vakken

 • Knippen en snijden bij heren
 • Föhnen
 • Zelfstandig kleuren van haar
 • Theorie sociale vaardigheden
 • Vaktheorie en kleurenleer

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 23 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Engels A2/B1
 • Imagestyling
 • Klantcontact en verkoop
 • Nagelstyling
 • Visagie

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 430,-
 • 2e jaar € 265,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Haarstylist heer
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
7,5
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
75%
81%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
-
17%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Allround Kapper
Haarstylist dame
Haarstylist heer

-
-
-

94%
-
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Allround Kapper
Haarstylist dame
Haarstylist heer

-
-
-

-
-
-

Kans op leerbaan


Allround Kapper
Haarstylist dame
Haarstylist heer


Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Allround Kapper
Haarstylist dame
Haarstylist heer

-
-
-

€ 8,20
-
-
Studie in Cijfers
Haarstylist heer
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 7,5
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 75%
Landelijk gemiddelde 81%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 17%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Allround Kapper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 94%
Haarstylist dame
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Haarstylist heer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Allround Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Haarstylist dame
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Haarstylist heer
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Allround Kapper
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Haarstylist dame
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Haarstylist heer
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Allround Kapper
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 8,20
Haarstylist dame
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Haarstylist heer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Kapper_niv2_2_Uiterlijkeverzorging_GastvrijheidToerisme.jpg

Haarstylist dame Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Euroborg Schoonheidsspecialist 0013

Allround schoonheidsspecialist Niveau 4

Groningen
BOL
Salonmanager_niv4_1_uiterlijkeverzorging_euroborg.jpg

Salonmanager dame Niveau 4

Groningen
BOL
Salonmanager Heer

Salonmanager heer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven