< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Horeca en bakkerij Zelfstandig werkend gastheergastvrouw 25171
Gastheer_Gastvrouw_niv2_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Gastheer_Gastvrouw_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg
Gastheer_Gastvrouw_niv2_3_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw Niveau 3

Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw van bijvoorbeeld een restaurant of een congrescentrum maak jij het de gasten naar hun zin. Van ontvangst tot vertrek zorg je ervoor dat het je gasten aan niets ontbreekt. Dankzij jou denken ze terug aan een fijne tijd.

 • Je ontvangt en begeleidt gasten en doet afrondende werkzaamheden
 • Je doet voorstellen voor de dranken- en menukaart
 • Je geeft leiding en voert formele gesprekken met medewerkers

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
 • 6,6 Waardering studenten
  JOB-monitor
Duur
3-jarige opleiding
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25171
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Groningen

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Groningen
Josefien Hilhorst - Laseur
jm.hilhorst@noorderpoort.nl

avatar

Groningen
Willem Boomsma
w.boomsma@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw heb je een commerciële instelling, ben je sociaal, communicatief en beschik je over doorzettingsvermogen.

Daarnaast is het belangrijk dat je je medewerkers kunt coachen en aansturen. Daarvoor moet je ook goed kunnen luisteren. Je bent flexibel en stressbestendig. Je durft initiatief te nemen en hebt verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat doet een Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw?

Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw ben je hét gezicht van het restaurant. Je begeleidt de gasten, geeft advies bij het kiezen van menu’s en dranken en verzorgt de bestelling. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen en zorg je voor een ontspannen sfeer. Soms doe je speciale serveerhandelingen en bereidingen aan tafel bij de gasten, zoals trancheren, fileren en flamberen.

De zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw werkt veel samen met andere collega’s, zoals de bediening, keuken, receptie, huishouding en technische dienst.

Het is een zwaar beroep: je moet veel lopen, tillen en staan. In de horeca werk je meestal in de avonduren en weekenden. Houd hier rekening mee. Maar het geeft ook veel voldoening als de gasten na een gezellig verblijf tevreden terug naar huis gaan.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw bij een horecabedrijf (hotel, restaurant, eetcafé), instelling, cateringbedrijf of vergader-/congrescentrum

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen workshops en trainingen, zoals etiquette, smaaktrainingen, wijnproeverijen en ergonomie.

Ook doe je verschillende praktijkopdrachten. Deze zijn belangrijk binnen de opleiding, omdat je daarmee de praktijk kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan: gastheer/-vrouw zijn voor gasten op school, het samenstellen van de menu- en drankenkaart, deelnemen aan (landelijke) wedstrijden, proeverijen en demonstraties.

Ook krijg je sociale hygiëne, leer je werkzaamheden te plannen en te verdelen, leidinggeven en gesprekken met medewerkers te voeren.

Beroepsgerichte vakken

 • Theorie serveren
 • Praktijk serveren
 • Voorraadbestelling en beheer
 • Voorstellen doen voor menu- en drankenkaart
 • Leiding geven en gesprekken voeren met medewerkers

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 
  • Engels
  • Duits

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Bierkennis
 • Eetcultuur en -wensen
 • Engels B1/B2
 • Oriëntatie ondernemerschap (PvB TPS)
 • Wijnkennis 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP-Euroborg-Locatie-0006.jpg

Boumaboulevard 113 (Euroborg)
9723 ZS Groningen

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 250,-
 • 2e jaar € 210,-
 • 3e jaar € 170,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-opleiding niveau 2
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Bekijk de BOL voltijd opleiding

Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
Niveau 3
Noorderpoort
landelijk
gemiddelde
deze
opleiding

Studenttevredenheid

rapportcijfer
6,6
6,7

Percentage geslaagde studenten

in afgelopen schooljaar
86%
71%

Doorstroom binnen MBO

na afgelopen schooljaar
26%
29%

Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden


Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
-
90%
landelijk
gemiddelde
deze
regio

Kans op werk in jouw vakgebied

na je opleiding
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Kans op leerbaan


Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Startsalaris

gemiddeld bruto uurloon
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
-
€ 9,58
Studie in Cijfers
Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
Niveau 3 Noorderpoort
Studenttevredenheid rapportcijfer
Deze opleiding 6,6
Landelijk gemiddelde 6,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Deze opleiding 86%
Landelijk gemiddelde 71%
Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar
Deze opleiding 26%
Landelijk gemiddelde 29%
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde 90%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Kans op leerbaan
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Startsalaris gemiddeld bruo loon
Deze opleiding -
Landelijk gemiddelde € 9,58

Meer informatie: http://studieincijfers.s-bb.nl

Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Noorderpoort Euroborg Allround Hospitality Medewerker

Allround hospitality medewerker Niveau 3

Groningen
BOL
Eerste Medewerker Fastservice Gettyimages 653821462

Eerste medewerker fastservice Niveau 3

Winschoten
BBL
Kok_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend kok Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
NP-Euroborg-Hotelschool-0002-3DTPVormgeving.jpg

Leidinggevende bediening Niveau 4

Groningen
BBL
Kok_niv2+3_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Leidinggevende keuken Niveau 4

Groningen
BBL
meewerkendhoreca_niv4_1_horecabakkerij_euroborg.jpg

Meewerkend horeca ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
AdviseurSchadeverzekeringen_niv4_2_MarkEcoAdmi_BusinessAdministratie.jpg

Vakman-ondernemer Niveau 4

Groningen
BOL
Terug naar boven