< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Samen houden we het onderwijs relevant

Samen houden we het onderwijs relevant

10 mei 2019

Het mbo leidt vakmensen op. Daarom volgen studenten naast algemene lessen als Nederlands en rekenen, veel praktijkgerichte vakken. En wat is er nu mooier dan dat je deze vakken krijgt van iemand die daadwerkelijk uit de praktijk komt; een docent die lesgeeft vanuit eigen ervaring.

Jan Boelo Drenth heeft zijn carrière tijdelijk op een laag pitje gezet om zich naar eigen zeggen “onder te dompelen in het onderwijs”. Van internationaal bekende fashion designer met een eigen label, tot fulltime docent bij de opleiding Junior stylist mode en bovendien zelf nog hard aan de studie om zijn lesbevoegdheid te behalen. Eerder sprak hij bij RTV Noord over zijn beweging richting het onderwijs. En ook wij wilden er het fijne van weten.

Wat was het moment waarop je dacht: “Ik ga lesgeven.”?

“Dat was een geleidelijk proces. Gemiddeld begeleidde ik sinds 2010 vier tot zes stagiaires per jaar. Op een gegeven moment kreeg ik vanuit Noorderpoort de vraag of ik een keer een gastles wilde verzorgen en studenten wilde helpen bij hun afstudeercollecties. Ieder jaar in juni worden deze gepresenteerd tijdens Dare to create (vanaf dit jaar The Creative Gathering, welke plaatsvindt op 15 mei aanstaande red.) - een show die gemaakt is rondom de collecties van onze studenten. Dat vond ik hartstikke leuk om te doen. Gaandeweg besefte ik dat écht een bijdrage kon leveren aan de maatschappij, nu geef ik elke week les."

Wat wil jij je studenten graag meegeven?

“Ik geef onder meer les in patroontekenen en productie - het naaien. Daarbij wil graag dat mijn studenten de wereld zo breed mogelijk zien en zich oriënteren op wat mogelijk is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze leren hoe de modewereld in elkaar steekt. Wij laten de studenten bijvoorbeeld zelf onderzoek doen naar de verschillende labels en hun kenmerken. Die kennis is essentieel als je in de modewereld aan de slag gaat.

In mijn rol als stagebegeleider voer ik veel gesprekken met bedrijven. Ik ben van mening dat een opleiding studenten moet afleveren die op hetzelfde niveau zitten als het werkveld en daarin direct mee kunnen bewegen. Door de gesprekken die ik met bedrijven voer, krijg ik een goed beeld van wat zij van onze studenten verwachten. En dat kunnen wij dan weer in de lessen aan ze meegeven.”

Er zijn meer scholen met een mode-opleiding. Waarom geef je les bij Noorderpoort?

“Noorderpoort heeft een heel breed opleidingsspectrum. En dat spreekt mij aan. Ik ben van mening dat je als student heel breed moet kunnen denken. En het breed neerzetten van heel verschillende opleidingen met toch één visie waar je naartoe wilt werken,  daarin is Noorderpoort - vind ik -  heel goed.

Als werkgever biedt Noorderpoort ook veel mogelijkheden. Het motto van het mbo is natuurlijk Leven Lang Ontwikkelen en Noorderpoort heeft dat voor haar medewerkers ook als uitgangspunt genomen. We hebben hier onder meer de mogelijkheid tot het onbeperkt volgen van online trainingen en een interne academie, waar je lezingen en cursussen kunt volgen. Ik ben daar zelf heel eager in.

Ik raad dat al mijn collega-docenten ook aan, zowel binnen het mbo als het hbo: houd je ogen open, kijk mee met bedrijven en blijf feeling houden met het vak. Zo zorgen we samen dat ons onderwijs relevant blijft en kunnen we blijven inspelen op de vragen vanuit de markt.”

BusAdm-Buitenzijde-0008.jpg

Business & Administratie

Hora Siccamasingel 177
9721 HE Groningen

Terug naar boven