< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Ict Expert it systems and devices 25606
beheerICT_niv3_1_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_2_techniek_technologieict.jpg
ICTbeheerder_niv4_3_techniek_technologieict.jpg

Expert IT systems and devices Niveau 4

Aanleggen, beheren en beveiligen van ICT-netwerken. Dat is jouw verantwoordelijkheid als expert IT systems and devices. Jij zorgt ervoor dat de IT-infrastructuren en de daaraan gekoppelde devices goed zijn ingericht en optimaal functioneert. Zoals de functienaam het als zegt: jij bent de IT-expert.  

 • Je ontwerpt, implementeert en beheert informatiesystemen 
 • Je bewaakt en verbetert de (cyber)security
 • Je ontwikkelt digitale informatievoorzieningen 

Scroll naar beneden voor meer informatie. 

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25606
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Winschoten
flexibele instroom Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Mark Pot
m.pot@noorderpoort.nl

avatar

Winschoten
Annet Bouman
hac.bouman@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Een expert IT systems and devices heeft een uitvoerende en adviserende rol op het gebied van ICT. Je hebt technisch en analytisch inzicht, en denkt in oplossingen. Je werkt gestructureerd, kunt prioriteiten stellen en bent proactief. Ook kun je goed onder tijdsdruk werken, want issues komen meestal onverwacht en moeten zo snel mogelijk worden verholpen.

Doordat je veel contact met opdrachtgevers hebt, ben je dienstverlenend, klantvriendelijk en kun je mondeling duidelijk communiceren. 

Wat doet een Expert IT systems and devices?

Een expert IT systems and devices zorgt er proactief voor dat de IT-infrastructuur, en de daarbij horende devices, optimaal en stabiel werken. Op basis van de wensen en eisen van de opdrachtgever ontwerp en beheer je complexere infrastructuur. Ook automatiseer je processen en programmeer je bijvoorbeeld een app, workflow of webapplicatie. 

Je adviseert de opdrachtgever hoe de infrastructuur beveiligd moet worden. Hiervoor voer je tests uit om veiligheidslekken in het informatiesysteem op te sporen. Ook detecteer en bestrijd je cybersecurity-incidenten. 

Naast de infrastructuur, beheer je ook de gebruikte applicaties. Je installeert en configureert nieuwe software op platformen voor stand-alone of netwerkgebruik, en je stelt de gebruikersvoorkeuren in. Om softwarefouten op te lossen en de performance en security te verbeteren, voer je regelmatig tests en updates uit. 

Is er toch een storing, of heeft een gebruiker een klacht, informatieverzoek of autorisatievraag? Dan pak jij dit proactief op en zorg je voor een goede oplossing. Mocht er geen standaardoplossing zijn, dan kom je zelf met een goed alternatief. 

Een expert IT systems and devices werkt op de ICT-afdeling of de servicedesk van een bedrijf of instelling. Maar je kunt ook aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven in de ICT-dienstverlening. Je werkt zowel zelfstandig als in een team aan verschillende projecten.  

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Netwerkbeheerder
 • Systeembeheerder
 • ICT-beheerder
 • Leidinggevende binnen ICT-branche

Doorleren na je studie

HBO

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of een Associate Degree.

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding ben je één dag per week op school. Je krijgt dan vooral ondersteuning bij de theorievakken. De andere dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Daar leer je de praktijk. 


Evan vertelt je hier meer over deze opleiding.

Beroepsgerichte vakken

 • Windows
 • Linux
 • Datacommunicatie
 • Security
 • Office
 • Software
 • Webprogrammeren
 • Internet of Things (Arduino en Raspberry PI)

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Datacenter IT techniek
 • Inleiding geo-informatie
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niv 4
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF E Pitsch OVG)
 • Oriëntatie ondernemerschap (PF EP TPS)
 • Oriëntatie op Applicatieontwikkeling
 • Praktijkonderzoek
 • Programmeren van microcontrollers
 • Verdieping software
 • Voorbereiding HBO wiskunde v d tech. EsMei

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

muntinglaan_foto_2_1.jpg

Muntinglaan 3
9727 JT Groningen

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Laptop Processor: Intel Core i5 / i7 Geheugen: 16GB RAM Capaciteit HDD: 500 GB Toetsenbordindeling: QWERTY/Numeriek toetsenbord Aansluitingen: Bluetooth, Gigabit ethernet, USB 2.0 , Wireless LAN, webcam, microfoon. Software Windows 10 (64 bits) Garantie en service Minimaal 2 jaar garantie en de zekerheid dat je tijdelijk een vervangende laptop kan krijgen bij calamiteiten. Wel graag INTEL processor, geen AMD. Intel is gewoon sterker bij het werken met virtualisatie software zoals vmware/virtualbox enz. Aanbevolen: Processor: Intel Core i7 Geheugen: 16GB RAM uitbreidbaar naar 24GB Capaciteit: SSD 500 GB + HDD

Houd rekening met een bedrag van € 800.00.

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 400,-
 • 2e jaar € 200,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • mbo-opleiding niveau 3
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Expert IT systems and devices
Niveau 4
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
-
5,9

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
-
62%

Doorstroom naar HBO

na afgelopen schooljaar
-
7%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


ICT-beheerder
Expert IT systems and devices

-
-

98%
-
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
ICT-beheerder
Expert IT systems and devices

-
-

-
-

Kans op leerbaan


ICT-beheerder
Expert IT systems and devices

-

-

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
ICT-beheerder
Expert IT systems and devices

-
-

€ 13,24
-
Studie in Cijfers
Expert IT systems and devices
Niveau 4 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 5,9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 62%
Doorstroom naar HBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 7%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
ICT-beheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 98%
Expert IT systems and devices
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
ICT-beheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Expert IT systems and devices
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
ICT-beheerder
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Expert IT systems and devices
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
ICT-beheerder
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 13,24
Expert IT systems and devices
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde -

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Cloud & Infrastructure Technician Gettyimages 929772310

Cloud & infrastructure technician Niveau 4

Groningen, Winschoten
BOL
media-enapplicatieontw_niv4_2_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer Bit Academy Niveau 4

Groningen
BOL
Gamedeveloper_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer games Niveau 4

Groningen
BOL
media-enapplicatieontw_niv4_1_KunstenMultimedia_KunstenCreatie.jpg

Software developer web & apps Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven