Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Tech-savvy: programma voor digitaal bewustzijn

Tech-savvy: programma voor digitaal bewustzijn

05 november 2018

Er kunnen wel tien goede redenen genoemd waarom we als mbo intensief en breed aandacht moeten geven aan ICT en digitalisering. Al die redenen krijgen de komende jaren een plek in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap van Noorderpoort en haar ICT-partners. Toch is er maar één reden die al onze inspanningen verklaart: de wereld digitaliseert in hoog tempo en dat besef moet groeien om morgen en overmorgen relevant te blijven opleiden.

Met onder meer workshops, trainingen, lesmodules, en lezingen werken we aan de bewustwording van de invloed van ICT op beroepen en dus ook op het onderwijs. We starten daarmee op 8 november in het Kasteel met het programma Tech-Savvy. Werken aan 'digitaler denken'. 

Groningen is de tweede ICT-stad van Nederland, dus voor onze voeten zien we nieuwe ICT-toepassingen als paddestoelen uit de grond schieten. De vraag naar ICT-specialisten groeit. Onze ICT-studenten hebben een baangarantie als ze van de opleiding komen, we voelen dus al langer dat we actief mee moeten bewegen met de ontwikkelingen. Maar dat is maar één kant van het digitaliseringsspectrum. De verpleger die ogenschijnlijk geen ICT-beroep heeft, ziet zijn beroep ook digitaliseren. De verpleegkundige van 2008 verricht niet meer dezelfde handelingen als die van 2018 of die van 2028. Het is vooral dát besef waarvoor we de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap hebben opgericht.

Veel van de banen waarvoor wij nu opleiden zijn er straks niet meer door tal van nieuwe toepassingen in de ICT. De meeste toepassingen kennen we nu zelfs nog niet, maar ze komen eraan. We weten dat we de ontwikkelingen als onderwijsorganisatie niet zelfstandig kunnen bijbenen, daarvoor gaat het te snel en is het te specialistisch. Daarom zoeken we de samenwerking met ICT-specialisten. Samen maken we het mogelijk dat we in de tred van de digitalisering meelopen. Zo kunnen wij in alle vakgebieden blijven opleiden voor de toekomst.

Voorbeelden van verdergaande digitalisering liggen voor het oprapen, borduren we voort op het beroep van verpleegkundige, dan zien we dat het met big data en de toepassingen daarop mogelijk is dat de ambulanceverpleger al voor aankomst bij een ongeval weet wat de status van de aangereden fietser is. De zorg verandert daarmee, wordt efficiënter, maar het vraagt van de toekomstige ambulanceverpleger dat hij behalve 'verpleegvaardig' ook digitaal vaardig is. 

We kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat alle beroepen waarvoor we opleiden de komende vijf, acht, elf, twintig jaar sterk veranderen ten gevolge van digitalisering. We zijn nu nog vooral tech-afhankelijk, dat geldt zelfs voor de millenial die swipend het herhaalfilmpje van de teletubbies aanzette. Gaan onderwijs en ICT-ontwikkelaars nauw samenwerken dan is er alle kans om tech-bekwaam te worden. En met die samenwerking zit het wel goed, zegt Wim van de Pol, initiatiefnemer. Al 30 ICT-partners hebben zich bereid getoond met Noorderpoort de komende jaren programma's te ontwikkelen voor de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap.

Op 8 november openen we in het Kasteel aan de Melkweg 1 onze ambitie met een proeverij van het programma Tech-Savvy dat op 22 november start. In dat programma leren medewerkers van Noorderpoort in tien blokken slim om te gaan met bestaande en nieuwe technische middelen. De onderwerpen variëren van ‘veilig opslaan in the cloud' tot aan ‘gebruik van apps en gadgets'. Onze ICT-partners hierin zijn Bossers en Cnossen en Microsoft, beide zullen in de opening hun visie op onze gezamenlijke doelen en de samenwerking geven.

Het programma Tech-Savvy is nog maar het begin, legt Wim uit. Het ultieme doel is dat elke student en medewerker tijdens zijn studie en loopbaan bij Noorderpoort één of meer modules in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap heeft gevolgd om digitaal sensitief zijn of haar loopbaan te beginnen en te vervolgen. Stel je daar werken met virtual reality bij voor, maar ook een les over de veranderende rol van e-mail in je werk.

We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we een stevige subsidie van bijna een miljoen toegekend hebben gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met de aanvullende anderhalf miljoen die door de partners wordt opgebracht verwachten we met mooie programma's Groningen tech-savvier te maken.

Kick-off Noorderpoort Tech-Savvy-programma
Donderdag 8 november
16.00-17.30 uur
Het Kasteel | Melkweg 1 Groningen

Thema: Persbericht

Terug naar boven