< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Studiejaar 20/21: met afstand bijzonder

Studiejaar 20/21: met afstand bijzonder

21 september 2020

Het studiejaar 2020/2021 is - vanwege corona - een bijzonder studiejaar. Je krijgt online les, maar we kunnen je gelukkig soms ook uitnodigen op school. Wel zo fijn. 

Twijfel je of je naar school mag? Bekijk dan hier wat de regels zijn.

Ga je naar school? Dan is het belangrijk dat je goed weet wat de regels zijn. Bekijk daarom goed deze instructie. Hierin staat bijvoorbeeld:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van medestudenten en docenten/medewerkers
 • Was je handen regelmatig, schud geen handen en nies in je elleboog
 • Heb je klachten? Ga niet naar school, maar laat je testen
 • Kom je uit een risicogebied, blijf dan 10 dagen thuis en meld dit ook

En zo zijn er nog een aantal belangrijke regels waar we ons met zijn allen aan moeten houden. Bekijk ze dus zorgvuldig.  

Gebouwen coronaproof, mondkapjes op  
We hebben onze gebouwen uiteraard ‘coronaproof’ ingericht. Ook de ventilatie is goed (ingesteld). Volg de instructies die zijn aangegeven in het gebouw en/of worden gegeven door onze medewerkers. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat je je handen desinfecteert, dat je de aangegeven looproutes volgt en dat je na afloop niet op of rond school blijft hangen. Zorg daarnaast dat je een mondkapje draagt.

Lees hier hoe je een mondkapje op de goede manier gebruikt.

Heb je vragen?
Als iets jou nog niet duidelijk is, bekijk dan eerst de vraag & antwoord onder dit bericht. Neem anders contact met ons op via de app, e-mail, telefoon, of via de chat rechtsonder op deze website.

Whatsapp: 06 25 68 19 18
E-mail: hotspot@noorderpoort.nl
Telefoon: 0800 - 66 77 885

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 - 17.00 uur.

Samen maken we er een bijzondere studietijd van!

Vragen over corona en gezondheid

Wat doet Noorderpoort aan de coronamaatregelen?

Heel veel! Veiligheid en gezondheid vinden we heel belangrijk. Zo moet je op elke locatie bij binnenkomst gebruik maken van desinfecterende handgel. We hebben looproutes gemaakt en in een ruimte mogen niet te veel mensen aanwezig zijn. Iedereen moet 1,5 meter afstand in acht nemen (ook tot je medestudenten). Natuurlijk wordt er ook goed en vaak schoongemaakt. Verder worden alle ruimtes goed geventileerd. Bekijk hier het instructiedocument.

Hoe gaat Noorderpoort om met de 1,5 meter maatregel?

In het mbo geldt nog steeds dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Ook binnen Noorderpoort houden we ons aan die maatregel van het kabinet. Onze gebouwen zijn zo ingericht dat dit ook kan. Dat betekent bijvoorbeeld wel dat kantines gesloten zijn.

Hoe gaat Noorderpoort om met een vermoeden van corona?

 • Bij klachten blijf je thuis, laat je je testen en wacht je de testuitslag thuis af.
 • Als een medewerker bij een collega of student verkoudheidsklachten waarneemt, wordt de betreffende persoon verzocht naar huis te gaan.
 • Als uit de test blijkt dat iemand daadwerkelijk corona heeft, doet de GGD contactonderzoek. De GGD neemt hiertoe het initiatief.
 • Als blijkt dat iemand op een van onze scholen daadwerkelijk corona heeft, worden op basis van het advies van de GGD eventuele acties uitgezet.

Een student of medewerker is positief getest. Wat zijn de maatregelen van Noorderpoort?

Wanneer een student of medewerker van Noorderpoort positief getest wordt op het coronavirus, hebben wij contact met de GGD over de aanpak. Zij houden zich bezig met het bron- en contactonderzoek. Wij volgen hun instructies op.

