< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Bedrijfstrainingen & Cursussen Overzicht trainingen en cursussen

Overzicht trainingen en cursussen

Wil je je kennis verbreden of verdiepen? Heb je medewerkers die je wilt laten bijscholen? Noorderpoort heeft een groot aanbod aan trainingen en cursussen in verschillende sectoren, zowel voor particulieren als bedrijven.

Staat de door jou gewenste training niet in onderstaande lijst? Neem dan contact met ons op voor een gesprek over andere mogelijkheden.

Basisvaardigheden op de werkvloer (4)

Digitale vaardigheden op de werkvloer

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

Deze training is bedoeld voor werknemers die de digitale basisvaardigheden niet of nauwelijks beheersen, of juist willen opfrissen.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor anderstaligen en laaggeletterden. 

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

Nederlands spreken op de werkvloer

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

De spreekoefeningen in deze training zijn gericht op de praktijk en bedoeld om de spreekdrempel te verlagen. Bij de oefeningen wordt de grammatica gecombineerd met spreken. De directe spreekvaardigheid in het Nederlands kan gekoppeld worden aan de specifieke communicatie binnen het bedrijf. 

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor anderstaligen.

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

Nederlandse taal op de werkvloer

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

Deze training biedt taaltrajecten Nederlands binnen het bedrijf, voor medewerkers die moeite hebben met lezen en schrijven en/of rekenen. We werken met een methode die aansluit bij de leervraag van de werknemer/werkgever. De directe taalvaardigheid kan worden gekoppeld aan de specifieke communicatie binnen het bedrijf.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor statushouders en laaggeletterden. 

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

Taal op de werkvloer

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

Werknemersvaardigheid kent vele facetten. Het gaat niet alleen om communicatie met collega's en leidinggevenden. Ook bijvoorbeeld het nakomen van afspraken is belangrijk, evenals kennis van de bedrijfscultuur met de daarbij horende omgangsvormen. Het doel van deze training is het verhogen van het taalniveau en uitbreiden van kennis en vaardigheden op de werkvloer. Wanneer de deelnemers zich voldoende werknemersvaardigheden hebben eigen gemaakt, vergroten zij hun kansen op behoud van werk of doorstroom naar een nieuwe baan.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor statushouders en laaggeletterden, zoals Wajongers. Groepsgrootte: maximaal 12 personen.

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

Bouwen en wonen (4)

Basisvaardigheden metselen en voegen

Stadskanaal | 9 avonden van 3 uur

De bouw is op zoek naar jou! Altijd al je eigen muurtje willen metselen? In deze training leren we je de belangrijkste basisvaardigheden voor het metselen van schoonmetselwerk-muurtjes en het voegen van metselwerk.

Voor wie?

Voor iedereen die wil kennismaken met het metselen en voegen. Deze training is ook geschikt als je al enige ervaring hebben met metselen en graag een stapje verder wil.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Basisvaardigheden timmeren

Stadskanaal | 10 avonden van 3 uur

Tijdens deze module leer je verschillende technieken om hout te bewerken, zoals zagen, schaven, steken en boren. Ook het maken van houtverbindingen, zoals halfhoutsverbindingen, overkruizingen en pen- en gatverbindingen, komen aan de orde

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die zich wil bekwamen in het werken met hout.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Middenkaderfunctionaris bouw BBL niveau 4 – avondopleiding (derde leerweg)

Stadskanaal | 3 jaar, 2 lesavonden in de week

Wil jij in korte tijd de opleiding middenkaderfunctionaris bouw volgen? Dan is deze BBL-avondopleiding vanuit de derde leerweg, waarbij je leren en werken combineert, iets voor jou. Binnen drie jaar heb jij je mbo-diploma niveau 4. Dit is de start van een nieuwe uitdaging.

Voor wie?

Deze opleiding is voor vakmensen in de bouw die vanwege hun functie een niveau 4-opleiding middenkaderfunctionaris bouw nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een volgende stap in je carrière of omdat je wil doorgroeien binnen het bedrijf. Doordat je ’s avonds naar school gaat en overdag de praktijk leert, kun je deze opleiding perfect combineren met je baan.

Bekijk de opleiding Direct aanmelden

Interieurstyling

Groningen | 18 avonden van 2 uur

Je bent altijd al zeer geïnteresseerd in Interieur, hobbymatig of professioneel. Je hebt gevoel voor kleur en hebt ruimtelijk inzicht. Daarnaast heb je de wil om je te verdiepen in kleuren, materialen, producten en het presenteren. Dan is deze cursus een zeer inspirerende aanvulling op jouw ontwikkeling in de interieurbranche. Tijdens de cursus  worden de basisprincipes van Interieurstyling behandeld zoals: Kleurenleer Materialenkennis Plattegrond tekenen Styling en trends

Voor wie?

Deze cursus is voor jong en oud die geïnteresseerd zijn in de wondere wereld van wonen en daar meer over willen weten. 

Bekijk de cursus Meld je direct aan

Dronepiloot (1)

Dronepiloot opleiding

Stadskanaal | 10 avonden van 3 uur

Wil je aan het werk als dronepiloot? Deze opleiding leert jou alles wat je nodig hebt als professioneel dronepiloot. Je ontvangt een ROC-Light diploma. Hiermee kun je een dronevergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Voor wie?

Dronepiloot is een baan van de toekomst! De opleiding dronepiloot is voor iedereen die beroepsmatig met een drone wil gaan vliegen. Drones krijgen een steeds grotere rol in de samenleving. 

Ben je hobbyvlieger en wil jij je aan de geldende regels houden? Dan is deze opleiding ook geschikt.

