Ervaringsdeskundige

Wil jij jouw levenservaringen beroepsmatig inzetten om samen met je collega’s anderen te helpen? Dan is dit dé opleiding voor jou. Met je eigen levensverhaal en ervaring kun jij een brug slaan tussen de professionele hulpverlener en de cliënt. Door alles wat je hebt meegemaakt kom jij gemakkelijk in gesprek met de cliënt. Dat is jouw kracht als ervaringsdeskundige.
Meld je aan voor deze training
Hoe ziet je training eruit?
Tijdens deze tweejarige opleiding staan de levensverhalen en het herstelproces van jou en de andere studenten centraal. Jouw eigen ervaringen leer je in te zetten als krachtig en oprecht instrument richting anderen.
Om het beroep van ervaringsdeskundige goed uit te oefenen, komen onder andere deze vakken aan bod:
- Coaching
- Communicatieve en sociale vaardigheden
- Psychologische en pedagogische processen
- Agogische vaardigheden
- Digitale vaardigheden
- Nederlands en rekenen
Een gedeelte van de opleiding wordt gegeven door een zogeheten ‘tandem’: twee personen waarvan één een ervaren trainer/docent is en de ander een ervaringsdeskundige.
De eerste helft van het eerste leerjaar krijg je vier dagen per week les. In het tweede halfjaar van het eerste leerjaar en in het gehele tweede leerjaar heb je per week twee dagen les en twee dagen stage.
Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor mensen die een ontwrichtende levenservaring hebben gehad, maar deze inmiddels een plek in hun leven hebben weten te geven. Deze levenservaring kan bijvoorbeeld zijn: huiselijk geweld, armoede, verslaving, gedwongen prostitutie, psychiatrie, mantelzorg, of vlucht uit land van oorsprong. Inmiddels ben je hersteld van deze ervaring en wil jij je inzetten om andere mensen met een soortgelijke achtergrond te helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.
Wanneer?
Deze opleiding start jaarlijks in september. De opleiding duurt in totaal twee jaar.
Leslocatie(s)
Kosten
De jaarlijkse kosten voor deze tweejarige opleiding is gelijk aan het lesgeld voor een reguliere BOL-opleiding. Dit bedrag wordt jaarlijks door DUO vastgesteld.
Naast het jaarlijkse lesgeld moet je rekening houden met de volgende aanvullende kosten:
- Projectkosten: € 1.050,- per jaar
- Boeken en licenties: € 350,- per jaar
Tijdens deze opleiding moet je de beschikking hebben over een laptop.
Toelating
Voor deze opleiding gelden de wettelijke toelatingseisen voor een niveau 3-opleiding. Als je geen (juist) diploma hebt, kunnen we een capaciteitentest afnemen om te beoordelen of je toelaatbaar bent. Daarnaast heb je meestal een VOG nodig om stage te lopen.
Toelatingsprocedure
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Op basis van dit gesprek beoordelen we of je kunt worden toegelaten tot de opleiding. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar het intakegesprek.
Resultaten
Na het voltooien van deze opleiding ontvang je een mbo-diploma op niveau 3. Met dit diploma kun je als ervaringsdeskundige aan de slag bij onder andere verslavingszorg, gemeenten, sociale teams, GGZ-instellingen, Cosis, Leger des Heils, reclassering, Tintengroep, woningbouwcorporaties, mbo-instellingen.
Deze trainingen zijn mogelijk ook interessant
