< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Noorderpoortstudent eerste mbo’er die certificaat Energy Academy behaalt

Noorderpoortstudent eerste mbo’er die certificaat Energy Academy behaalt

28 juni 2019

Richard Hommes, student Noorderpoort Laboratorium- & Procestechniek, is de eerste mbo-student die een traject van Energy Academy met succes heeft afgerond. Op donderdag 27 juni ontving hij zijn officiële Declaration of Participation van Energy Academy op de Zernike Campus.

Universele taal tussen mbo, hbo en wo
Bij Energy Academy wordt een multi-level programma aangeboden dat toegankelijk is voor zowel wo, als hbo en mbo. ‘Bij Energy Academy werken we voornamelijk samen met de RUG en de Hanzehogeschool,’ vertelt Marije Tempel, projectmanager Energy Academy. ‘Het is juist heel mooi dat mbo zich hier ook bijvoegt.’ Volgens Tempel gaat de onderlinge samenwerking tussen studenten van wo, hbo en mbo heel goed en verloopt de communicatie heel soepel: ‘Ze spreken onderling een universele taal en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Ze versterken elkaar ook, omdat ze heel verschillend naar vraagstukken kijken: praktijkdenkers kijken anders dan studenten die het op een wetenschappelijke manier benaderen.’

Taboe doorbreken
Richard is de eerste mbo-student die deelgenomen heeft aan het traject van de Energy Academy. De student wil graag dat dit soort programma’s bekender worden bij mbo-studenten. Richard: ‘Mbo’ers doen niet onder voor studenten van het hbo en wo. Dat taboe wil ik graag doorbreken.’ Volgens de student worden mbo’ers doorgaans niet gezien als volwaardige studenten. Door het traject bij Energy Academy te volgen, heeft hij hierin naar eigen zeggen goede eerste stappen kunnen zetten in de richting van meer gelijkwaardigheid voor mbo’ers binnen onderwijsland. Voor de Noorderpoortstudent is het behalen van het bewijs van deelname een mooi resultaat, waarmee zichtbaar wordt wat het effect kan zijn wanneer mbo, hbo en wo gezamenlijk optrekken.

Trotse begeleiders en docenten
Richard Hommes heeft twee jaar over het traject gedaan. Tijdens zijn deelname aan Energy Academy heeft hij tien leeractiviteiten gevolgd. Deze leeractiviteiten bestonden uit lezingen en excursies die allemaal in het kader stonden van energietransitie. ‘Hij heeft het traject aanvullend op zijn studie bij Noorderpoort doorlopen en heeft alles in zijn eigen tijd gedaan,’ zegt Aletta Taekema, teammanager bij Noorderpoort Laboratorium- & Procestechniek. ‘Daar ben ik heel trots op!’ Marije Tempel vult aan: ‘We willen een nog betere samenwerking tussen hbo, wo en mbo. Het is mooi om zo’n pionier te hebben uit het mbo, een jongen die het gewoon doet.’

Declaration of Participation
Tijdens de uitreiking werd naast de Declaration of Participation ook het Energy Academy Certificate uitgereikt. Het certificaat is gekoppeld aan een multidisciplinair programma dat ingebed is binnen het curriculum van de deelnemende studenten. De Declaration of Participation is een bewijs van deelname aan het Energy Academy Programme en maakt geen onderdeel uit van het curriculum. De studenten die dit document ontvingen, waaronder Richard Hommes, hebben onder de paraplu van energietransitie in totaal tien leeractiviteiten gevolgd, zoals het volgen excursies en het bijwonen van lezingen.

Locatie Procestechniek Website

Procestechniek

Zernikepark 21
9747 AP Groningen

Terug naar boven