Bekijk de opleiding dronepiloot Direct aanmelden

Gezondheidszorg en welzijn (22)

Assisteren bij zorg en welzijn

Groningen | 10-12 bijeenkomsten van 3 uur

Deze cursus behandelt assisterende werkzaamheden op het gebied van wonen, huishouden en activiteiten van het dagelijks leven (ADL), zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en bewegen. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd in de woonomgeving van de cliënt, maar ook in bijvoorbeeld een verzorgingshuis, bij begeleid wonen, in het onderwijs of in de kinderopvang.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de zorg- en welzijnssector.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Bijscholing BIG herregistratie verpleegkundigen

Groningen | 3 maanden

In deze bijscholingscursus doe je kennis en vaardigheden op die ook getoetst worden in het nieuwe, landelijke BIG herregistratie-examen.

Voor wie?

Deze bijscholingscursus is voor jou geschikt  als je in het bezit bent van het diploma Verpleegkunde op niveau 4 (mbo) of niveau 5 (hbo) én je niet voldoet aan de aantoonbaar gewerkte ureneis van 2080 praktijkuren in 5 jaar.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Digicoach

Groningen | 2 maanden

Deze praktijkgerichte cursus 'Digicoach: aan de slag' is voor digitaal handige medewerkers die graag hun collega’s willen ondersteunen en coachen om deze vaardigheden ook (beter) te kunnen toepassen. Samen maken we de zorg beter, door minder tijd en energie te hoeven besteden aan digitale processen: dit komt ten goede aan de cliënten en scheelt stress en ongemak.   Deze cursus 'Digicoach: aan de slag' is ontwikkeld in samenwerking met de VVT-organisaties in Groningen en sluit aan op het profiel Digicoach, zoals dit binnen deze organisaties wordt vormgegeven.

Voor wie?

Verzorgenden, verpleegkundigen en medewerkers maatschappelijke zorg (niveau 3/4) die in hun organisatie de rol van digicoach (gaan) vervullen. Coachende vaardigheden en digitale vaardigheden (in staat om de digitale processen in jouw organisatie te gebruiken en te kunnen uitleggen) zijn belangrijk.  

Bekijk deze training Direct aanmelden

Doktersassistent (derde leerweg)

Groningen | 1,5 jaar

Ben je uitgekeken op je werk en toe aan een nieuwe uitdaging in de zorg? Dan is de opleiding Doktersassistent vanuit de derde leerweg misschien wel iets voor jou. Je behaalt in 1,5 jaar een niveau 4-diploma en kunt daarna aan het werk als doktersassistent. 

Voor wie?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die toe is aan een nieuwe uitdaging in de zorgsector.

Bekijk deze opleiding Direct aanmelden

Doktersassistent opfriscursus

Groningen | 4 - 14 avonden (afhankelijk van het aantal cursusdelen dat je volgt)

Deze opfriscursus Doktersassistentvaardigheden bieden wij wegens succes opnieuw aan. Hiermee willen we tegemoet komen aan de vraag die er o.a. bestaat bij herintredende doktersassistenten om hun kennis en vaardigheden te upgraden. 

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor herintredende doktersassistenten, apothekersassistenten werkzaam in de huisartsenpraktijk, die zich ook willen bekwamen in de werkzaamheden van de doktersassistent.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Eerst verantwoordelijk verzorgende

Assen | 8 maanden

In deze door de VVT-branche erkende opleiding leer je de wensen en behoeften van cliënten op een persoonsgerichte wijze te vertalen in het zorg(leef)plan. Dat doe je in samenspraak met diens omgeving. De kwaliteit van leven, eigen regie en zelfredzaamheid staan daarbij voorop. Je ontwikkelt de benodigde vaardigheden om te kunnen coördineren, zowel in het eigen team als in samenwerking met andere disciplines.

Voor wie?

Gediplomeerd verzorgenden niveau 3 (of gelijkwaardig) of verpleegkundigen niveau 4, werkzaam in de praktijk.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Ervaringsdeskundige

Groningen | 2 jaar

Wil jij jouw levenservaringen beroepsmatig inzetten om samen met je collega’s anderen te helpen? Dan is dit dé opleiding voor jou. Met je eigen levensverhaal en ervaring kun jij een brug slaan tussen de professionele hulpverlener en de cliënt. Door alles wat je hebt meegemaakt kom jij gemakkelijk in gesprek met de cliënt. Dat is jouw kracht als ervaringsdeskundige.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die een ontwrichtende levenservaring hebben gehad, maar deze inmiddels een plek in hun leven hebben weten te geven. Deze levenservaring kan bijvoorbeeld zijn: huiselijk geweld, armoede, verslaving, gedwongen prostitutie, psychiatrie, mantelzorg, of vlucht uit land van oorsprong. Inmiddels ben je hersteld van deze ervaring en wil jij je inzetten om andere mensen met een soortgelijke achtergrond te helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie

Groningen | 10 maanden

In deze door de VVT-branche erkende opleiding ga je je verdiepen in de zorg voor de psychogeriatrische cliënt. Binnen deze zorg is het van belang om vanuit je kennis en kunde te handelen. Kennis van de psychogeriatrische ziektebeelden, benaderingswijzen, het onderhouden van contact met de mantelzorgers, kwaliteit van leven en samenwerken met collega’s in de zorg voor de psychogeriatrische cliënt is de rode draad. Aandacht voor wat iemand nog kan en wil, eigen regie en zelf- en samenredzaamheid staan daarbij voorop.

Voor wie?

