< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijven opleiden Horeca en bakkerij Medewerker fastservice 25178
Medewerker Fastservice Gettyimages 677753338

Medewerker fastservice Niveau 2

Wil jij graag een afwisselende baan in de horeca? Dan is medewerker fastservice iets voor jou. Bij een fastservicebedrijf draait alles om gemak, kwaliteit en natuurlijk snelheid. Je zorgt voor een gastvrije sfeer en voor tevreden, terugkerende gasten.

 • Je ontvangt en bedient gasten
 • Je bereidt en serveert eenvoudige gerechten en dranken
 • Je zorgt voor een schone werkomgeving

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

 • 20 % School
  Indicatie van de tijd die je op school doorbrengt
 • 80% Werk
  Indicatie van de tijd die je op je werk doorbrengt
Duur
2-jarige opleiding
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Crebo nr.
25178
Startmoment Locatie
5 sep 2022 Winschoten

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:

avatar

Winschoten
Pien Huininga
p.huininga@noorderpoort.nl

Kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek om tot je keuze te komen? We helpen je graag.

Wij zijn bereikbaar van ma t/m vr tussen 09.00 - 17.00 uur.

Over deze opleiding:

Past deze opleiding bij jou?

In een fastservicebedrijf is een servicegerichte houding heel belangrijk: je bent positief, helpt graag gasten en zorgt ervoor dat ze het naar hun zin hebben. Ook ben je flexibel, stressbestendig en kun je goed samenwerken. De werkzaamheden bij een fastservicebedrijf lopen veel door elkaar. Doordat je tien dingen tegelijk kunt en goed overzicht houdt, loopt alles toch op rolletjes.

Wat doet een Medewerker fastservice?

Er zijn veel soorten fastservicebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan buffetrestaurants, foodtrucks, cafetaria’s, ijssalons, espressobars, pannenkoekenrestaurants en lunchrooms. Allemaal hebben ze één ding gemeen: het verblijf van een gast is er meestal kort. Daarom biedt een fastservicebedrijf een snelle maar goede service, met eenvoudige vers bereide gerechten op de kaart.

Als medewerker fastservice verwelkom je de gasten bij binnenkomst. Je neemt hun bestelling op en maakt die klaar in de keuken of achter de bar. Aan het eind van hun bezoek reken je met ze af en maak je de tafel schoon voor de volgende gasten.

Voordat het restaurant open gaat, voer je voorbereidend werk uit. Je zet de apparatuur op tijd aan en zorgt dat het servies, bestek en andere materialen schoon zijn. Verder controleer je de voorraden in het magazijn en vul je de werkvoorraad aan. Als er nieuwe goederen besteld moeten worden, geef je dat door aan je leidinggevende. Ook het schoonmaken van de zaak hoort bij jouw taken.

In dit vak heb je veel contact met gasten en werk je samen met andere collega’s uit de bediening en de keuken.

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Horecamedewerker
 • Medewerker food
 • Barmedewerker
 • Medewerker in de bediening
 • Hulpkok
 • Keukenmedewerker

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

Terwijl je deze opleiding doet, werk je al bij een fastservicebedrijf. Hier doe je de meeste praktijkervaring op.

Tijdens de lessen op school vertellen we je veel over gastvrijheid en hoe je op een klantvriendelijke manier gasten kunt bedienen. Ook het voorbereiden van de mise-en-place komt aan de orde.

Omdat je gaat werken met voedsel, leer je uitgebreid over de hygiëne en veiligheid in de keuken. Daar hoort ook het schoonmaken van de werkruimtes, gereedschappen en machines bij.

Beroepsgerichte vakken

 • Snijtechnieken
 • Bereidingstechnieken
 • Bediening
 • Gastvrijheid
 • Veiligheid
 • Hygiëne
 • Kassabeheer
 • Voorraadbeheer

Algemene vakken

  • Nederlands * 
  • Rekenen * 
  • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen in aanloop naar de examens.

Over de werkplek

Voordat je kunt starten met een BBL-opleiding, moet je zelf een werkplek (leerbaan) bij een erkend leerbedrijf hebben gevonden. Je bent daar in dienst. Theorie krijg je op school, maar de praktijk leer je op je werkplek

Gedurende de opleiding werk je minimaal 20 uur per week bij je leerbedrijf. Om die reden kun je alleen een BBL-opleiding volgen als je ook een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Je weet dan zeker dat je het vak goed leert in de praktijk. 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen.

We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

Keuzedelen voor deze opleiding:

 • Arbo kwaliteitszorg en hulpverlening niv 2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Ondernemend gedrag niveau 1 en 2

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLBer). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLBer terecht.

Lees meer over begeleiding

Leslocatie(s)

NP_WinschotenCampus_7310_verkleind.jpg

P.C. Hooftlaan 1
9673 GS Winschoten

Wat kost deze opleiding?

De kosten van deze opleiding bestaan uit verschillende onderdelen: cursusgeld, schoolkosten, de vrijwillige bijdrage en laptopkosten.

Cursusgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, betaal je cursusgeld. Dit bedrag staat vast en wordt door de overheid bepaald.

Leerweg en niveau: Cursusgeld 2021-2022*:
BBL niveau 1 en 2 € 126,50
BBL niveau 3 en 4 € 306,-

* Het les- en cursusgeld worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten om het les- en cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 te halveren.

Laptopkosten

Voor alle opleidingen bij Noorderpoort heb je een laptop nodig. Aan het begin van het schooljaar krijg je van je opleiding meer informatie over de precieze eisen waaraan deze moet voldoen. De meeste opleidingen vragen om een Windows-laptop vanwege bepaalde applicaties waarmee je gaat werken. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld krijg je ook te maken met schoolkosten en vrijwillige bijdrage. Onder de vrijwillige bijdrage vallen onder andere deelname aan excursies (€50 - €500) en praktische zaken als het huren van een kluisje (€10 - €25). Jij bepaalt zelf of je wil deelnemen aan excursies en/of gebruik wil maken van de voorzieningen. 

Tijdens je studie volg je ook keuzedelen, hier kunnen aanvullende kosten voor in rekening gebracht worden.

De schoolkosten zijn bedoeld voor boeken, readers, software en werkkleding. Met uitzondering van vakspecifieke gereedschappen (zoals gereedschapskist, koksmessen en kappersscharen): deze worden door je school beschikbaar gesteld en blijven ook eigendom van de school. 

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten*. Als de opleiding op meerdere locaties wordt aangeboden, kunnen de kosten per locatie verschillen. Vraag de contactpersoon van de school van jouw keuze als je de precieze schoolkosten per schooljaar wil weten.

 • 1e jaar € 330,-
 • 2e jaar € 60,-

* De bedragen zijn een benadering van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen licht afwijken.

Wat zijn de toelatingseisen?

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
 • vmbo-gemengde leerweg
 • vmbo-theoretische leerweg of mavo
 • mbo-opleiding niveau 1 (Entree)
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, of van vwo 3 naar vwo 4
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

BBL Werken en leren

Voor de BBL werken en leren geldt dat je minimaal 16 jaar bent en in dienst bent bij een erkend leerbedrijf waar je je praktijk kunt doen.

Aanvullende eisen voor deze opleiding

Voor deze opleiding zijn geen aanvullende eisen.

Hoe werkt de toelatingsprocedure?

Door het coronavirus lopen sommige dingen dit jaar anders dan we gewend zijn. De welkomstactiviteiten kunnen daardoor vertraging oplopen of een andere invulling krijgen dan hieronder beschreven. Wij blijven ons best doen om jou goed en tijdig te informeren.

1. Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek bij deze opleiding? Meld je dan aan uiterlijk 1 april als de opleiding in augustus/september start, of uiterlijk 1 december als de opleiding in februari start. Bij een opleiding met een 'flexibele instroom' kun je op elk gewenst moment beginnen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een welkomstactiviteit. 

2. Kennismaken

Tijdens de welkomstactiviteit maken we kennis: jij met de opleiding en wij met jou. Met een activiteit of opdracht ga je ervaren of de opleiding die je gekozen hebt echt bij je past.

3. Kiezen

Na de welkomstactiviteit hebben we een kort persoonlijk gesprek met je. Heb je het idee dat deze opleiding bij je past, dan schrijven we je in voor de opleiding. Je bent dan zeker van een plek in de opleiding. Ben je niet zeker? Dan bieden we je een studiekeuzegesprek aan.

4. Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je definitief voor de opleiding hebt gekozen, ontvang je van ons een onderwijsovereenkomst. Stuur die ondertekend aan ons terug en je bent officieel ingeschreven als student van Noorderpoort.  

5. Starten met de opleiding

Om goed van start te kunnen gaan heb je informatie nodig over boeken, gereedschap, werkkleding en de eerste dag van de opleiding. Die informatie krijg je zes weken voor het begin van je opleiding.

Meld je aan voor deze BBL deeltijd opleiding

Deze opleidingen zijn mogelijk ook interessant

Gastheer_Gastvrouw_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Gastheer/Gastvrouw Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
Kok_niv2_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Kok Niveau 2

Groningen
BOL, BBL
Facilitairedienstverl_niv2_1_facilitair.jpg

Servicemedewerker Breed Niveau 2

Appingedam, Groningen, Stadskanaal, Veendam, Winschoten
BOL, BBL
Noorderpoort Euroborg Allround Hospitality Medewerker

Allround hospitality medewerker Niveau 3

Groningen
BOL
Eerste Medewerker Fastservice Gettyimages 653821462

Eerste medewerker fastservice Niveau 3

Winschoten
BBL
Gastheer_Gastvrouw_niv2_2_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Kok_niv3_1_HorecaBakkerij_GastvrijheidToerisme.jpg

Zelfstandig werkend kok Niveau 3

Groningen
BOL, BBL
Terug naar boven