Wanneer er geen aanwijzing is voor verdere besmetting, nemen wij geen aanvullende maatregelen. Mocht er wel aanleiding zijn tot het nemen van aanvullende maatregelen, dan doen wij dit altijd in overleg met de GGD en eventueel de Veiligheidsregio. We volgen steeds de meest actuele richtlijnen van het RIVM.

Welke hygiëne-maatregelen moet ik naleven?

Om te zorgen dat we veilig onderwijs kunnen bieden in onze gebouwen is het erg belangrijk dat we ons allemaal houden aan de geldende hygiëne-maatregelen.

Hier vind je welke regels en maatregelen dat zijn.

Ik behoor tot een risicogroep, mag ik dan naar school?

Je kunt – in overleg met school – worden vrijgesteld van fysiek onderwijs als je behoort tot een risicogroep. Neem hiervoor contact op met je SLB’er.

Twijfel je of je naar school mag? Bekijk dan hier wat de regels zijn.

Ik ben verkouden. Mag ik naar school komen?

Als je verkouden bent of andere corona-gerelateerde klachten (neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak) hebt, blijf je thuis. Laat je testen. En volg zoveel mogelijk het onderwijs online.

Twijfel je of je naar school mag? Bekijk dan hier wat de regels zijn.

Ben je in in een risicogebied geweest?

Dat hoeft geen probleem te zijn! Maar:

 • ben je ziek?
  Dan blijf je thuis en ga je niet naar school of stage (bpv). Waar mogelijk volg je online lessen.

 • kom je terug uit een 'oranje' of 'rood' gebied?
  Dan blijf je de eerste tien dagen thuis (in quarantaine). Ook als je bij thuiskomst (of op de luchthaven) positief op corona bent getest, zijn tien dagen quarantaine verplicht. Je volgt wel zoveel mogelijk online lessen.

 • ben je niet ziek?
  Dan kom je gewoon volgens je rooster naar school of stage (bpv).

We hopen je snel gezond en wel te zien!

Hoe informeert Noorderpoort haar studenten en medewerkers?

We informeren onze studenten en medewerkers zodra er belangrijke informatie of nieuws te melden is.

Als student kun je nieuws vinden op de studentenportal, in de Noorderportal-app en op de website. Houd daarnaast onze social media-kanalen in de gaten.

Medewerkers informeren we via onze interne communicatiekanalen, zoals de medewerkersportal.

Vragen over school en onderwijs

Hoe zien mijn lessen eruit? Ga ik veel naar school?

Vanwege corona zullen veel lessen online plaatsvinden (bijvoorbeeld via het programma Microsoft Teams en/of Skype). Wij helpen je daarbij.

Gelukkig kunnen we je ook (weer) wat meer op school uitnodigen. Onze schatting op dit moment is dat in het begin van dit studiejaar 2/3 van het onderwijs online plaatsvindt en 1/3 in onze gebouwen (laatste zijn vooral praktijklessen). Maar dit zal per opleiding verschillen.

Voor nieuwe studenten geldt in ieder geval dat we zorgen dat je snel je medestudenten, je docenten, je studieloopbaanbegeleider (SLB’er) en het gebouw leert kennen.

Moet ik een mondkapje dragen op school?

Wij geven het dringende advies aan al onze studenten, medewerkers en bezoekers om een mondkapje te dragen wanneer zij zich bewegen in onze lokalen en gebouwen. De 1,5 meter afstand regel blijft onverkort van kracht. We gaan er vanuit dat studenten, medewerkers en bezoekers zelf een mondkapje meebrengen. Studenten en medewerkers die in een lokaal of ruimte op een vaste plek zitten of staan – en zodoende gegarandeerd de 1,5 meter in acht kunnen nemen – kunnen het mondkapje afzetten. Beweeg je je door onze lokalen en gebouwen (bijv. wc-bezoek, leswissel, vertrek), dan adviseren we je dus dringend het mondkapje (weer) op te zetten.