Gediplomeerd verzorgenden niveau 3 (of gelijkwaardig) of verpleegkundigen niveau 4, werkzaam in de psychogeriatrische zorg.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Gespecialiseerd verzorgende revalidatiezorg

Assen | 10 maanden

In deze door de VVT-branche erkende opleiding ga je je verdiepen in de revalidatiezorg. In deze kortdurende zorg is het belangrijk om snel te schakelen en te handelen vanuit je kennis en kunde. Het motiveren, stimuleren en de aandacht voor zelf- en samenredzaamheid is de rode draad. Aandacht voor wat iemand nog kan en wil, kwaliteit van leven, eigen regie en zelf- en samenredzaamheid staan daarbij voorop. Je ontwikkelt de benodigde vaardigheden om te kunnen coördineren, zowel in het eigen team als in samenwerking met andere disciplines.

Voor wie?

Gediplomeerd verzorgenden niveau 3 (of gelijkwaardig) of verpleegkundigen niveau 4, werkzaam in de revalidatiezorg.

Bekijk deze opleiding Direct aanmelden

Helpende plus

Groningen | 10-12 bijeenkomsten van 3 uur

In het werkveld van zorg en welzijn stijgt het aandeel van medewerkers op niveau 2, de helpenden zorg en welzijn. Door de ontwikkelingen in de zorg is de complexiteit van de zorgvraag toegenomen en kan de helpende zorg en welzijn iets extra’s goed gebruiken. Er worden momenteel met regelmaat na- en bijscholingen gestart voor niveau 2-werknemers om de 'plus' (vaardigheden op basis van de Vilans-protocollen) te behalen. Werkgevers en werknemers hebben de wens om deze onderdelen als keuzedeel in te zetten in de opleidingen. De kansen op de arbeidsmarkt zullen groter worden voor helpenden zorg en welzijn die een cursus Helpende Plus hebben afgerond. 

Voor wie?

De cursus 'Helpende plus' is bedoeld voor helpenden met een diploma Helpende zorg en Welzijn of Servicemedewerker Breed niveau 2.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Hospitality en voeding

Groningen | 10-12 bijeenkomsten van 3 uur

Binnen de sector zorg en welzijn wordt voeding – naast bijvoorbeeld medicatie – steeds meer een onderdeel van de behandeling/het behandelplan. Het belang van voeding en de invloed die voeding heeft op het welzijn en herstel van mensen wordt steeds meer erkend. Dit zorgt voor een toenemende behoefte aan verbreding van kennis over voeding en hospitality voor werkenden binnen een zorgomgeving. Na afronding van deze cursus ben je als medewerker helpende zorg en welzijn, facilitaire dienstverlening (niveau 2) of als verzorgende IG breder inzetbaar om zorgvragers te informeren en te adviseren op het gebied van voeding.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers in de zorg die als helpende, verzorgende of in de facilitaire dienst werkzaam zijn.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Individuele basiszorg verlenen (niveau 2)

Groningen | 3-4 maanden (6 uur per week)

Wil je snel en gemakkelijk in- of doorstromen in de zorg? Dan is deze cursus ideaal voor jou. In 8 modules leer je om mensen individuele basiszorg te geven. Je leert om de zorgvrager te helpen bij de persoonlijke zorg en algemene dagelijkse levensverrichtingen. Ook leer je om een veilige situatie te creëren. Dit traject is ideaal als je in een korte tijd wilt leren zonder dat je per se een diploma wenst of nodig hebt.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die graag in korte tijd direct inzetbaar wil worden voor de ouderenzorg.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Individuele zorg verlenen (niveau 3)

Groningen | 5-6 maanden (4 uur per week)

Ben je een herintreder of werkzoekende die wil instromen in de zorg. Dan is deze cursus wat voor jou. Na afronding van de opleiding en het behalen van het examen heb je een landelijk erkend mbo-certificaat op zak. Zo kun je snel aan de slag binnen de zorg met het zelfstandig uitvoeren van zorg- en begeleidingstaken.

Voor wie?

Deze cursus is voor in- en doorstromers die specifiek werkzaamheden willen verrichten in de individuele zorg. Na het volgen van dit beroepsgerichte onderdeel van de kwalificatie Verzorgende-IG ben je inzetbaar in de (ouderen)zorg voor het verlenen van individuele zorg.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Modulaire en flexibele opleiding Maatschappelijke zorg, Verzorging en Verpleging

Groningen | 2 tot 3 jaar (afhankelijk van het aantal modules dat je volgt)

In deze 'Flex-BBL'-opleiding bieden we je de mogelijkheid om via modules de opleiding Verzorgende-IG, Verpleegkundige of Begeleider Maatschappelijke zorg niveau 3 te volgen in een gecombineerde klas. De opleiding betreft een leerroute op maat, waardoor de duur en studielast per student kan verschillen. 

Voor wie?

Deze opleiding is geschikt voor studenten die een flexibele BBL-opleiding op maat willen volgen. Bekijk de toelatingseisen voor meer informatie. 

Bekijk deze opleiding Direct aanmelden

Oplossingsgericht werken

Groningen | Twee bijeenkomsten van drie uur

Oplossingsgericht werken is een gespreksmodel dat bewezen effectief is,  omdat deze benadering respectvol en prettig is voor cliënten en begeleiders. Binnen de zorg en de psychiatrie wordt er steeds meer gebruik gemaakt van deze werkwijze.

Voor wie?

