< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Negen inburgeraars halen mbo-diploma

Negen inburgeraars halen mbo-diploma

12 juli 2018

Negen inburgeraars hebben op dinsdag 10 juli hun Entree diploma van Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam in ontvangst genomen. Hiermee heeft deze groep een slagingspercentage van 100% weten te realiseren. 
 
De negen inburgeraars maakten onderdeel uit van een pilot. Deze is door Noorderpoort in het schooljaar 2017-2018 gestart, in samenwerking met de gemeente Veendam en de gemeente Pekela. In deze pilot kregen inburgeraars de mogelijkheid om een Entree-opleiding Dienstverlening & Zorg en/of Retail te halen. Met een Entree-opleiding kunnen studenten (16 jaar over ouder) zonder vooropleiding of diploma een startkwalificatie halen om een mbo-opleiding op niveau 2 te volgen. Daarnaast hebben acht inburgeraars binnen de pilot de opleiding Dienstverlening Breed, niveau 2, gevolgd met positief resultaat. Allen stromen door naar het tweede jaar.
 
Het is voor veel inburgeraars een erg grote stap om via de reguliere weg een mbo-opleiding te volgen. De pilot helpt hen erbij om deze grote stap te maken. De negen inburgeraars die de pilot doorlopen hebben, zijn geselecteerd naar aanleiding van persoonlijke gesprekken tussen de inburgeraars en De Kompanije – een werkorganisatie voor de gemeentes Pekela en Veendam. De studenten hebben de Entree-opleiding doorlopen volgens de bbl-constructie: één dag per week naar school voor de theorie en de rest van de week aan het werk binnen hun werkleerbedrijf. Daarnaast hebben de studenten extra lessen in Nederlands en rekenen gevolgd.
 
De pilot was een groot succes. Door het vele meewerken in Nederlandstalige organisaties, heeft de Nederlandse taalbeheersing van de studenten een enorme vlucht genomen. Ook hun houding, professionaliteit en zelfvertrouwen is sterk gegroeid. Vijf studenten hebben ervoor gekozen om door te gaan naar een mbo-opleiding op niveau 2. De overige vier hebben een baan aangeboden gekregen bij hun werkleerbedrijf.
 
De mooie succesverhalen van de pilot hebben erin geresulteerd dat Noorderpoort, de gemeente Pekela en de gemeente Veendam in het nieuwe schooljaar een vervolg geven aan het traject. In september 2018 starten achttien inburgeraars met een Entree-opleiding bij Noorderpoort Beroepsonderwijs Veendam.

Thema: Persbericht

01_Beroepsonderwijs_Veendam__2015-3DTPVormgeving.jpg

Beroepsonderwijs Veendam

Hertenkampstraat 6
9641 GA Veendam

Terug naar boven