Lees hier hoe je een mondkapje op de goede manier gebruikt.

Wanneer moet ik onderwijs, toetsen/examens of bpv inhalen?

Wij kijken hoe we het onderwijs verder moeten inrichten en welke verplichtingen blijven bestaan. Je wordt – zodra het kan – hierover door je opleiding geïnformeerd.

Gaan examen en toetsen door?

Hierover word je door je opleiding geïnformeerd. Soms wordt er online getoetst en soms op school.

Hoe zit het met de ventilatie in de schoolgebouwen?

In de zomervakantie zijn onze ventilatiesystemen – samen met een onafhankelijke externe partij – gecontroleerd. Onze systemen functioneren goed en zijn op de juiste manier ingesteld (ook wat betreft het binnenhalen van frisse lucht van buiten). Ook worden leslokalen en andere ruimten regelmatig gelucht, door ramen en deuren open te zetten.

Zijn de kantines geopend?

Nee. De kantines zijn gesloten om drukte te voorkomen. Je mag wel eigen eten en drinken meenemen, maar dit alleen nuttigen in het lokaal.

Kan ik een kluisje huren?

Om onnodige drukte te voorkomen, kunnen nagenoeg alle kluisjes voorlopig niet gebruikt worden. Er is een klein aantal uitzonderingen op basis van de hoeveelheid/zwaarte van de materialen. In dat geval hoor je dit via je opleiding. Kluisjes kunnen al wel worden gereserveerd.

Kan ik gewoon met het openbaar vervoer naar school?

Als je ook met de fiets naar school kan, doe dit dan. Anders kun je inderdaad gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat is voor iedereen weer toegankelijk. Je moet dan wel een mondkapje dragen.

We hebben – in overleg met andere organisaties in stad en ommeland – lessen gespreid over de week en de dag, zodat studenten gespreid kunnen reizen en we teveel drukte in trein en bus voorkomen.

Gaat mijn bpv/stage door?

Als je start met een stage, dan volg je nog steeds de RIVM-maatregelen en de maatregelen die binnen het bedrijf gelden. Stages gaan zoveel mogelijk door, ofwel er wordt bij je opleiding gekeken naar een andere invulling/oplossing.

Kan ik op buitenlandse stage?

Ja, dat mag naar niet-risicogebieden. Je geeft hiervoor wel eerst schriftelijk toestemming door het invullen van een protocol. Ben je minderjarig, dan geven ook jouw ouders/verzorgers toestemming. Stages naar risicogebieden gaan voorlopig niet door. Dat geldt ook voor andere buitenlandse reizen naar risicogebieden.

Ik heb studievertraging opgelopen. En nu?

We gaan je uiteraard helpen om waar dat kan eventuele vertraging in te lopen. Dat is voor ons dit jaar een belangrijk aandachtspunt waar we extra op inzetten. Er worden meerdere programma’s en activiteiten voor georganiseerd. Neem hierover ook contact op met je SLB’er.

Kan ik mij nog steeds aanmelden voor een opleiding?

Je kunt je via onze website altijd aanmelden voor een opleiding. Wel kan het zijn, dat er geen plaats voor je is in de opleiding van je keuze, omdat je je na 1 mei hebt aangemeld.

Heb je vragen over onze opleidingen?

Heb je een vraag over onze opleidingen? Neem dan contact met ons op via chat, app, telefoon op mail. Wij helpen je graag.

Hoe informeert Noorderpoort haar studenten en medewerkers?

We informeren onze studenten en medewerkers zodra er belangrijke informatie of nieuws te melden is.

Als student kun je nieuws vinden op de studentenportal, in de Noorderportal-app en op de website. Houd daarnaast onze social media-kanalen in de gaten.

Medewerkers informeren we via onze interne communicatiekanalen, zoals de medewerkersportal.

Terug naar boven