De training is geschikt voor belangstellenden die zich meer op oplossingen willen focussen dan op problemen en effectiever met cliënten en collega's willen communiceren. De training draagt bij aan een  nieuwe mindset.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Technologie in de zorg en welzijn: ermee aan de slag

Assen, Meppel, Emmen, Groningen | 5 dagdelen van 3 uur

Technologie speelt een steeds grotere rol in de zorg. Deze ontwikkelingen zijn ook van grote invloed op professionals in de zorg en welzijn. Wil jij de mogelijkheden van technologie in je beroep leren kennen en kansen zien om technologie in te zetten ten behoeve van het welzijn en de gezondheid van cliënten? Dan is de cursus 'Technologie in de zorg en welzijn: ermee aan de slag' iets voor jou. Als deelnemer leer je hoe je technologie effectief kunt toepassen in je beroepspraktijk.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor het bij- en nascholen van medewerkers in zorg en welzijn, die interesse hebben in technologie.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Training Huiskamerassistenten

Groningen | zes bijeenkomsten van drie uur

Huiskamerassistenten hebben veel contact met bewoners, collega’s en familieleden. Dit vergt specifieke vaardigheden en competenties. Tijdens deze training gaan we hier op in. 

Voor wie?

Deze training is geschikt voor personen die werkzaam zijn als huiskamerassistent of woonassistent, of aan de slag gaan in dit beroep.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Verplegende en verpleegtechnische handelingen

Groningen | 18 bijeenkomsten van 3 uur

Met deze cursus kun je als (beginnend) professional in de (maatschappelijke) zorg breder worden ingezet in het werkveld. Je kunt na het volgen van deze cursus ondersteunende en begeleidende taken combineren met verplegende en verpleegtechnische handelingen.  

Voor wie?

De cursus 'Verplegende en Verpleegtechnische Handelingen' is bedoeld voor medewerkers niveau 3 en 4 in de zorg en welzijnssector.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Verzorgende en verpleegtechnische handelingen

Groningen | 10 dagdelen, verspreid over 6 maanden

Wil jij het welzijn van cliënten verbeteren door je verder te ontwikkelen? Heb jij behoefte om je geheugen weer op te frissen? Tijdens de cursus 'Verzorgende en verpleegtechnische handelingen' werk je aan het verbeteren van je vaardigheden voor het uitvoeren van specifieke handelingen bij cliënten met een midden-complexe problematiek.

Voor wie?

De cursus 'Verzorgende en Verpleegtechnische Handelingen' is geschikt voor jou, wanneer je werkt met cliënten met midden-complexe problematiek waarbij specifieke verpleegtechnische handelingen uitgevoerd moeten worden. De cursus brengt je op de hoogte van de actuele kennis en vaardigheden die je als verzorgende nodig hebt.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Zorgambassadeur

Groningen | 2 maanden

Een zorgambassadeur zoekt vanuit een verbindende rol naar eHealth-innovaties en helpt bij de invoering hiervan. In deze cursus leer je de juiste zorgtechnologie kiezen bij de zorgvraag, medewerkers enthousiasmeren en begeleiden bij het gebruik van technologie, voorstellen doen voor inzet van technologie, en uitleg geven aan cliënten, medewerkers en mantelzorgers.   Deze cursus 'Zorgambassadeur: aan de slag' is ontwikkeld in samenwerking met de VVT-organisaties in Groningen en sluit aan op het profiel Zorgambassadeur, zoals dit binnen deze organisaties wordt vormgegeven.

Voor wie?

Verzorgenden, verpleegkundigen en medewerkers maatschappelijke zorg (niveau 3/4) die in hun organisatie de rol van zorgambassadeur (gaan) vervullen. Als ambassadeur ben je het visitekaartje van de eHealth-innovatie. Je kunt out-of-the-box denken en bent in staat om werkprocessen te helpen herontwerpen. 

Bekijk deze training Direct aanmelden

Zorginnovaties en technologie

Groningen | 18 bijeenkomsten van 3 uur

Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol bij de implementatie van zorginnovaties. Een verdieping op het gebied van technologie heeft daarom meerwaarde voor het werkveld. Door het volgen van dit keuzedeel zijn beginnende beroepsbeoefenaren beter in staat om in de zorg technologische hulpmiddelen te hanteren.  In deze cursus wordt aandacht besteed aan zorginnovatie en het werken met nieuwe technologische hulpmiddelen. 

Voor wie?

Deze scholing is bedoeld voor medewerkers niveau 2, 3 en 4 in de zorg- en welzijnssector en die affiniteit  hebben met zorgtechnologie.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Consultvoering in de apotheek

Groningen | 4 avonden van 2 - 2,5 uur, met 1 maand tussenpoos.

Ben je apothekersassistent met ervaring aan de balie, maar is het al enige tijd geleden dat je hierin bent opgeleid? Vind je het belangrijk om mensen aan de balie goed te helpen en om de informatie die je geeft af te stemmen op de specifieke patiënt? Of wil je apotheker graag meer verdieping in de baliegesprekken? Dan is de nascholingscyclus ‘consultvoering in de apotheek’ iets voor jou! De baliegesprekken afstemmen op de specifieke patiënt kun je leren door veel te oefenen. Dit oefenen doe je door tijdens de scholingen te werken met verschillende werkvormen.

Voor wie?

Voor apothekersassistenten die werkzaam zijn in de apotheek en patiëntcontact hebben.

Bekijk deze cursus Direct aanmelden

Horeca (4)

Koken in de horeca

Groningen | 10 weken

Tijdens de korte opleiding 'Koken in de horeca' worden vooral vaardigheden geleerd voor het praktische keukenwerk. Aan deze vaardigheden is grote behoefte in de horeca.

Voor wie?

Deze opleiding is voor werkenden die in de keuken breder ingezet of geschoold willen/moeten worden, of werkzoekenden of zij-instromers die graag willen werken in de keuken.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Module Gastvrije horeca (online)

Groningen | duur is afhankelijk van je eigen studietempo

In de module Gastvrije horeca leer je de basiskennis over horecawerkzaamheden; zowel vanuit de keuken, bediening, als op het gebied van gastvrijheid. Want het is je missie om de gasten een gastvrij én blij gevoel te geven, zodat zij met een glimlach aan het einde de deur uit lopen. Deze module is onderdeel van de Flexibele hotelschool.

Voor wie?

Heb je plannen om in de horeca te werken, of ben je net gestart? Dan is deze module heel geschikt voor jou!

Bekijk deze module Direct aanmelden

Module Leidinggeven in de praktijk - Horeca (online)

Groningen | duur is afhankelijk van je eigen studietempo

Als manager of leidinggevende stuur jij horecamedewerkers aan. Tijdens deze module helpen wij je om jouw leidinggevende kwaliteiten (verder) te ontwikkelen. Deze module is onderdeel van de Flexibele hotelschool.

Voor wie?

Heb je plannen om in de horeca te werken, ben je net gestart, of werk je al een tijdje in de horeca en wil je doorgroeien? Dan is deze module heel geschikt voor jou!

Bekijk deze module Direct aanmelden

Wijncursus (SDEN 2 - wijnoorkonde)

Groningen | 6 avonden

Twijfel je altijd welke wijn je moet kopen? Wil je je gasten voorzien van een goede wijn-spijscombinatie? Of vind je het gewoon leuk om meer van wijn te weten? In de cursus Wijnoorkonde (SDEN 2) staat de basis van wijnkennis centraal. In theorie en praktijk leert Register Vinoloog Josefien Hilhorst-Laseur je de theorie en praktijk rond wijn en wijnproeven. Hoe meer je van wijn weet, hoe leuker het wordt!

Voor wie?

Deze basiscursus is zeer geschikt voor wijnliefhebbers of voor medewerkers in de horeca.

Bekijk deze cursus Direct aanmelden

Lassen (9)

Lassen niveau 1 en 2

Stadskanaal | 20 avonden van 3 uur

Heb je nog geen lasdiploma’s, maar wil je deze wel behalen? Schrijf je dan in voor deze training. We leren je de lastechniek in de lasprocessen MIG/MAG (staal), TIG (staal/rvs/aluminium), of BMBE (staal). De lasprocessen kun je leren op niveau 1 of op niveau 2.

Voor wie?

Niveau 1 is geschikt voor beginnende lassers die eenvoudig laswerk moeten verrichten. Lassers die gevorderd laswerk moeten verrichten kunnen niveau 2 volgen.

Als je niet zeker bent van je niveau, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van een proeflas kunnen we jouw niveau bepalen.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Oriëntatiecursus lassen

Groningen | 6 dagdelen van 3 uur

Met deze oriëntatiecursus lassen maak je kennis met diverse lasprocessen. Je leert de apparatuur kennen en je oefent op een eenvoudige manier in de praktijk.

Voor wie?

Deze cursus is voor medewerkers van metaalverwerkende bedrijven die kennis van diverse lasprocessen willen opdoen of mensen die zich willen oriënteren in lastechnieken.

Bekijk deze training Direct aanmelden

BMBE-lassen niveau 1 en 2

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

Binnen deze opleiding leer je de beroepsmatige vakhandelingen van Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE) op niveau 1 en 2. Na afloop van de cursus kun je de vaardigheden zelfstandig uitvoeren aan de hand van tekeningen en werkinstructies volgens het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Voor wie?

Deze cursus is voor de beginnende lasser BMBE.

Als je niet zeker bent van je niveau, dan kun je met een proeflas een niveaubepaling doen. Deze kost € 50,-. Als de proeflas leidt tot een inschrijving, dan zijn de kosten voor onze rekening.

Bekijk deze training Direct aanmelden

BMBE-lassen niveau 3 en 4

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

Binnen deze opleiding leer je de beroepsmatige vakhandelingen van Booglassen Met Beklede Elektrode (BMBE), ook wel elektrisch lassen genoemd, op niveau 3 en 4. Na afloop van de cursus kun je de vaardigheden zelfstandig uitvoeren aan de hand van tekeningen en werkinstructies volgens het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Voor wie?

De opleiding op niveau 3 is bestemd voor booglassers die laswerk moeten verrichten dat aan niet destructief onderzoek wordt onderworpen en biedt de mogelijkheid het beginniveau te behalen voor de opleiding op niveau 4.  

De opleiding op niveau 4 is bestemd voor booglassers die op het hoogste niveau pijp- en plaatlaswerk moeten verrichten dat aan niet destructief onderzoek wordt onderworpen.

Bekijk deze training Direct aanmelden

MIGMAG-lassen niveau 1 en 2

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

In deze opleiding geven we je elementaire kennis en vaardigheden voor het verrichten van eenvoudig laswerk (niveau 1) of voor gevorderd laswerk (niveau 2).

Voor wie?

Deze cursus is voor beginnende lassers die eenvoudig laswerk moeten verrichten (niveau 1) en voor MIG/MAG-lassers die gevorderd laswerk moeten verrichten (niveau 2).

Als je niet zeker bent van je niveau, dan kun je met een proeflas een niveaubepaling doen. Deze kost € 50,-. Als de proeflas leidt tot een inschrijving, dan zijn de kosten voor onze rekening.

Bekijk deze training Direct aanmelden

MIGMAG-lassen niveau 3 en 4

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

Je leert om uit plaat opgebouwde werkstukken van ongelegeerd staal te maken in alle posities op niveau 3 en 4 van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Voor wie?

Deze opleiding is voor de ervaren MIG/MAG-lasser niveau 2.

Bekijk deze training Direct aanmelden

TIG-lassen niveau 1 en 2

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

Met het TIG-lasprocedé is het onder meer mogelijk materialen als staal, roestvaststaal (rvs) en aluminium te lassen. Het TIG-lassen leent zich in het bijzonder voor het maken van hoogwaardige lasverbindingen.

Voor wie?

Voor beginnende en gevorderde lassers.

Als je niet zeker bent van je niveau, dan kun je met een proeflas een niveaubepaling doen. Deze kost € 50,-. Als de proeflas leidt tot een inschrijving, dan zijn de kosten voor onze rekening.

Bekijk deze training Direct aanmelden

TIG-lassen niveau 3 en 4

Groningen | 20 dagdelen van 3 uur

TIG-lassen is een lasproces dat zeer geschikt is voor nauwkeurig laswerk en waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken. TIG-lassen wordt gezien als een moeilijke vorm van lassen, doordat het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. TIG-lassen wordt veel gebruikt bij specialistisch leidingwerk, bijvoorbeeld voor de zuivelindustrie. 

Voor wie?

Voor gevorderde en ervaren lassers.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Lasopleiding op maat

Groningen | De duur van de opleiding wordt met jou afgestemd

We hebben veel soorten lasopleidingen in ons trainingsaanbod. Toch kun je redenen hebben om ons iets anders te vragen dan ons vaste programma. Geef je opleidingswensen door en wij komen met een opleiding op maat.

Voor wie?

Maatwerk is er voor bedrijven die specifieke opleidingswensen hebben voor hun personeel dat een lastechnische achtergrond heeft.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Leidinggeven en ondernemerschap (3)

Leidinggevende team/afdeling/project

Groningen | 1 jaar

Heb jij een vakopleiding (niveau 3) gedaan en heb je meer in je mars? Doe dan deze éénjarige specialistenopleiding. Met de kennis en ervaring die je opdoet, kun je aan de slag in een leidinggevende functie binnen jouw eigen bedrijfstak.

Bekijk deze opleiding en meld je aan

Ondernemerschap

Groningen | 20 (online) lessen

Heb jij de droom om een eigen onderneming te starten en te runnen? Na het volgen van deze training ben jij daar helemaal klaar voor!

Voor wie?

Deze training is voor startende ondernemers en freelancers die meer skills willen hebben voor het starten van een eigen onderneming.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Vakman-ondernemer

Groningen | 1 jaar

Heb jij een vakopleiding (niveau 3) gedaan en droom je van een eigen onderneming? Of ben je van plan om het bedrijf van je ouders over te nemen? Volg dan deze éénjarige specialistenopleiding en leer hoe je een eigen bedrijf opstart binnen jouw vakgebied.

Bekijk deze opleiding en meld je aan

Maritiem (1)

Marcom A

Delfzijl | 5½ dagen

Heb jij een Maritieme Radiocommunicatie-certificaat nodig voor het bedienen van communicatieapparatuur op een schip? Volg dan deze training en ontvang het officiële certificaat van Agentschap Telecom.

Voor wie?

Deze training is voor werkenden in de maritieme sector. Met een Marcom A-certificaat (SOLAS/IMO approved) mag je de MF/HF-maritieme zender/ontvanger bedienen.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Marketing en communicatie (1)

E-commerce

Groningen | 10 (online) lessen

Wil jij je laten bij- of omscholen om (ook) werkzaamheden op het gebied van online marketing of e-commerce uit te kunnen voeren. Met deze brede training leer je de basis om effectief online aan de slag te gaan.

Voor wie?

Deze training is voor junior marketeers en commerciële beroepsbeoefenaars die meer kennis willen hebben van online marketing.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Procestechniek (4)

Industriële automatisering voor operators

Groningen | 3 dagen of 6 dagdelen

De effectieve opsporing van de echte oorzaken van storingen in een proces of apparaat wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Een niet onbelangrijk deel van die storingen heeft te maken met de automatisering die in de bedrijven wordt toegepast. De afdeling Procestechniek van Noorderpoort verzorgt de cursus Industriële automatisering voor operators.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor proces- of mechanisch operators. 

Bekijk deze training Direct aanmelden

Meet- en regeltechniek voor operators

Groningen | 2 dagen of 4 dagdelen | 3 dagen of 6 dagdelen

De operator heeft inzicht in het gedrag van processen wat betreft de meet- en regel en besturingssystemen. Met dit inzicht is de operator in staat de apparatuur te starten en normaal en uitzonderlijk gedrag van de procesregeling te onderscheiden. Waar nodig kan de operator bijsturen, inspecties uitvoeren en storingen lokaliseren.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor proces- of mechanisch operators. 

Bekijk deze training Direct aanmelden

Onderhoud voor A- en B-operators

Groningen | 5 dagen of 10 dagdelen

Van een proces- of mechanisch operator wordt tegenwoordig steeds meer verwacht dat ze eerstelijns onderhoud zelf verrichten. De afdeling Procestechniek van Noorderpoort verzorgt de cursus Onderhoud voor operators. Noorderpoort is hiervoor door de kenniscentrum SBB en exameninstelling VAPRO aangemerkt als Erkend Leerbedrijf.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor proces- of mechanisch operators. 

Bekijk deze training Direct aanmelden

Storingzoeken voor operators

Groningen | 2 dagen of 4 dagdelen

De afdeling Procestechniek van Noorderpoort verzorgt de cursus Storingzoeken voor Operators. De effectieve opsporing van de echte oorzaken van storingen in een proces of apparaat wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Tijdens deze cursus wordt de operator geleerd om op een goede manier routinematig en systematisch te zoeken naar de oorzaken van storingen. 

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor proces- of mechanisch operators. 

Bekijk deze training Direct aanmelden

Technologie en ICT (14)

Auto-elektronica: diefstalbeveiliging en startonderbreking

Stadskanaal | 6 avonden van 3 uur

Auto-elektronica kent vele geheimen. In deze training gaan we een aantal van deze geheimen ophelderen, waarbij we ons specifiek richten op diefstalbeveiliging en startonderbreking. 

Voor wie?

Deze training is geschikt voor iedereen die professioneel interesse heeft in diefstalbeveiligingssystemen en startonderbrekingssystemen bij auto’s.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Basiscursus digitale vaardigheden MS Office en veilig internet

Groningen | 5 weken

Wil je graag werken met MS Office 365, zoals Word, Excel, PowerPoint en Teams? En ook leren om op een veilige manier internet te gebruiken? Dan is deze basiscursus ideaal voor jou.

Voor wie?

Deze basiscursus is voor iedereen die geen ervaring heeft in het werken met de meestgebruikte kantoorapplicaties van MS Office 365, zoals Word, Excel, PowerPoint en Teams.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Basiscursus geo-informatie

Groningen | 5 weken

Leer in korte tijd werken met QGIS! Met dit open source geografisch informatiesysteem (GIS) kun je geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. De ruime mogelijkheden van QGIS als open source GIS worden steeds meer erkend en gebruikt. In deze basiscursus geo-informatie maak je kennis met de basisfunctionaliteit van QGIS en ga je vooral zelf aan de slag.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het toepassen van GIS en geo-data met QGIS.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Basiscursus Python-programmeren

Groningen | 5 weken

Ben je nieuwsgierig of programmeren iets voor jou is? Met deze introductiecursus kom je hierachter! Je maakt kennis met de programmeertaal Python en leert de basisbeginselen van programmeren. Na deze cursus kan je je met vervolgcursussen ontwikkelen tot een echte programmeur.

Voor wie?

Deze basiscursus is geschikt voor de startende programmeur die in Python willen leren programmeren, en voor andere geïnteresseerden die Python-code willen begrijpen. De cursus is geschikt voor beginners.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Basisvaardigheden verspanen (frezen of draaien)

Stadskanaal | 10 avonden van 3 uur

Leer bij ons de basisvaardigheden verspanen: frezen of draaien. Op dit moment is er veel vraag naar vakmensen voor het vak verspaner. Wil jij leren werken met een freesbank of een draaibank? Schrijf je dan in voor deze training.

Voor wie?

De training is bedoeld voor mensen die willen leren werken met een freesbank of draaibank. Er kunnen tegelijk maximaal 5 deelnemers voor frezen en 5 deelnemers voor draaien deelnemen.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Bouw je eigen 3D-printer

Stadskanaal | 6 avonden van 3 uur

Wil jij je eigen 3D-printer bouwen? Deze training maakt jou wegwijs in deze bijzondere wereld vol mogelijkheden. Je leert de basisbeginselen van het 3D-printen, je gaat aan de slag om een 3D-model te ontwerpen, en natuurlijk bouw je je eigen 3D-printer. 

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met 3D-printing. Er is plaats voor 10 tot 15 deelnemers.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Digivaardigheden

Stadskanaal | 6 avonden van 3 uur

Wil je graag met een computer kunnen omgaan, maar heb je hier geen of weinig ervaring mee? Schrijf je dan in voor deze training Digivaardigheden. We leren je in een korte tijd de basisvaardigheden van het besturingssysteem Windows, het tekstverwerkingsprogramma Word en het handig gebruiken van internet.

Voor wie?

Deze training is voor cursisten die weinig of geen ervaring hebben met het gebruiken van een computer. Er is plaats voor 10 tot 15 deelnemers.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Instrumentmaker BBL niveau 3 – avondopleiding (derde leerweg)

Stadskanaal | 2 jaar, 2 lesavonden in de week

Wil jij in korte tijd de opleiding instrumentmaker volgen? Dan is deze BBL-avondopleiding vanuit de derde leerweg, waarbij je leren en werken combineert, iets voor jou. Binnen twee jaar heb jij je mbo-diploma niveau 3. Dit is de start van een nieuwe uitdaging.

Voor wie?

Deze opleiding is voor instrumentmakers en draaiers/frezers die vanwege hun functie een niveau 3-opleiding instrumentmaker nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een volgende stap in je carrière of omdat je wil doorgroeien binnen het bedrijf. Doordat je ’s avonds naar school gaat en overdag de praktijk leert, kun je deze opleiding perfect combineren met je baan.

Bekijk de opleiding Direct aanmelden

Rapid prototyping

Groningen | 7 weken

Wil jij jouw ontwerpende en creatieve manier van denken en doen wakker schudden? En wil je hier ook concreet mee aan de slag? Schrijf je dan direct in voor de cursus ‘Rapid prototyping’. Je leert in deze cursus om in korte tijd en met handige digitale tools een prototype te maken. We geven je de kennis en technieken om jouw ideeën en ontwerpen om te zetten naar een fysiek prototype. Hierbij richt je je hoofdzakelijk op digitale fabricage zoals 3D-printen, lasersnijden en programmeren. Jouw ontwerp komt als een prototype tot leven!

Voor wie?

Deze cursus is interessant voor:

  • iedereen die met digitale maaktechnologieën wil experimenteren
  • iedereen die op zoek is naar tools om zijn/haar ideeën verder te brengen tot een prototype
Bekijk deze training Direct aanmelden

Researchinstrumentmaker BBL niveau 4 – avondopleiding (derde leerweg)

Stadskanaal | 3 jaar, 2 lesavonden in de week

Wil jij in korte tijd de opleiding researchinstrumentmaker volgen? Dan is deze BBL-avondopleiding vanuit de derde leerweg, waarbij je leren en werken combineert, iets voor jou. Binnen drie jaar heb jij je mbo-diploma niveau 4. Dit is de start van een nieuwe uitdaging.

Voor wie?

Deze opleiding is voor instrumentmakers en draaiers/frezers die vanwege hun functie een niveau 4-opleiding researchinstrumentmaker nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een volgende stap in je carrière of omdat je wil doorgroeien binnen het bedrijf. Doordat je ’s avonds naar school gaat en overdag de praktijk leert, kun je deze opleiding perfect combineren met je baan.

Bekijk de opleiding Direct aanmelden

Technicus engineering BBL niveau 4 – avondopleiding (derde leerweg)

Stadskanaal, Groningen | 3 jaar, 2 lesavonden in de week

Wil jij in korte tijd de opleiding technicus engineering volgen? Dan is deze BBL-avondopleiding vanuit de derde leerweg, waarbij je leren en werken combineert, iets voor jou. Binnen drie jaar heb jij je mbo-diploma niveau 4. Dit is de start van een nieuwe uitdaging.

Voor wie?

Deze opleiding is voor vakmensen in de techniek die vanwege hun functie een niveau 4-opleiding technicus engineering nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een volgende stap in je carrière of omdat je wil doorgroeien binnen het bedrijf. Doordat je ’s avonds naar school gaat en overdag de praktijk leert, kun je deze opleiding perfect combineren met je baan.

Bekijk de opleiding Direct aanmelden

Verdiepingscursus digitale vaardigheden

Groningen | 5 weken

Heb je kennisgemaakt met de mogelijkheden van MS Office 365 (zie de Basiscursus digitale vaardigheden MS Office en veilig internet)? En wil je je verder verdiepen in de digitale toepassingen van MS Office 365? Dan is dit de perfecte vervolgcursus voor jou. We helpen je om mee te bewegen in de steeds snellere digitale wereld. Schrijf je in en verover jouw plaats in de digitale wereld.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die verder aan de slag wil met het veilig en vertrouwd vergaren en verstrekken van informatie in een digitale omgeving. De cursus is het vervolg op de Basiscursus digitale vaardigheden MS Office en veilig internet.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Waterstof

Delfzijl | 10 dagdelen

Wil jij meer weten over waterstof als energiedrager? Met deze training vergroot jij je kans op werk in de zich snel ontwikkelende arbeidsmarkt voor waterstoftechnologie.

Voor wie?

Deze training is voor werkenden in de techniek, industrie, energie, maritiem, transport, logistiek, of milieu die meer willen leren over waterstof en waterstoftechnologie.

Bekijk deze training Direct aanmelden

Werken met IT

Groningen | 5 weken

Werken ín de IT is een keuze, maar werken mét IT moeten we allemaal. Tegenwoordig wordt in alle sectoren van jou als medewerker verwacht dat je met IT-middelen kunt werken. Dat is soms lastig, want digitaal (samen)werken vergt andere vaardigheden. Hoe doe je dat, online samenwerken? Hoe ga je om met al die notificaties van bijvoorbeeld e-mail en chat? En hoe combineer je alle applicaties om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken? Ook jij kunt je dit eigen maken!

Voor wie?

Deze training is voor mensen die op hun werkplek te maken (gaan) krijgen met IT en hiermee willen leren omgaan.

Bekijk deze training Direct aanmelden

VCA (3)

Voorbereiding VCA

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

Er zijn in Nederland veel mensen met een taalachterstand die op de werkvloer uitstekend functioneren. Het behalen van een diploma is voor hen een flinke uitdaging. De training ‘Voorbereiding VCA’ bereidt de cursist in eenvoudige bewoordingen voor op de terminologie en de vaktermen uit het VCA-examen. Spelenderwijs maakt men zich de stof eigen aan de hand van visueel materiaal en door veel te doen en zelf te ontdekken. Er is tijd en aandacht voor uitleg van teksten en het leren van nieuwe woorden/jargon.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die de taal van de training ‘VCA’ als te moeilijk ervaart of die een taalachterstand heeft. De cursist moet minimaal beschikken over taalniveau 1.

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

VCA

| De duur van de training wordt in overleg bepaald

Voor deze training VCA is speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor mbo-niveau 1. Het lesprogramma is geheel afgestemd op de praktijk en er wordt gebruikgemaakt van onder meer beeldmateriaal. De lessen worden gegeven door een ervaren docent, gespecialiseerd in VCA.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die een VCA-diploma nodig heeft voor zijn werk.

De training vindt plaats bij het bedrijf waar de cursist werkzaam is.

Bekijk deze training

VCA en technisch inburgeren

Stadskanaal | 10 weken

Ben je anderstalige en wil je je VCA-diploma halen. Dan is deze training speciaal voor jou. Naast de standaard VCA-onderdelen, is er extra aandacht voor Nederlands en vaktaal op de werkvloer.

Voor wie?

Deze training is voor anderstaligen die werkzaam zijn in de bouw, techniek, logistiek, of productie.

Bekijk deze training Direct aanmelden
Terug naar boven